Scenariu probabil: disparitia PDL si ruperea USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 21:44
10580 citiri
Scenariu probabil: disparitia PDL si ruperea USL (Opinii)
Foto: Arhiva

Pentru Partidul Democrat Liberal a venit vremea decontului. A inceput inainte de termenul alegerilor, cand electoratul ar fi trebuit sa-i aplice prima corectie.

Se pare ca PDL a intrat in epoca achitarii multor note de plata, cand tensiunile interne defuleaza in acte extreme. Fuga celor care inca se mai pot salva - cazurile lui Frunzaverde si Piedone. Razboiul deschis dintre cuplul fatal de la Bucuresti - Udrea-Prigoana si intelectuali, sfarsit prin iminenta mazilire a lui Cristian Preda. Haosul total de la varful partidului, unde nemultumirile, frustrarile si panica au pus stapanire pe toti liderii importanti.

Vicepresedintele PDL Mihaela Popa ameninta si ea cu plecarea, iar pana atunci demisioneaza din Biroul Permanent, Cezar Preda nu lasa sa treaca nicio singura zi fara sa-i mai traga o scatoalca presedintelui partidului, iar Vasile Blaga priveste neputincios spre dezintegrarea unui partid a carui prabusire a inceput, mai lent, cu mult, mult timp in urma.

Motivele pentru care PDL isi priveste cu ochii larg inchisi propria moarte sunt multe si au tot fost prezentate si analizate de-a lungul timpului. Principalul si poate cel mai sinistru, cel pentru care acest partid isi merita soarta fara nicio urma de compasiune, este faptul ca, in realitate, PDL a fost de mult desfiintat si a incetat sa mai existe ca partid din momentul in care Traian Basescu s-a hotarat sa il comande precum cainele din curte.

Nici nu a fost nevoie sa cuvinte in fata lor. Si-a instalat papusile cu care comunica telepatic, iar daca nu intelegeau le chema pentru precizari.

Pentru faptul ca PDL si-a permis de a avea un Emil Boc in frunte, si mai ales pentru tupeul de a-l pastra si dupa dezastrul de la guvernare, pentru aceasta aroganta sau nepasare, PDL va plati acum mai scump decat si-a imaginat. Desigur ca greii partidului se revolta acum. Ar fi fost mai bine sa o faca la timpul potrivit.

Apoi, Elena Udrea - acest blestem nu doar pentru o tara intreaga care a trebuit sa o suporte ani de zile in postura de madona care administreaza si imparte aiurea miliarde de euro, ci si pentru partid pe care l-a virusat si l-a adus in pragul decesului.

Vinovati in primul rand pentru influenta Elenei Udrea in partid se fac atat Traian Basescu, dar si restul membrilor importanti care au ales sa lase capul plecat, sa taca, sa inghita si sa mestece tot ce le-a fost gata servit. Ba unii intelectuali au insistat sa provoace greata grabindu-se sa isi aduca omagiul stimabilei conducatoare la alegerea ca sefa a PDL Bucuresti.

Baconschi probabil ca mai face si acum eforturi disperate sa nu cada sub farmecele divei. Prea tarziu. Majoritatea nu stie cum sa scape de parjolul pe care blonda il va lasa in urma.

Or acesti intelectuali isi merita soarta poate mai mult decat partidul in sine. Cristian Preda, poate cel mai pretios si afectat dintre educatii acestui grup politic, nici acum, inainte de marea decapitare, nu a inteles nimic din politica, desi o preda.

El se plange ca partidul a ajuns aici pentru ca "vocea lui Basescu nu se mai aude in PDL", spunand ca influenta presedintelui a fost mult mai mica decat isi imagineaza cineva. Probabil, daca ar fi comandat oficial, ar fi fost si Preda multumit si isi imagineaza ca asta l-ar fi salvat. Or PDL este in moarte clinica tocmai pentru ca spiritul lui Traian Basescu a domnit si troneaza in tot partidul.

PDL are toate sansele asadar abia sa mai prinda Parlamentul. Probabil scorul de la locale va mai alunga inca un val si va instaura panica generala care-i va forta sa faca si mai multe prostii.

Din pacate, nicio miscare strategica de salvare nu le-a iesit. Nici comasarea alegerilor, nici reorganizarea teritoriala, nici schimbarea lui Boc cu MRU, nici Miscarea Populara sau alte diaconisme si becalisme disperate nu lucreaza tocmai in favoarea lor. Dimpotriva, tot ce misca pare sa conspire a-i forta sa impartaseasca destinul pe care l-a avut si PNTCD in 2000. In fond, ar scapa chiar ieftin.

Pagubele lasate in urma de PDL nu sunt nici pe departe comparabile cu esecul taranistilor la trecerea dintre milenii. Doar asa putem ajunge la o situatie de normalitate. Dupa cvasi-disparitia PDL din peisajul politic, daca USL se va constitui intr-o majoritate parlamentara periculos de mare pentru ideea de democratie, sa ne aducem aminte de raul provocat de guvernarea PDL - PSD din 2009, la cum am fost obisnuiti in proasta traditie politica romaneasca Uniunea se va rupe de la sine din cauza lacomiei si neintelegerilor. In fond, adversarul care a tinut in viata aceasta monstruoasa a fost cuplul si mai nefast dintre Traian Basescu si PDL.

Odata disparute toate aceste anomalii, cand USL va deveni amintire, pentru ca nu va mai avea nicio ratiune de a exista, abia atunci Romania ar mai avea o sansa sa spere la o viata politica normala - unde stanga si dreapta sa fie reprezentate de doua partide mari si cu traditie, care sa asigure fundamentul unei democratii sanatoase.

Nu imi fac nicio iluzie. Stiu ca se va intampla exact opusul. Atata timp cat Traian Basescu va fi presedinte, si va fi cel putin pana in 2014, scena politica isi va continua procesul de pulverizare si disipare.

Cei care astazi tradeaza PDL pentru a se alatura USL in lupta impotriva unui balaur mort maine vor avea grija sa puna umarul la alte tradari. Si, mai groaznic de atat, circarii politici de alde Diaconescu, Becali, Vadim, Cozma sau Neamtu vor primi, toti, mandat din partea poporului sa-l distreze in viitorul Parlament.

Nu putem decat ghici spectacolul care va urma.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#PDL alegeri, #PDL Boc Basescu, #demisii PDL Frunzaverde, #Udrea Prigoana Cristian Preda , #PDL