Santajul asupra puterii

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 08 Martie 2010, ora 23:50
10303 citiri
Santajul asupra puterii

Se intampla inevitabilul. A venit vremea decontului pentru PD-L. Destul de repede, avand in vedere ca abia de acum incepusera democrat-liberalii sa viseze mai frumos la acapararea puterii totale.

PD-L a ajuns pana la urma de unde a plecat. PD-L si-a dorit totul si ceva mai mult de atat. Si inca isi doreste cu obsesie sa detina controlul asupra tuturor puterilor din stat, iar pentru asta a facut de la inceput cateva concesii si compromisuri care, sperau ei, nu ar fi devenit si compromitatoare.

Au luat in numele interesului national si al binelui poporului alaturi, la guvernare, atat grupul independentilor, care la inceput era timid si firav, cat si eternul participant la guvernare si plomba tuturor majoritatilor post-revolutionare - UDMR. Le-au impartit functii in Guvern, le-au numit oamenii in pozitii strategice si au sperat ca totul se termina aici. Si-au imaginat ca pretul a fost platit. Inainte sa se instaleze confortabil in scaunul cu acces la toate butoanele puterii, PD-L a fost trezit la realitate de cateva cerinte cu iz de santaj.

Lovitura cea mai puternica a venit chiar din partea haiducilor si mercenarilor auto-intitulati "independentii" din Parlament. Astazi s-a trezit liderul independentilor din Senat, Liviu Campanu (asta ca si cum formatiunea auto-intitulata nu ar avea in fiecare membru al sau cate un independent gata sa ceara oricand cate ceva pentru el sau ai lui), sa ameninte cu retragerea sprijinuluiu politic pentru Guvernul Boc, in cazul in care pedelistii nu vor ceda grupului "independentilor" functiile de conducere ale unor institutii deconcentrate.

Asadar, traducand liber si pe intelesul tuturor, puterea cucerita de Traian Basescu in numele reformarii statului si al depolitizarii institutiilor publice este amenintata si santajata de cei care si-au parasit partidele pentru a-si gasi un alt loc alaturi de si la putere.

Sau altfel spus, idealurile si promisiunile de reformare a statului, facute de Traian Basescu si actuala putere in campania electorala, pica din start tocmai pentru ca partidul care momentan se afla la conducerea tarii isi doreste mai mult decat orice sa ramana in continuare instalat in scaunul puterii. Mai mult decat atat, pretul pe care PD-L trebuie sa il plateasca pentru a avea acces la toate instrumentele puterii statului creste odata cu fiecare post castigat.

Si pentru a demonstra si mai clar fragilitatea cu care guverneaza PD-L, maghiarii care sunt "de acord in principiu" cu revocarea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului, au afirmat tot astazi ca isi doresc aceasta functie pentru ei. Din acest punct, PD-L risca sa ajunga in situatia de a alerga dupa 10 iepuri si sa nu mai prinda niciunul in final. Ba chiar risca sa le fuga si pamantul de sub picioare, daca fragila si artificiala lor intelegere cu mercenarii din Parlament, grupul independentilior, si cu eternii profitori ai puterii, UDMR, se vor destrama sub cererile tot mai mari si mai absurde ale celor din urma.

Cum va reusi PD-L sa iasa din aceasta situatie compromitatoare, cum va reusi sa isi negocieze santajul la care este supus din cele doua parti putem anticipa destul de usor, din moment ce fara "partenerii" sai de incredere PD-L risca sa piarda tot. Vor ceda tuturor cerintelor "independentilor" si vor satisface toate mofturile UDMR-ului, pana in punctul in care acestia nu vor mai avea ce sa ceara.

Ce are in comun aceasta politica de targ de vite cu reformarea statului si principiile moderne promovate de PD-L in campania electorala? Mai nimic....

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Emil Boc Guvern santaj, #UDMR santaj Guvern Senat, #independenti santaj Guvern functii , #guvern