Boc sau Blaga

Luni, 09 Mai 2011, ora 12:06
3988 citiri
Boc sau Blaga
Foto: Antena3 - Arhiva

Fara indoiala ca evenimentul de politica interna cel mai incitant la ora actuala este apropiatul meci care ii va opune pe cei doi competitori la carma principalului partid de guvernamant: Emil Boc si Vasile Blaga.

Evenimentul este cu atat mai important cu cat nu e deloc sigur, asa cum cauta sa acrediteze trusturile consacrate, ca PD-L si-a epuizat sansele de viitor si ca USL este de pe acum laureat al viitoarelor batalii electorale. Totul este sub semnul lui "depinde".

Sa remarcam in primul rand ca totusi avem doi candidati si ca principiul candidatului unic, votat in unanimitate de o masa de delegati disciplinati, s-a epuizat si in PD-L, iar meritul principal pentru aceasta situatie poate fi atribuit in primul rand cerbiciei cu care Vasile Blaga intelege sa-si apere sansele, chiar daca sortii si vointa zeilor (a lui Zeus) nu par sa-i surada.

Caci asta rezulta cu prisosinta din mersul campaniei, din reorientarile strategice ale principalilor agenti de putere si influenta din partid, care, rand pe rand, l-au abandonat pe vajnicul secretar general incolonandu-se in spatele actualului presedinte. Blaga a simtit din plin pe propria piele drama unor personaje din cunoscuta comedie caragialiana, cea cu tradarea, versus interesele partidului.

In pofida aparentelor, insa, miza bataliei este cumva alta decat ocuparea celui mai inalt (dar nu si celui mai confortabil) fotoliu din ierarhia partidului. Ea se leaga mai degraba de viitorul si viabilitatea acestui partid, de relatia sa cu cel care l-a adus la un moment dat in culmea gloriei si a puterii, persoana care inca nu si-a spus ultimul cuvant in politica autohtona.

Orice victorie care nu asigura un traiect ascendent al PD-L, si inca unul rapid, care sa-l salte din abisul in care l-a scufundat criza si masurile nepopulare legate de ea, poate sa fie o victorie "a la Pirrus". Cum s-ar zice: "Operatia a reusit, pacientul a murit!".

S-ar putea spune ca importa mai putin cine va fi presedinte al partidului, cat cine va fi prim ministrul in perioada ce urmeaza. Cine va putea sa genereze increderea romanilor si cine va sti sa dinamizeze si sa sporeasca firavul progres pe care ni-l anunta de o vreme organismele specializate. Este o lupta dificila si contra cronometru.

In ceea ce ne priveste, pronosticam o victorie destul de neta a lui Emil Boc, stiind ca in politica, mai ales in cea romaneasca, de obicei castiga cine trebuie sa castige si nu cel care pare la un moment dat mai simpatic sau mai viril. Credem apoi ca, pe drept sau pe nedrept, vom avea un nou prim-ministru, tehnocrat dupa toate probabilitatile, urmand ca acesta sa preia, cu sprijinul Cotrocenilor, carma afacerilor financiare si economice de care depinde redresarea in continuare a tarii pana la iesirea deplina din criza pe care ne-o dorim cu totii, cu exceptia unor exaltati.

Ar fi in beneficiul PD-L daca in viitoarea structura de conducere ar fi reprezentate toate tendintele si orientarile existente in partid: cea prezidentiala, reprezentata de presedintele in exercitiu, cea reformista, reprezentata de persoane precum Macovei, Voinescu, Preda precum si mai vechea garda reprezentata de celebrul trio B-V-B.

Daca insa victoria unora va fi urmata, asa cum adesea se mai intampla, de o vanatoare de vrajitoare in detrimentul celorlalti, atunci, intr-adevar, s-ar putea ca aceasta sa insemne inceputul sfarsitului pentru acest partid.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Emil Boc Vasile Blaga, #congres PDL, #alegeri presedinte PDL, #Traian Basescu PDL , #PDL