Ce stia, de fapt, Emil Boc? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 13:43
9329 citiri
Ce stia, de fapt, Emil Boc? (Opinii)
Foto: Ziare.com

Ceea ce socheaza in cazul Apostu nu este coruptia in sine. Am mai vazut si primari, si presedinti de consilii judetene corupti, iar tara asta nu ar arata asa cum arata, in rapoartele de monitorizare pe justitie nu ar scrie ce scrie, daca Sorin Apostu si PDL ar fi inventat coruptia in Romania.

Ceea ce socheaza in cazul Apostu este dimensiunea si institutionalizarea coruptiei, nu doar la Cluj, ci, se pare, si in Palatul Victoria cu trimitere, deocamdata indirecta, la Emil Boc. Sorin Apostu este, potrivit procurorilor DNA, dar si al judecatorilor care l-au arestat preventiv, un adevarat profesionist al coruptiei, care lucra la scara industriala, cu metoda, temeinic si foarte sigur pe el. Primarul Clujului n-a luat si el o sapguta acolo de la cine nu trebuia si imediat a navalit DNA-ul pe el. Nu, Sorin Apostu lucra in stil mare.

Si lucra chiar banuind, de la un moment dat, ca ar putea fi vizat. Cele 17 cartele telefonice, discutiile cifrate, existenta tarifului standard de 10%, contractele fictive de consultanta ale sotiei, interpusii, intalnirile din parcare, discutiile cifrate, toate dovedesc ca Sorin Apostu facuse din coruptie o ocupatie in sine, indiferent ca in cauza erau bani publici romanesti sau bani europeni.

Caracatita nu se limiteaza insa la Cluj si ajunge, se pare la Bucuresti, la premier vizat in mai multe moduri de acest scandal. Bine a facut premierul ca a aplicat cu maxima asprime noul cod etic. Dar asta nu-l scapa de suspiciuni, daca nu chiar de raspundere. In primul rand, potrivit anchetatorilor, Sorin Apostu trafica si dijmuia inclusiv bani din rezerva speciala a premierului. Adica bani de care dispune exclusiv si pentru care raspunde exclusiv Emil Boc. Ce se intampla de fapt cu banii acestia, pe ce criterii sunt cheltuiti, ei ne sugereaza o discutie telefonica interceptata de procurori, al carei protagonist este unul dintre intermediarii lui Sorin Apostu, Stoia Mihai Calin:

,,S.C.M.: Stai putin, e foarte important cine trebuie sa plateasca banii astia. Primaria care trebuie sa-i primeasca de unde?

B.: De la Guvern.

S.C.M.: De la Guvern ce? De la Fondul de rezerva?

B.: Da, Fondul de rezerva.

S.C.M.: Ala-i la dispozitia primului ministru.

B.: Da, pai asta ti-am zis, ca ala merge...

S.C.M.: Si de ce nu-i da?

B.: Pai se face o lista acuma, ca de aia e urgenta, cica se face o lista acuma in care sa se dea la mai multi si stii cum e, care intra pe lista. Asta ne trebuie.

.....

S.C.M.: Is oameni seriosi, daca spun ajutati-ma si pe mine sa ia ala un milion... pentru o suta de mii nu ma dau jos din pat.

B.: Da, da, atunci da, prima transa e de 500 mii, urmatoarea e de 500, intelegi?

S.C.M.: Inteleg, de asta incerc sa-ti spun, ca sa ajungi acolo in preajma lu number one trebuie sa ajungi prin niste oameni care au si ei anumite valori, intelegi? Si asta vine si spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O suta de mii? Sau 50 mii cum zici tu? Pai pentru 50 mii nu ma dau jos din pat, frate.

B.: Da.

S.C.M.: Cam asa functioneaza. Adica afacerea trebuie sa fie suficient de interesanta ca sa-i ...

B.: Dar normal, e normal. Deci nu e pe ochi frumosi.

S.C.M.: Am inteles. Dar sunt niste costuri, asta incerc eu sa-ti explic tie, ca-s niste sume la care baietii care-i stiu eu, care pot sa influenteze chestia asta nu se deranjeaza.

B.: Da, asta e.

S.C.M.: Eu o sa pun o intrebare.

B.: Pune-i o intrebare si zi care ar fi costul. Ca sa stim.

S.C.M.: Iti spun acuma, 10% e intotdeauna. Asta-i costul.

...........................

B.: Da, un 10% asta e, dar no, stiu eu, nu e o problema, dar problema......"

Sigur, poate fi vorba despre o simpla fanfaronada. Dar poate fi si deconspirarea unui teribil mecanism, la cel mai inalt nivel. Si tocmai de aceea, Emil Boc ar trebui sa faca acum un singur lucru: sa arate clar cati bani, cand si de ce a primit Clujul din rezerva aflata la dispozitia sa. Si daca macar un leu a ajuns acolo dupa data la care a fost interceptata convorbirea, nu cred ca are alta varianta decat demisia, fie pentru complicitate la coruptie, fie pentru ca este atat de naiv si incompetent incat bani din rezerva sa sunt traficati si dijmuiti pe sub nasul sau. Si una si alta sunt inacceptabile.

E adevarat, dupa cum spune purtatorul de cuvant al guvernului, "banii din rezerva sunt distribuiti pe baza propunerilor formulate de Ministerul Administratiei si Internelor, in urma centralizarii solicitarilor depuse de prefecti si presedinti de consilii judetene si in baza cererilor din partea administratiei locale". Dar cel care ia decizia finala este premierul. Asadar, ce stia Emil Boc despre felul in care sunt folositi banii din rezerva sa?

Apoi, mi-e greu sa cred ca Sorin Apostu, seful fialialei Cluj a partidului, baga in propriul buzunar absolut tot ce dijmuia. In general, parte din acesti bani ajung in pusculita partidului. Nu vorbim despre o filiala oarecare, ci despre una dintre cele mai importante organizatii PDL din tara, organizatie din care provenea si pe care a condus-o insusi Emil Boc. Sorin Apostu nu este un pedelist oarecare, ci era chiar urmasul lui Emil Boc la Cluj. Asadar, ce stia presedintele PDL despre finantarea organziatiei PD-L Cluj?

Si Emil Boc mai are o problema. Cand a anuntat ca Sorin Apostu a fost exclus din partid a tinut sa precizeze ca nu a fost vorba despre o demisie tocmai pentru ca Sorin Apostu sa nu piarda automat si functia de primar. I se pare lui Emil Boc ca un om asupra caruia planeaza asemenea suspiciuni de maxima gravitate mai poate exercita functia de primar, nu doar intr-un oras de prim rang, precum Clujul, ci si in ultimul catun?

Sa zicem ca Sorin Apostu iese din inchisoare inainte de implinirea celor 6 luni dupa care prefectul il poate demite. Asa s-a intamplat in cazul lui Antonie Solomon, care a revenit la primarie dupa 5 luni si jumatate de arest preventiv. Urmeaza sa se repete povestea si, eventual, domnul Apostu sa fie recuperat si el de UNPR? Daca Emil Boc este atat de onest pe cat pretinde, ar trebui sa nici nu conceapa o astfel de varianta. Sau Sorin Apostu ramane protejatul sau pentru ca a lucrat cu stiinta sa?

In urma cu cateva zile, presedintele Romaniei spunea ca "in mod categoric", premierul stia de 6 luni ca la Cluj se intampla lucruri necurate. Initial, puteam socoti ca Emil Boc a dat dovada de onestitate neavertizandu-l pe Sorin Apostu ca e in vizor. Dar dupa aparitia stenogramei, Emil Boc are datoria de a lamuri cu date si acte ce, cat si de cand stia cu adevarat. Iar de raspunsuri ar trebui sa depinda viitorul sau politic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Emil Boc Sorin Apostu, #Boc Apostu coruptie, #Apostu coruptie Guvern Boc , #PDL