Adevarata elita a Romaniei - Ioan Boc (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 12:55
10777 citiri
Adevarata elita a Romaniei - Ioan Boc (Opinii)
Foto: gazetanord-vest.ro

Intamplator se numea Ioan Boc. Si tot intamplator a capatat notorietate ca tata al premierului Romaniei. Dar aceasta intamplare este cea mai putin importanta, de fapt de-a dreptul irelevanta, intre motivele pentru care Ioan Boc merita intreg respectul nostru, asa cum l-ar fi meritat daca ar fi purtat oricare alt nume. Aceste motive nu au nimic, dar absolut nimic de-a face cu politica.

Ioan Boc a fost un om simplu. Avea doar clasele primare si a muncit cu bratele o viata intreaga. A fost geamgiu, tamplar, miner, a lucrat la un cuptor de ars var. Cu munca grea si-a intretinut familia si tot cu ea a reusit sa-si implineasca un vis pe care in ceea ce-l privea nu l-a putut atinge: sa-si trimita baietii la scoala si sa scoata din ei oameni cu carte.

Ioan Boc facea asadar parte din acea categorie de romani pentru care munca si scoala sunt printre valorile fundamentale ale acestei lumi, alaturi de familie si credinta, valori pentru care respectul este neconditionat si total. N-a invatat asta din carti sofisticate sau pe la facultati, ci i-a fost intiparit in minte si in suflet printr-o sanatoasa educatie primara in perioada interbelica.

Cati dintre romanii de astazi mai fac icoane din munca si scoala? Cati isi mai educa, la randul lor, copiii in spiritul acestor valori? Cati le pun mai presus de invarteala, smecherie si bani? Daca n-ar fi foarte putini Romania ar arata, probabil, cu totul altfel.

La oras, predomina mahalaua, frustrata sau parvenita, purtatoare de "vuitoane" de Berceni, amestecata cu maimute coboratoare din 4x4 si sfertodocti cu ifose de intelectuali. Ar munci cat mai putin, se plag cat mai mult, sunt agramati, vulgari si artagosi, sunt oricand gata de o smecherie, de un furtisag, cat de mic care le da o satisfactie infinit mai mare decat banul castigat cinstit. Iar familiile cu adevarat bune dau adesea impardonabile rateuri cu beizadele rasfatate si iresponsabile.

La sate nu e mai bine. Taranul roman "modern" e mare amator de venit minim garantat, nu prea mai creste animale ca e greu, la cosit nu iese ca e munca grea, iar la piata nu e fericit pana cand nu te inseala cat de putin la cantar, chiar daca nu te targuiesti la pret.

Oamenii precum Ioan Boc au ramas foarte putini si sunt oarecum desueti. Odata cu ei dispare o generatie cu mentalitati si o ierarhie de valori corecte. Pentru ele, omul simplu din Rachitele, absolut intamplator tata al premierului Romaniei, merita tot respectul nostru. Asa cum il merita toti cei la fel cu domnia sa, dar anonimi pana la capat.

Intr-o tara debusolata, fara sa vrea, fara sa stie, cu o modestie induiosatoare, oamenii acestia cuminti, curati si blajini, veniti din alta lume, reprezinta autenticele modele, autentica elita morala a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#tata Emil Boc, #tata Boc, #Ioan Boc, #viata Ioan Boc , #premier