Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mingea din terenul PD-L

Luni, 08 Martie 2010, ora 18:24
4271 citiri
Mingea din terenul PD-L
Foto: pdl.org.ro

Cum-necum, in PSD si PNL s-au asezat apele. Cele doua partide au echipe de conducere noi sau reconfirmate, iar strategiile lor sunt destul de clare. Mingea politica este acum in terenul PD-L si nu este deloc una usoara.

Atat PSD, dominat de Ion Iliescu si Adrian Nastase, cat si PNL, privatizat de Dinu Patriciu, s-au asezat in transeele unei opozitii radicale, care nu lasa nicio sansa de colaborare cu PD-L, sub pretexte mai mult sau mai putin ideologice si cu foarte multa visceralitate.

Ambele partide sunt conduse de lideri destul de proaspeti, cu potential, confirmat deocamdata doar de Crin Antonescu, de a servi ca locomotive electorale propriilor partide si cu certe ambitii prezidentiale in 2014.

Nu este o situatie prea vesela pentru PD-L, desi, teoretic, partidul de guvernamant beneficiaza copios de hemoragia din PSD si PNL, are majoritate in Parlament si, in ritmul acesta, ea ar putea deveni chiar confortabila.

Democrat liberalii sunt in acest moment singurii care deconteaza criza. Din punct de vedere electoral, nu e nicio fericire sa fii singur la guvernare intr-un astfel de moment, cand costurile politice sunt mai mari decat beneficiile resurselor de care dispui. Asta cu atat mai mult cu cat vorbim despre un partid mult expandat in raport cu bazinul sau real de competenta.

Culmea este ca insa ca masurile cele mai costisitoare din punct de vedere electoral nu sunt cele reformiste, prea putine de altfel, ci acelea provocate de practicile pe care democrat liberalii le-au contestat pana in ultima zi de opozitie si le-au aplicat cu efervescenta din prima zi de guvernare: clientelism, politizare, nepotisme, abuz de resurse bugetare, favoritisme etc.

Oamenii nu sunt nervosi pentru ca scad pensiile de lux, ci pentru ca, de exemplu, Adriean Videanu intentiona sa accepte bonusuri fabuloase pentru managerii din societatile energetice sau pentru ca pe aceleasi posturi de conducere din deconcentrate avem cate doi titulari platiti de la buget.

PSD si PNL nu sunt deloc straine de astfel de practici, insa nu ele sunt acum la putere.

In al doilea rand, pentru a-si asigura majoritatea, PD-L este obligat sa accepte asocieri extrem de jenante, care-i vulnerabilizeaza grav credibilitatea. Din majoritatea pe care se bazeaza fac acum parte, de exemplu, Serban Mihailescu, alias Miki Spaga, Culita Tarata, Eugen Nicolicea, personaje extrem de controversate, din care, pana prin 2008, facusera tinte preferate.

In al treila rand, PD-L nu are in acest moment un lider cu aer proaspat si cat de cat carismatic cu care sa lase impresia unei innoiri a partidului, care sa fie locomotiva electrorala in 2012 si cu care sa defileze apoi la prezidentiale.

Emil Boc este deja foarte uzat si continua sa se uzeze galopant. In plus, ca premier a avut ocazia sa arate ca anvergura sa politica este totusi una destul de modesta, care nu depaseste functia de primar.

Traian Basescu este consumat din punct de vedere electoral, iar succesorul, deocamdata, nu se arata.

Daca PD-L va merge pe cartea unui Emil Boc, erodat de guvernare la vreme de criza, si cu un verbiaj modest, impotriva unor lideri noi, veniti din opozitie si cu o retorica net superior, isi asuma riscul unor esecuri grave.

Ajutorul lui Traian Basescu va fi important, dar si presedintele s-a erodat puternic, a avut dificultati sa-si castige al doilea mandat asa ca e greu de crezut ca va reusi sa compenseze singur lipsa unei noi locomotive puternice a PD-L.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#PDL Congres Emil Boc, #alegeri PDL locomotiva, #imagine PDL alegeri , #PDL
Comentarii
Poza Sfarsitorul
Sfarsitorul
rank 5
Mingea din terenul PD este mai mult un balon... si este un balon tot mai desumflat, pe masura ce ne dam seama ca din ianuarie 2009 portocalii ne servesc doar minciuni si mult abur.