Opinii: Toleranta zero fata de prostia guvernantilor

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 18:58
6580 citiri
Opinii: Toleranta zero fata de prostia guvernantilor
Foto: Daylife.com

Traian Basescu a dat mana libera Ministerului de Interne sa intervina in forta in cazul incalcarii Legii. Perfect. Sunt vizate, in primul rand, violentele provocate de clanurile sau grupurile din zona crimei organizate. Si mai bine.

Doar ca nu ar fi trebuit sa existe "toleranta zero" si fara aceasta dezlegare? Se poate intelege de aici ca pana acum, presedintele, CSAT, Guvernul si celelalte institutii ar mai fi trecut cu vederea violentele gruparilor mafiote?

Alte cateva intrebari mai pot fi puse. Era nevoie de indemnul CSAT pentru ca in Romania crima organizata sa nu mai fie tolerata? Desigur, "dezlegarea" presedintelui are in vedere si alte aspecte ale reactiei politistilor in fata "violentelor" de orice fel fata de autoritatile statului. Asa cum ar fi, de exemplu, recentele actiuni de protest chiar ale politistilor in fata autoritatii supreme a statului roman - presedintia.

Sa derulam inapoi evenimentele din 24 septembrie. Politistii care protesteaza parasesc, fara autorizatie, locul mitingului. Jandarmii, care se presupun a veghea asupra respectarii legii, actioneaza in forta pentru respectarea ei. Pe scurt, ciocnirea dintre cele doua tabere se sfarseste intr-o balta de sange. Asta ar insemna ca s-a aplicat "toleranta zero" fata de aplicarea si respectarea legii? Sangele varsat, oprirea marsului politistilor catre Palatul Cotroceni, inclusiv scandarea celebrei "iesi afara, javra ordinara", ar satisface dorinta presedintelui?

Ramane o tema de gandire pentru presedinte si premier, daca mai au rabdarea si linistea necesara pentru asa ceva. Dar daca tot se acorda atat de multa importanta violentelor crimei organizate (violente aproape inexistente), nu ar trebui (poate?) sa se acorde o atentie cel putin la fel de mare prostiei si incompetentei, hotiei si coruptiei din randul guvernantilor? Nu reprezinta gafele, prostiile si aiurelile lor o amenintare poate chiar mai mare la adresa sigurantei nationale?

Oare nu este mai amenintator haosul politic si economic pe care il creeaza si il intretin guvernantii decat posibilele si eventualele amenintari care pot sau nu sa se petreaca dinspre gruparile mafiote? Desigur, ar fi o minune daca politia si procurorii nostri ar rezolva cateva cazuri de atacuri armate inca nesolutionate, daca ar descoperi cine se face raspunzator de fuga lui Hayssam, daca ar definitiva cateva dosare de mare coruptie - cel putin cele deja incepute, precum: Catalin Voicu, Dan Diaconescu, Puiu Popoviciu, Gigi Becali, Sorin Ovidiu Vintu.

Dupa ce vor arata toleranta zero fata de aceste restante, care atarna ca un bolovan de gatul Justitiei romane, atunci poate ca ar avea sens si nu ar mai fi hilara dezlegarea presedintelui pentru toleranta zero in fata eventualelor violente. Chiar si asa, singura toleranta zero cu adevarat necesara ar trebui sa fie cea manifestata fata de incompetenta si prostia celor care ne conduc si ne decid prezentul si viitorul.

Caci, nimic nu ameninta siguranta nationala, ordinea publica si bunul mers al statului roman decat harababura si prostia guvernantilor nostri. Fie si daca ne limitam la cele mai evidente exemple, ele ar trebui sa infioare pe orice politician cat de cat responsabil. Sa cerem toleranta zero in fata balbelor noilor ministri. Toleranta zero fata de hotia votului Legii pensiilor din Parlament. Toleranta zero in fata gafelor premierului. In fata greselilor si limbajului agresiv si vulgar al presedintelui.

Anunturile facute in legatura cu iesirea - intrarea si din nou iesirea in si din criza, facute atat de Traian Basescu, cat si de Emil Boc, impozitele si taxele astazi infiintate, maine eliminate, lipsa unui set de masuri anticriza eficente, cheltuirea banului public in mod iresponsabil - pe scoli in sate parasite si patinoare in asezari locuite doar de batrani - toate acestea ar trebui sa aiba ca raspuns "toleranta zero".

Va intelege cineva ca abia aceste amenintari sunt cu adevarat mai periculoase decat orice alt atac, posibil sau imposibil, virtual sau imaginar, al vreunui grup mafiot? Ca si ministerul de Interne este atacat de la temelie de prostiile facute tocmai de catre cei care il conduc? Dar poate tocmai pentru ca au inteles acest adevar simplu si banal, avem astazi decretata "toleranta zero". Urmeaza sa vedem impotriva cui va fi aplicata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Emil Boc guvern masuri, #Elena Udrea Guvern Boc, #Traian Basescu Emil Boc, #Boc masuri austeritate criza, #Basescu CSAT toleranta zero , #guvern