1 Decembrie: Fara scandal si huiduieli n-ar mai fi fost Ziua Nationala a Romaniei

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 12:15
7271 citiri
1 Decembrie: Fara scandal si huiduieli n-ar mai fi fost Ziua Nationala a Romaniei
Foto: Realitatea TV

Ziua Nationala nu putea sa faca nota discordanta fata de celelalte 363 de zile din an. Daca la Alba Iulia, locul unde s-a faurit Marea Unire, participantii la ceremonii s-au intrecut in aplauze si huiduieli, in Capitala Mircea Geoana si Emil Boc au fost implicati intr-un conflict inedit.

Aflat in Kazahstan la summit-ul OSCE, Traian Basescu a lasat gol locul de "cel mai important om in stat", iar pentru el s-au calcat pe bombeu presedintele Senatului Mircea Geoana si premierul Emil Boc. Acesta din urma a iesit victorios, din cate s-a vazut, desi nimeni nu stie clar cum a fost posibil acest lucru.

Astfel, desi potrivit reglementarilor in vigoare presedintele Senatului, Mircea Geoana, este cel care tine locul presedintelui tarii in absenta acestuia, cel care a avut onoarea de a deschide parada de la Arcul de Triumf si de a primi onorul militar a fost premierul Emil Boc.

Conform Realitatea TV, reprezentantii Ministerului Apararii au declarat ca nu ei stabilesc protocolul in asemenea ocazii, iar SPP-ul a spus acelasi lucru.

Mai mult, de la cabinetul lui Mircea Geoana au venit informatii potrivit carora acesta ar fi stiut ca el ii va tine miercuri locul lui Traian Basescu, fiind informat cu doar zece minute inainte de inceperea ceremoniei ca nu va fi asa.

Prins de jurnalisti la finalul manifestarilor, premierul Emil Boc a explicat scurt: "Protocolul este cel stabilit si il stiti si dumneavoastra". Intrebat de cand stia ca el va primi onorurile, Emil Boc a raspuns: "De ieri. Presedintele m-a desemnat in acest sens (...)Reprezentanta la parada a fost facuta de structurile abilitate".

Reactia lui Geoana

Dupa pranz a aprut si reactia presedintelui Senatului, sub forma unui comunicat de presa in care se preciza ca Mircea Geoana "regreta incidentul" si ca "nici presedintele si nici vreo "structura abilitata" nu pot modifica dispozitiile exprese si imperative ale Constitutiei Romaniei".

Mai mult, in comunicat se mentioneaza ca "Presedintele Senatului Romaniei va solicita institutiilor abilitate sa investigheze care au fost cauzele si motivele care au stat la baza incidentului de la parada militara din Bucuresti".

"In acest sens, dorim sa facem refeire la prevederile constitutionale care stabilesc in mod precis si fara echivoc care este ierarhia demnitatilor in statul roman. In plus, dorim sa ne referim si la un ordin MapN din martie 2009, care precizeaza ca onorul militar se acorda in urmatoarea ordine: presedintelui Romaniei, presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, primului-ministru, ministrului Apararii si sefului Statului Major General", se mai arata in comuncat.

Reprezentare, nu interimat

Purtatorul de cuvant al presedintiei, Valeriu Turcan, a negat ca gestul lui Traian Basescu ar fi o incalcare a atributiilor constitutionale.

"Presedintele Traian Basescu l-a delegat pe primul ministru in urma cu doua zile sa primeasca raportul la parada de 1 Decembrie. Este o situatie de reprezentare si nu una de interimat al functiei. Romania nu se afla in situatia de predare constitutionala a atributiilor sefului statului, astfel incat domnul Geoana sa fie nevoit sa primeasca raportul", a declarat Turcan, potrivit Mediafax.

Totodata, Turcan a dat vina pe anturajul lui Mircea Geoana pentru aceste acuze, pe care el le catalogheaza drept "false".

"Este regretabil faptul ca diverse persoane, probabil din zona domnului Geoana, incearca sa creeze confuzie, distribuind pe surse informatii false", a afirmat purtatorul de cuvant al sefului statului.

Teatru de razboi si la Alba Iulia

Nu doar Capitala, ci si orasul Marii Uniri, Alba Iulia, a fost un teatru de razboi pentru PSD si PD-L. Acolo, membrii si simpatizantii PSD l-au aplaudat zgomotos pe liderul lor, Victor Ponta, atunci cand acesta a depus o coroana de flori la statuia lui Mihai Viteazul din Alba Iulia.

In schimb, in momentul in care reprezentantii PD-L, in frunte cu primarul municipiului Mircea Hava, si cu senatorii si deputatii partidului au depus coroane de flori, din multime s-au auzit fluieraturi si huiduieli.

Printre participantii la ceremoniile de la Alba Iulia s-au mai aflat fostul premier Victor Ciorbea, secretarul de stat in ministerul Educatiei Oana Badea si fostul ministru al Apararii Teodor Atanasiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#ZIua Nationala Boc Geoana, #parada militara Boc Geoana, #reactie Geoana parada Boc , #premier