Salvatorul PD-L: Un anti-Ponta, anti-Crin, anti-Boc (Opinii)

Vineri, 20 Mai 2011, ora 12:53
3553 citiri
Salvatorul PD-L: Un anti-Ponta, anti-Crin, anti-Boc (Opinii)
Foto: ziarulring.ro

In mod normal, salvarea unui partid n-ar trebui sa depinda de un singur om. Si nici nu va depinde. PD-L va continua sa existe si sa fie o forta importanta si cu Emil Boc la conducerea partidului si a Guvernului. Doar ca sansele de a castiga alegerile parlamentare din 2012 in aceasta formula sunt mici. Asa ca, oricat de dificil ar fi, PD-L are nevoie de un nou premier. Si are nevoie urgenta. Conteaza mai putin daca va fi independent sau om politic. Conteaza impresia politica pe care o va face alegatorilor.

Asa ca noul premier, daca Traian Basescu va decide ca poate sa-l impuna, va trebui nu numai sa fie competent si abil. Va trebui sa fie antiteza acelor oameni pe care fie va trebui sa-i invinga, fie va trebui sa-i fi facut uitati. Cu alte cuvinte, va trebui sa fie antiteza lui Victor Ponta si Crin Antonescu, cu care va fi comparat de acum pana la alegerile parlamentare din 2012. Si sa fie antiteza lui Emil Boc. Pentru ca, daca e clar un lucru la ora asta, acel lucru e ca alegatorii nu mai vor un om asemanator actualului sef al Guvernului.

Alternativa la alternativa

La ora actuala, Uniunea Social Liberala are cele mai mari sanse sa castige alegerile parlamentare din 2012. Nu atat datorita liderilor sai, Victor Ponta si Crin Antonescu, cat datorita masurilor dure ale Guvernului. Pentru ca, atunci cand vor vota, oamenii nu vor vota doar anumite partide si aliante politice. Vot vota si figuri pe care le vor aduse in postura de premier.

Iar propunerea USL pentru postul de premier, in acest moment, e Victor Ponta. Cel mai probabil, o parte din cei care spun acum ca ar vota USL, nu realizeaza ca votul lor l-ar face sef al Guvernului pe tanarul sef al PSD, ci e o forma de razbunare fata de Traian Basescu, Emil Boc si PD-L.

Asa ca un premier al PD-L e contracandidatul politic al lui Victor Ponta, in primul rand. Cum trebuie sa fie? Altfel decat e Victor Ponta, atunci. In primul rand, priceput la economie. In al doilea rand, un om care vorbeste concret, la obiect, despre chestiuni de guvernare. Si, in fine, trebuie sa fie un om cu o prestatie publica nu doar convingatoare, ci si decenta si matura.

Acelasi lucru e valabil si in cazul lui Crin Antonescu, celalalt lider al USL, desi acesta nu vizeaza functia de premier. Un om care sufera la capitolul seriozitate si putere de munca. Si cu care e usor de a crea un contrast. Un contrast pe care Emil Boc, prea afectat de masurile dure luate, dar mai ales de propriile ezitari, nu poate sa-l creeze.

Sigur, PD-L ar putea sa-l tina pe Emil Boc pana in 2012 si sa vina apoi cu alta propunere. Doar ca ar putea fi prea tarziu.

Altfel decat Boc

Inainte de a reprezenta altceva decat liderii Opozitiei, un nou premier trebuie sa reprezinte altceva decat Emil Boc. Pentru ca alegatorii nu vad cu ochi buni lipsa lui de fermitate in multe cazuri, ezitarile, prestatia de multe ori neconvingatoare, momentele in care faptele sale nu s-au ridicat la nivelul vorbelor si subordonarea totala fata de presedintele Traian Basescu.

La toate aceste capitole, un sef al Guvernului care-si propune sa devina o locomotiva electorala pentru partidul de guvernamant, fie ca e un om politic sau e un independent, trebuie sa vada reteta Boc. Si sa faca exact invers.

Oricat de muncitor, diplomat si de bun incasator ar fi seful Guvernului, daca PD-L va continua sa-l sustina, cursa din 2012 va fi una intre promisiunea inevitabil populista de schimbare si o oferta, a actualei Puteri, care va da impresia ca ofera continuarea la toate problemele guvernarii din ultimii patru ani. Sau o alternativa la propria propunere, venita prea tarziu.

Paradoxul e ca, daca vrea sa-si pastreze puterea, Traian Basescu trebuie sa gaseasca un premier care sa-l asculte, dar care sa para in ochii lumii ca e independent. Cu adevarat paradoxal.

Nimic din toate astea nu sunt decisive, insa vor conta. Alaturi de o crestere economica decenta, de un partid care sa actioneze mai curat si mai eficient decat acum si de o doza buna de noroc.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Victor Ponta premier USL, #Emil Boc demisie premier, #prim ministru nou Romania , #PDL