Zarurile au fost aruncate

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 14 Decembrie 2008, ora 14:07
5110 citiri
Zarurile au fost aruncate

Dupa cum spunea inca de vineri Emil Boc, zarurile au fost aruncate. Obstacolul UDMR a fost indepartat, asa ca drumul noii coalitii de guvernare este larg deschis.

Cat de eleganta a fost modalitatea de indepartare a maghiarilor si cat de mare este riscul pe care si-l asuma PD-L fara un al treilea partener in coalitie, ramane de vazut.

Pana la urma, teoretic, nu este absolut nimic rau, dimpotriva, in alierea principalelor forte politice ale tarii, care la vreme de criza sa-si uneasca puterile pentru trecerea hopului. Crestin democratii si social democratii germani au dovedit ca se poate, chiar fara criza.

Teoretic nu este nimic rau, dimpotriva, in faptul ca, in numele interesului national, politicienii depasesc adversitati grele si orgolii personale.

Teoretic este un frumos moment istoric. Practica insa ne omoara din nou.

Crestin democratii si social democratii germani s-au luptat politic, insa niciunul dintre cele doua partide nu si-a facut un scop din destructurarea celuilalt, asa cum a incercat PSD cu PD in vremea lui Adrian Nastase.

In Germania, chestiunile fundamentale ca independenta justitiei, proprietatea sau cheltuirea transparenta a banului public sunt mai presus de orice discutie. La noi, desi suntem tara UE si o democratie ajunsa, pasamite, la majorat, aceste chestiuni sunt inca fragile si problematice. Cele mai fragile si problematice.

In Germania, niciunul dintre partidele din aceasta mare coalitie nu are lideri aflati in anchete penale blocate politic sau lideri suspectati de acte grave de coruptie care se salveaza doar pentru ca avocatii lor sunt mai buni decat procurorii statului.

In Germania nu a existat o ruptura de tip 322, iar mecanismele democratiei au devenit reflexe ale politicii.

In esenta, imensa diferenta dintre marea coalitie a Germaniei si compromisul rational pregatit Romaniei consta in motivele care stau la baza constructiei politice.

Practic, exista toate motivele sa suspectam ca aceasta alianta are prea putin de-a face cu grija pentru binele tarii si razbirea crizei si enorm cu binele individual.

Liviu Dragnea ne-a explicat clar,intr-un moment de mare efervescenta, ca trebuie sa se termine cu "dosarele astea care se inchid si apoi se deschid".

Marian Oprisan ne-a spus ca vom avea "un guvern de meseriasi" si, daca e sa dam crezare zvonurilor din ultimele zile privind componenta urmatorului cabinet, avem toate motivele sa-l credem in toata acceptiunea golaneasca a atributului viitorului cabinet.

Aflam ca bataia cea mare e pe ministerele care implica anchete penale si pe cele in care se vor invarti cei mai multi bani.

Aflam ca impartirea politica include prefectii care de-abia au fost depolitizati. Exista informatii ca ei vor avea culoarea politica a presedintelui consiliului judetean. Ce racolari vor urma in administratia locala si cum se vor imparti banii e usor de intuit.

Aflam ca ar fi fost deja impartite pe algoritm aproximativ 3.000 de posturi, pana la cele de directori de prin institutiile importante, ceea ce presupune ca vor exista o gramada de demiteri si numiri pe criterii poltice.

Vedem cum cei doi parteneri nu au incredere unul in celalalt nici macar pana la usa, motiv pentru care fiecare s-a agatat de situatia UDMR.

In aceste conditii este groaznic de greu sa acorzi prezumtia de nevinovatie noii coalitii, desi poate ca, teoretic, o merita. Singurul argument rational e ca, in arhitectura politica post electorala, reprezinta, poate, singura solutie cat de cat stabila.

Cat de viabila va fi ea si cat de mare este compromisul moral facut, vom vedea chiar incepand de la impartirea efectiva a puterii.

Pana la urma, sa fim cinstiti: atat am votat, atat avem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#formarea noului Guvern, #intelegere PSD PDL, #Coalitie PSD PDL, #Emil Boc , #guvern