Schimbarea lui Boc in trei pasi simpli (Opinii)

Joi, 19 Mai 2011, ora 13:33
2812 citiri
Schimbarea lui Boc in trei pasi simpli (Opinii)
Foto: Adevarul

Va fi schimbat Boc? Foarte posibil. Logica politica a faptului ca PD-L are disperata nevoie de o figura noua in fruntea Guvernului cere asta. Pana si presedintele Traian Basescu a anuntat ca vrea asta.

Unde ar putea aparea problema, atunci? In Parlament. In Coalitie. La aceasta ora, un al saselea guvern condus de PD-L e mai greu de trecut prin Parlament decat toate celelalte.

De unde vin problemele? Din fiecare colt al Coalitiei. Chiar din PD-L, problema cea mai mica, si din UNPR. Dar mai ales din UDMR. Si nu numai la nivel de partid. Vestea buna e aceea ca negocierile dintre partide pot duce la o sustinere a unui alt premier. Chiar a unui tehnocrat.

Vestea proasta e ca nu e deloc exclus ca, in acelasi timp, nu toti membrii acestor partide sa respecte aceasta decizie. Cu o majoritate atat de fragila, puterea condusa de presedintele Traian Basescu trebuie sa gaseasca mecanisme bune pentru a impune un alt sef al Guvernului.

Si le are. De la oferirea de posturi, legi si avantaje pentru oamenii din coalitia de guvernare pana la specularea celei mai mari temeri a parlamentarilor. Teama de alegerile anticipate.

Ce vor aliatii?

Inlocuirea lui Emil Boc, presedintele principalului partid de guvernamant, pare sa ridice sprancene in intreaga coalitie aflata la putere in Romania. Inclusiv din PD-L, unde sunt voci care-si doresc ca premierul sa fie unul politic. Cert e insa faptul ca e putin probabil ca, odata ce se ia totusi decizia inlocuirii lui Boc cu un tehnocrat, ei sa se opuna.

La UNPR, lucrurile sunt putin mai dificile, insa tot se poate gasi o rezolvare. Mai ales ca PD-L are ce oferi partidului lui Oprea, Diaconescu si Sarbu. Sa nu uitam ca postul de ministru al Muncii este inca vacant si ca el ar putea fi dat pana la urma lui Marian Sarbu, mai ales ca presedintele Traian Basescu a spus ca-l considera cel mai bun ministru al Muncii de dupa 1989.

Chiar si fara acest post, insa, UNPR nu se va opune. Guvernarea are multe de oferit si va avea si cu Boc la conducere, si fara el. Pentru ca UNPR e prea legat de ea ca sa riste ceva acum.

Problemele vin insa de la UDMR. Insusi presedintele partidului, Kelemen Hunor, a anuntat ca nu sustine inlocuirea lui Emil Boc cu un premier independent. E si normal. Boc e un om rezonabil, legat de mecanisme politice si cu care se poate discuta mult mai usor. Cu un independent, lucrurile nu ar sta la fel.

Nu asta e insa singurul motiv pentru care UDMR ezita sa-si dea votul pentru un premier independent. Mai important e faptul ca votul pentru un nou sef al Executivului presupune un risc politic. Si un calcul politic. Riscul vine din partea unei Opozitii care a avertizat UDMR ca nu mai poate fi vorba de o colaborare daca va vota un nou Guvern.

Calculul e insa mult mai important. La urma urmei, UDMR nu tine de persoana Boc, ci tine de propriile interese si de interesele maghiarimii, pe care o reprezinta.

Asa ca are nevoie de stimulente. Iar UDMR stie sa negocieze. Asa cum PD-L are ce oferi. Statutul minoritatilor e inca in dezbatere. Functii politice inca mai exista. Iar modificarea prevederii din Legea educatiei prin care se acorda studierea in limba maghiara a istoriei si geografiei tocmai a trecut prin aprobare tacita de Camera Deputatilor.

Ce se va intampla cu aceste probleme, in cazul in care UDMR ar refuza sa voteze un nou premier? Exista riscul sa nu fie rezolvate in favoarea UDMR, desigur. In politica nu primesti cadouri.

Jocul lasului

Sigur, partidele sunt greu de convins. Si mai greu, unii dintre parlamentarii lor. Exista insa ceva ce convinge mult mai bine decat stimulentele sau loialitatile politice orice parlamentar, fie el din Opozitie, fie de la Putere. Teama de alegeri anticipate. Pentru ca, daca vrea cu tot dinadinsul sa schimbe premierul, Traian Basescu va merge pe "jocul lasului".

Adica va propune un premier pana ce acesta va fi aprobat de Parlament, unde alesii se vor gandi daca vor sa renunte la un an de mandat, riscand sa nu mai fie alesi. Si Opozitia se va gandi la fel de bine. Vrea sa rastoarne Guvernul acum si sa preia puterea in aceasta situatie dificila, riscand sa fie acuzata ca a produs instabilitate? Isi poate convinge oamenii sa riste? E greu de crezut ca va putea. Nu imposibil.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#schimbare Boc probleme, #inlocuire Boc coalitie , #guvern