Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Emil Boc si-a facut datoria, Emil Boc poate sa plece

Joi, 14 Iunie 2012, ora 11:10
4153 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Emil Boc si-a facut datoria, Emil Boc poate sa plece

Un bilant al guvernarii Emil Boc este de departe pozitiv, daca dorim sa fim cinstiti cu noi insine. Este nedrept ca Emil Boc sa fie dat la o parte, fara a i se recunoaste meritele.

Nimeni nu face socoteala pe dos, ce s-ar fi intamplat daca nu s-ar fi luat masurile dure de refacere a echilibrelor structurale dupa catastrofala guvernare Tariceanu.

In mod sigur Grecia scria pe fruntea noastra. Sau mai rau, pentru ca Grecia a fost protejata de mecanismele zonei euro si are o infrastructura de departe mai buna comparativ cu a noastra. La Romania nu s-ar fi uitat nimeni, se ducea in groapa datoriilor cu viteza luminii.

La un moment dat CDS-ul ar fi urcat la cer, finantarea externa ar fi incetat si intram intr-un purgatoriu prelungit. Din care scapau usor cei imbogatiti pe spinarea celor saraciti. Doar scaderea deficitelor de tot felul a facut posibila tinerea sub control a inflatiei si cursului de schimb, a accesului pe piata creditelor.

Acuza ca n-a luat masuri de crestere economica este ridicola. Economia globalizata, capitalista, fara CSP, nu asculta de guverne. Daca ar fi posibila minunea, nicio tara n-ar fi in criza economica, toata lumea ar trai in Nirvana. O duc bine tarile cumpatate, cu cetateni muncitori si solidari. Germania, Finlanda, tarile nordice, etc. Care nu stau cu mana intinsa la un stat, care neavand resurse vinde viitorul tarii.

A lasat justitia sa-si faca treaba. Chiar daca justitia s-a infruptat in primul rand din PDL. Liste lungi cu demnitari DNA-bili sau trimise in judecata au facut "deliciul" presei si cetatenilor.

Insusi Adrian Nastase tremura in fata completului de cinci judecatori de la ICCJ neintelegand ce i se intampla. "In tara mea, cu partidul meu la putere, sa stau 14 ore drepti in fata judecatorilor", este ceva ce depaseste puterea sa de intelegere.

Legile trecute printr-un parlament ostil, prin asumarea raspunderii, vreo 11 asumari la numar, au condus la progresul unor domenii vitale. Justitia judeca acum cu celeritate, datorita micii reforme, codurile trebuie sa intre in functiune, educatia luase o directie buna, in interesul societatii.

Acum se incearca cu ardoare restauratia in educatie, in interesele fabricilor de diplome, a plagiatorilor si profitorilor. Codul muncii a fost si el modernizat, legea pensiilor a pus si ea, cat de cat, ordine in sistem. Promovarea judecatorilor la Inalta Curte, un filtru care ar putea opri alde Costiniu sa ajunga in varf. Asumarea pe legi de salarizare a tinut in frau o politica salariala fara legatura cu realitati economice.

Lupta cea mai dura a dat-o cu propriul partid. Care a inghitit cu greutate faptul ca justita ii inhata pe demnitarii promovati de partid, ca nu se infrupta cu usurinta din banii bugetului, ca nu-si pot promova neamurile in functii de conducere, ca sunt sacrificate interesele electorale in favoarea intereselor generale ale societatii. Care nu dorea un bacalaureat corect, pentru a nu-si sacrifica sansele electorale.

Emil Boc stia ca sunt sinucigase aceste masuri, ca vor costa PDL un pret electoral imens. Si totusi a mers mai departe, contand ca istoria ii va da dreptate. Peste ani sau zeci de ani. Dar interesele societatii, ale urmasilor nostri au cantarit mai mult in balanta constintei si educatiei sale. Si bine a facut.

Cedarile si compromisurile au facut parte din jocul democratic. Poate nu trebuia sa cedeze presiunilor baronilor si membrilor coalitiei. Rezultatul? USL venit la guvernare acum un an, sau mai mult. Va imaginati unde eram acum? Ce deficite uriase ne-ar fi grevat viitorul?

A incercat sa tina guvernul in functie cat mai mult posibil. Nu s-a cramponat, ca Tariceanu, cand i s-a cerut sa plece. I s-a cerut demisia de mai multe ori, din diferite directii. A refuzat de tot de atatea ori.

Acum vedem cata dreptate avea sa refuze. Sa nu lase tara pe mana unui carlan fara minte si a unui obsedat de putere, dar din care nu intelege mare lucru. Sa-i inlocuiesti pe Funeriu si Ciuparu cu sindicalisti si politruci, asta a incercat sa evite Emil Boc. A evitat cat a putut de mult.

Comunicarea proasta este o marota. Peste tot in Europa castiga stanga, pentru ca majoritatea populatiei nu asteapta explicatii, ci o viata mai buna. Cu sau fara legatura cu munca si capacitatea proprie. Asteapta "justitie sociala", adica trai bun fara legatura cu efortul si inteligenta proprie.

Asta nu inseamna ca Emil Boc si, in general politicienii, nu fac si erori. Mai grav, intra in cardasie cu bancheri, cu interlopi, inchid ochii la matrapazlacuri. Mentinerea unui aparat birocratic mult poste posibilitatile bugetului, lipsa de eficienta in reducerea evaziunii fiscale, in atragerea de fonduri europene, mentinerea unitatilor economice de stat-gauri negre pentru buget, ajutoare sociale imposibil de suportat de un buget vlaguit, salarizarea unitara a bugetarilor, fara legatura cu performanta si rezultatele muncii, etc.

Daca tragem linie, pot spune ca guvernarea Emil Boc a fost benefica Romaniei si ca finalul acesta era inevitabil. Populatia Romaniei, si a multor tari, prefera minciuna, daca este spusa si ambalata frumos. Sunt prea putini cei care inteleg si accepta realitatile dureroase ale unei lumi care a trait mai bine decat i-ar fi permis munca si rezultatele ei.

In concluzie, va multumesc domnule Emil Boc pentru ce ati facut pentru Romania, mult peste guvernele precedente. Candva, istoria va confirma si ea aceasta afirmatie.

Emil Boc si-a facut datoria, Emil Boc poate sa plece.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Emil Boc presedinte PDL, #guvernare Boc, #Boc demisie PDL , #PDL