Mostenirea lui Boc pentru PDL = 3,5% (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 23 Februarie 2012, ora 18:33
6649 citiri
Mostenirea lui Boc pentru PDL = 3,5% (Opinii)
Foto: Arhiva

Asta e adevarul gol-golut despre Partidul Democrat Liberal. Acum, cand sondajele de opinie au luat deja mintile partidelor, iar institutiile de masurare a preferintelor romanilor toarna gaz pe foc, ar trebui sa meditam putin la aceasta cifra de 3,5%, care reprezinta gradul de absortie a fondurilor europene pe care l-a inregistrat Romania in timpul guvernarii pedeliste. Pentru inceput, sa nu uitam ca Polonia a luat toti banii europenilor - succes 100%. Romania - 3,5%

Stiu, doare si ar trebui sa ne doara mai ales pe noi, ca oricum pe membrii PDL cifra nu-i priveste. Daca ea reflecta o cvasi-inactivitate in domeniu, un dezinteres pe fata fata de modernizarea tarii si sfidarea celei mai elementare idei de buna guvernare, atunci trebuie cautata o explicatie mai buna decat incompetenta functionareasca. A fost atat de des invocata, pana si de presedintele Basescu, incat s-ar putea crede ca de vina pentru batjocora fata de cele 19 miliarde de euro din fondurile neaccesate ar fi doar o mana de functionari incompetenti ori corupti.

In realitate, aproape ca intotdeauna, dreptatea ca si adevarul sunt mai complexe si, in acelasi timp, infinit mai simple. Se cheama, in primul rand, vointa politica.

Emil Boc spunea, desigur, ca de vina sunt liberalii, desi din 2008 si pana in 2012, aproape patru ani de zile, situatia nu s-a imbunatatit absolut deloc. Elena Udrea impartasea aceeasi parere, desi prin ingaduinta ei s-au construit terenuri de fotbal in panta, piscine in sate fara canalizare si sali de sport in localitati parasite. Ultima trasnaie a unui fost ministru al Muncii din Guvernul Boc, de unde au fost intrerupte fonduri in valoare de 3,5 miliarde, e ca responsabil pentru intreruperea fondurilor europene este un jurnalist.

Sa presupunem ca asa ar fi. Ca si liberalii, si Bogdan Chirieac, jurnalistul din "alta liga", si presa si functionarii statului s-ar face vinovati pentru esecul grandios al absorbtiei banilor europeni. Pentru nimic in lume insa nu pot sa cred ca daca ar fi existat vointa politica, daca toti membrii Guvernului Boc si-ar fi pus ca prioritate zero atragerea fondurilor, acest lucru nu s-ar fi implinit. Sa nu uitam ca Botis a avut grija de banii europeni doar atat timp cat i-au intrat si in propria casa.

Aceasta a fost reteta care a functionat in permanenta pentru ministrii pedelisti - daca puteau castiga ceva din banii europeni, intr-o forma sau alta, se aprobau proiectele, merita efortul. Daca nu, atunci actele sunt plimbate luni si luni, dosarele sunt respinse, iar proiectele sunt "trasnite" - asa cum spuneam madam Udrea despre propriile proiecte derulate de ministerul pe care il conducea. Asa am pierdut 17 miliarde de euro din total, dar s-au taiat salariile si s-au impozitat pensiile pentru un deficit de doar cateva miliarde. Ne-am batut joc de banii europeni, dar, pe de alta parte, am imprumutat la costuri enorme 27 de miliarde de euro.

Ar trebui ca PDL sa inteleaga ca singurul rezultat onest din sondaje, in ceea ce-i priveste, este exact acesta cifra - 3,5%. Si ar putea sa considere ca orice procent castigat peste aceasta cifra este o binecuvantare, o onoare si o dovada ca romanii ii iarta foarte usor pe cei care ii saracesc, ii jecmanesc si ii umilesc. Pentru ca altfel, orice rezultat de bun simt ar trebui sa se masoare de la aceasta cifra in jos. Abia asa s-ar face dreptate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Emil Boc foduri europene, #grad absorbtie fonduri europene, #rezultate alegeri generale , #PDL