UPDATE: Guvernul a adoptat legea achizitiilor publice

Sambata, 07 Martie 2009, ora 16:24
2370 citiri
UPDATE: Guvernul a adoptat legea achizitiilor publice

Legea achizitiilor publice a fost adoptata, sambata, in cadrul sedintei de Guvern, a anuntat premierul Emil Boc, potrivit caruia modificarile aduse simplifca procedurile de licitatie.

"Am adoptat legea achizitiilor publice, ce prevede punerea in acord a reglementarilor din Romania cu cele europene. Eliminam unele bariere birocratice, intarim cotrolul si transparenta banului public", a declarat Emil Boc.

Printre modificarile aduse legii se numara durata organizarii licitatiilor, care a fost redusa la 30 de zile.

O alta reglementare este introducerea termenelor punctuale privind contestatiile care se depun, "ca sa nu ramana ani in sir in instanta": termenul de publicare pentru licitatii deschise a fost redus de la 28 la 20 de zile, cel de licitatie restransa de la 16 la 10 zile, iar termenul pentru inchirierea contractului de catre autoritatea contractanta este de maximum 40 de zile.

Premierul a mai spus ca a fost modificata si procedura de solutionare in instanta a contestatiilor, astfel incat in maximum 20 de zile trebuie introduca cererea de chemare in judecata, cauza ce va fi solutionata apoi in maximum 20 de zile. Sentinta va fi pronuntata in trei zile, comunicata in cinci zile si, ulterior, in alte cinci zile poate fi reintrodusa pe rol.

Totodata, Executivul a majorat sumele minime care necesita, in cadrul unor contracte publice, organizarea de licitatii, de la 75.000 de euro la 100.000 de euro, in cazul licitatiilor pentru servicii, si de la 500.000 de euro la 750.000 de euro, in cazul procedurilor de derulare a unor lucrari publice.

Reprezentantii Executivului au precizat ca aceste plafoane se apropie de cele stabilite in state membre similare Romaniei, precum Cehia si Polonia.

"Totodata, am introdus o taxa de timbru in valoare de doi la suta din valoare contractului pentru firmele care vor sa se adreseze justitiei pentru ca nu putem refuza accesul la justitie, dar trebuie sa ne asiguram ca nu vor fi depuse contestatii neintemeiate. Aceasta taxa va fi retinuta in cazul in care contestatarul pierde cauza", a spus, la randul sau, ministrul Internelor, Dan Nica.

Potrivit sefului MAI, daca pana in prezent autoritatile contractante nu aveau un termen de incheiere a contractelor dupa desemnarea castigatorului licitatiei, acestea vor fi obligate sa incheie contractele in maxim 20 de zile, cu o prelungire exceptionala de alte 20 de zile.

Incepe descentralizarea

Tot in sedinta de Guvern de sambata a fost discutat si procesul de descentralizare, sarcina care i-a revenit Ministerului Administratiei si Internelor.

Boc a amintit ca Executivul pe care il conduce si-a asumat responsabilitatea modernizarii statului roman, asdar cadrul normativ pentru descentralizare va fi gata pana in luna mai, iar procesul propriu-zis va incepe, pe componente, inca din toamna acestui an.

"Descentralizarea este un termen care nu spune prea multe pentru cetatean. Este in folosul cetateanului daca ea se realizeaza. Ii permite sa isi rezolve acele probleme, pe care ar trebui sa le rezolve la Bucuresti, sa le rezolve la el acasa. Cetateanul economiseste timp si bani", a explicat Boc.

Descentralizarea se face pe doua principii: "transferul atributiilor si competentelor de la autoritatile centrale la autoritatea cea mai apropiata de cetatean" si "transferul de competente, insotit de transferul de resurse financiare".

Descentralizarea vizeaza Educatia, Sanatatea, Agricultura si Administratia publica locala. "Toate deciziile vor fi luate dupa consultarea structurilor specializate", a adaugat Emil Boc.

"Noi toti am vorbit inainte de formarea Guvernului de descentralizare, de cresterea nivelului de autonomie al administratiei locale, de reducerea numarului de agentii", a spus tot sambata si presedintele Basescu, remarcand ca "descentralizarea pare a fi mai mult un deziderat".

"Pot sa spun ca reducerea birocratiei se poate realiza prin doua elemente esentiale: reducerea numarului de functionari intr-un aparat supraincarcat si reducerea formalitatilor birocratice generate de legislatie, inclusiv reducerea acelor taxe si impozite care au costurile de adminstrare mai mari decat veniturile pe care le realizati in bugetul de stat", a explicat, sambata, presedintele Traian Basescu inainte de inceperea sedintei de Guvern.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#achizitii publice, #Boc descentralizare , #guvern