Demonizarea ISP: Nicio propunere nu trebuie sa ramana nepedepsita (Opinii)

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 23:59
5076 citiri
Demonizarea ISP: Nicio propunere nu trebuie sa ramana nepedepsita (Opinii)
Foto: ISP

Orice incercare de a pune in dezbatere teme importante si, mai ales reformiste, este strivita in Romania, dintr-un bun inceput, sub un noian de acuzatii, lamentatii si interpretari alarmiste. Si aceasta este unul dintre motivele pentru care reusim sa facem, in cel mai bun caz, doar pasi mici si ezitanti spre modernizare.

Va aduceti aminte cum exceptionalul studiu privind riscurile demografice a fost demonizat, deoarece fusese patronat de presedintie, pentru propunerea de legalizare a prostitutiei si dezincriminare a consumului de droguri usoare, desi documentul, foarte amplu, continea numeroase alte aspecte incomparabil mai importante? Ei bine, s-a intamplat din nou cu proiectul de reforma a societatii romanesti - "Ordoliberalismul si economia sociala de piata". lansat de Institutul de Studii Populare (ISP).

Proiectul propune cateva idei prin excelenta de dreapta, intre care cel mai mult au atras atentia desfiintarea sistemului public de pensii, privatizarea totala a sistemului de sanatate si desfiintarea salariului minim. Nici nu se sfarsise dezbaterea, ca un val de isterie a cuprins televiziunile de stiri, caci, nu-i asa, proiectul patronat de Valeriu Stoica era numai bun de transformat intr-o ghiulea catre Palatul Victoria si PDL, cu atat mai mult cu cat premierul a participat la dezbatere. "Sariti romani, ca Boc vrea sa va desfiinteze pensiile si sa va lase fara salarii1", au urlat dintr-o suflare toti oamenii mogulilor.

In panica au intrat si unii membri ai PDL, in frunte cu Cezar Preda, care a simtit nevoia unei luari de pozitie ferme: "Este inadmisibil si inacceptabil ca domnul Valeriu Stoica sa duca PDL intr-o zona complet straina de doctrina populara, sa-l cheme pe seful partidului sa-i gireze o intalnire bazata pe doctrina ordoliberala, care propaga desfiintarea salariului minim si a pensiilor de stat. Trebuie luate masuri urgente pentru oprirea unor asemenea manifestari, care nu au legatura cu popularii europeni si cu PDL (...) ".

Cum adica sa fie oprite? De ce si cum sa impiedici intr-o democratie autentica libera circulatie a ideilor? Ceea ce trebuie sa oprim este manipularea ordinara si panica inutila in fata oricarei propuneri cu care putem sau nu sa fim de acord, dar care trebuie trata cu seriozitate si respect. Caci un set de propuneri, atat si nimic mai mult, a lansat Institutul de Studii Populare, pornind de la premisa ca sistemul de pensii si cel sanitar sunt intr-un permanent blocaj, dupa cum este clar ca in Romania piata muncii nu functioneaza inca asa cum ar trebui. Nimeni n-a spus ca deciziile vor fi luate maine, nici macar nu s-ar putea, ci doar ca putem medita si dezbate cateva posibile solutii.

Si daca asta facem, trecand peste isterie, propunerile, chiar cele mai demonizate, nici macar nu sunt rele, dimpotriva. Spre exemplu, in ceea ce priveste pensiile, nu s-ar pune problema intreruperii celor in plata. S-ar pune problema eliminarii contributiilor angajatilor, pornind de la ideea ca un salariat nu prea ia inapoi la pensie decat cam un sfert din ceea ce a platit sistemului de pensii. Si atunci nu ar fi cu mult mai profitabil ca el sa pastreze acesti bani, sa-i puna in banca sau sa sa-i investeasca intr-o pensie privata, astfel incat sa aiba un mult mai bun control asupra lor, sa-i incaseze esalonat sau deodata, iar daca nu mai apuca pensia sa-i poata lasa mostenire?

Eu, sincer sa fiu, as prefera sa am aceasta posibilitate, nu sa depind de numarul angajatilor si nivelul salariilor din perioada pensiei mele. Sigur ca aceasta varianta presupune o mult mai mare responsabilizare a fiecarui cetatean, care sa fie constient ca-si are viitorul in propriile maini, iar daca nu se ingrijeste de el, da, risca sa moara de foame la baranete. Dar statul tatuc care compenseaza lipsa de responsabilitate individuala este pagubos pentru toata lumea, inclusiv pentru cei care se simt protejati de el.

In privinta salariului minim, el este de multe ori un dezavantaj tocmai pentru cei, teoretic, protejati de aceasta reglementare, adica forta de munca necalificata. Caci daca patronul nu are bani pentru acest salariu minim, el fie nu angajeaza deloc, deci avem un salariat mai putin, fie angajeaza la negru, pe cati bani isi permite sa dea, insa cel astfel platit nu are garantii si nici contributii platite. In mod normal, negocierea directa dintre angajator si angajat ar trebui sa stabileasca salariul pe o piata a muncii libera si functionala. Adica e mai bine sa fii angajat cu acte in regula, pe bani mai putini, sau sa fii somer cu salariu minim garantat, dar neincasat?

Nu mi s-a intamplat de prea multe ori sa il citez pe Emil Boc, dar de aceasta data cred ca are dreptate spunand ca: "oamenii nu pot fi liberi decat daca nu mai sunt dependenti de stat". Si despre aceasta libertate merita discutat serios zi, de vara pana in seara. Dar, este adevarat, independenta aceasta sperie pe toata lumea. Si pe actualii dependenti care nu si-ar da comoditatea si lenea pe libertatea cu care nu stiu ce sa faca. Dar si pe cei mai multi dintre politicieni, care s-au bazat mereu pe electoratul dependent de stat, o adevarata masa de manevra usor mituibila, usor santajabila.

Libertatea trebuie interzisa, nu-i asa, domnule Cezar Preda? Caci oamenii liberi si stapani pe viata lor devin exigenti, nu mai inghit nemestecata orice demagogie si nu mai intind mana automat, dupa orice pomana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#propunere ISP, #scandal ISP, #Institutul Studii Populare PDL , #PDL