Scantei intre FMI si Guvenul Boc: Trebuie modificata Legea salarizarii

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 12:12
2814 citiri
Scantei intre FMI si Guvenul Boc: Trebuie modificata Legea salarizarii
Foto: AFP

Fondul Monetar International (FMI) este nemultumit de legea unitara de salarizare pe care Guvernul condus de Emil Boc si-a asumat raspunderea. Oficialii FMI spun ca grila unica de salarizare nu este destul de transparenta si extrem de greu de implementat.

Potrivit reprezentantului FMI in Romania, Tonny Lybek, eliberarea urmatoarelor transe din imprumutul stand-by incheiat intre board-ul Fondului si Guvernul Romaniei depinde in mare masura de imbunatatirea legii unitare de salarizare, informeaza Actmedia.eu.

"Legea unitara de salarizare in sistemul bugetar este un pas in directia potrivita, dar nu este niciun secret ca institutiile financiare internationale simt ca exista loc pentru imbunatatiri.

Am vrea o lege a salarizarii simple, care sa fie usor de implementat, dar care sa poate sa fie modificata, mai transparenta. Aceasta transparenta nu a fost realizata integral, mai exista loc de imbunatatire. Fondul nu este satisfacut de textul legii salarizarii unice, pe care il considera insuficient de transparent si dificil de aplicat", a explicat Lybek.

Pe de alta parte, surse din cadrul Ministerului roman de Finante au declarat ca Legea a fost asumata de Guvern in urma conditiilor din imprumutul stand-by si ca nu ar trebui sa afecteze cumva eliberarea celei de-a treia transe de bani.

Totodata, secretarul de stat din Finante, Bogdan Dragoi, a dat asigurari ca Legea unica de salarizare nu are probleme si ca nu sunt motive ca Fondul sa blocheze transa a treia de imprumut pentru Romania: "Daca nu ar fi agreeat textul legii, acesta nu ar fi fost asumat in Parlament".

Imprumutul convenit de autoritatile romane cu FMI, in valoare totala de 19,95 de miliarde de euro, va fi acordat Romaniei in opt transe, in functie de rezultatele evaluarilor trimestriale efectuate la Bucuresti de catre expertii Fondului.

Daca Romania isi va respecta angajamentele si daca Legea salarizarii unice va deveni mai transparenta si mai usor de aplicat, la data de 15 decembrie va fi pusa la dispozitia Romaniei cea de-a treia transa a imprumutului, in valoare de 1,40 miliarde DST. (A.T.)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Romania FMI lege unica salarizare, #Romania modificarelege salarizare, #Romania FMI imprumut , #guvern