Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romania gaurita de PD-L (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 11 Mai 2011, ora 18:16
5656 citiri
Romania gaurita de PD-L (Opinii)
Foto: Realitatea TV

Teoriile conspiratiei au intotdeauna un ceva fantastic si necredibil. De aceea, par incredibile. Cum spuneam, se intampla asta in cele mai multe cazuri. Exista, desigur, si exceptii.

Una dintre ele cred ca a fost talpa rupta din pantofii sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks. Altfel spus, tind sa cred ca mai degraba nu a fost o intamplare ca functionarul Fondului a venit in Romania rupt in talpa. A fost doar o avertizare delicata, politicoasa si subtila la adresa viitorului ce ne asteapta.

Daca presedintele ne-a asigurat ca suntem pregatiti total pentru o noua criza, atunci e limpede ca avem toate motivele sa credem ca aceasta va si veni. E o alegere personala de acum daca il mai credem sau nu ca vom iesi cu bine dintr-o noua lovitura, cu atat mai mult cu cat exista toate premisele pentru a fi mai sceptici ca niciodata.

Istoria a inceput sa se repete, iar promisiunile din campania electorala nesfarsita din perioada 2008 - 2009 se reiau identic si astazi.

Insusi Traian Basescu, acum in postura de a nu mai avea incredere in politicieni, ne-a asigurat ca de la mijlocul anului 2012 (cu doar cateva luni inainte de alegeri) vom incepe sa traim cu totii mai bine. De fapt, bine! Cu aceste cuvinte s-a dat, in realitate, startul campaniei electorale.

Paradoxal este ca se repeta identic, pana la indigo, campania electorala iresponsabila si falimentara din 2009. Si atunci, ca si acum, se promiteau mariri de salarii si de pensii. Seful statului tocmai ce a anuntat cresterea salariilor taman la mijlocul lui 2012.

Si atunci, ca si acum, se anunta cu surle si trambite ca economia a iesit din recesiune, iar Romania a scapat de criza. Acum presedintele ne-a spus ca am iesit din recesiune, iar despre criza ne-a informat ca suntem atat de pregatiti incat putem sa ne mai luam la tranta cu inca o una. Asta, daca cineva crede si simte ca a iesit din actuala. Cat de mult ne-a costat campania electorala din 2009 am vazut cu totii in 2010.

Intrebarea care ar trebuie sa dea fiori insa fiecarui roman, care asista la aceasta repetitie iresponsabila, facuta indiferent de costuri, este daca vom mai putea supravietui noii campanii electorale si deconturilor care vor veni in 2013. Desigur, romanii, care nu au nici memoria trecutului recent, nu isi pot face griji pentru ceva care nu-i va afecta astazi sau maine. Pana la urma, poate ca majoritatea chiar ar fi de acord sa li se mareasca salariile si pensiile, indiferent de costurile din viitor, doar doar or trai bine astazi si maine.

Pana unde va merge iresponsabilitatea actualilor guvernanti cu aceasta campanie electorala facute pe spatele romanilor si declansata cu un an si ceva inainte de termen se va putea vedea dupa cum vor actiona sau reactiona in cazul eliminarii subventiei la energia termica. Potrivit intelegerii cu FMI, Executivul s-a angajat ca in perioada urmatoare sa elimine aceasta subventie, ceea ce ar putea conduce la majorarea facturii la incalzire si apa calda cu pana la 60% pana la sfarsitul lui 2011. Toate bune si frumoase, doar ca masura ar fi trebuit sa fie luata inca de anul trecut, cand, din nou, insusi presedintele a anuntat-o si a convenit sa fie adoptata. Nu a avut nimeni curajul insa sa isi asume riscul unei asemenea masuri atat de nepopulare.

Tocmai de aceea, acum este si mai interesant de urmarit daca, inainte de alegeri, in plina campanie electorala, guvernantii vor avea curajul sa isi asume un asemenea risc. Pentru curajosii sustinatori ai caii drepte urmate de Partidul Democrat Liberal, trebuie spus ca deja Guvernul a anuntat ca ajutorul pentru incalzire pentru cei mai vulnerabil se va pastra si, mai mult, ar putea chiar creste. Asadar, ceea ce va iesi, cel mai probabil, din mana lor va fi o struto-camila, care va incerca sa impace si FMI si populatia si sa nu distruga sansele PDL la alegeri.

Indiferent de cum vor trata problema subventiei pentru incalzire, pedelistii au o mare problema pentru in viitor. Daca o vor elimina, asa cum le-a cerut FMI, risca sa afunde majoritatea populatiei in saracie. Daca nu o vor desfiinta, atunci nu isi vor respecta acordul cu Fondul, vor da inca o dovada de demagogie si ipocrizie si vor alege sa afunde economia in gaurile negre ale pierderilor platite tot de noi. Abia in fata acestei decizii Partidul Democrat Liberal isi va da adevarata masura.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Basescu Boc PDL, #criza Romania, #salarii majorate 2012, #promisiuni electorale 2012 , #PDL