Boc anunta sedinte de Guvern anuale cu bulgarii si un brand al Dunarii

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 15:55
1043 citiri
Boc anunta sedinte de Guvern anuale cu bulgarii si un brand al Dunarii
Foto:TVR Info

Premierul Emil Boc a anuntat, la sfarsitul sedintei comune a guvernelor roman si bulgar, ca vom avea parte anual de un asemenea eveniment si ca cele doua parti au convenit pentru o serie de proiecte comune, printre care constituirea unui brand al Dunarii.

"Astazi e o zi speciala in istoria relatiilor dintre Romania si Bulgaria. Prin proiectele pe care le-am semnat am pus bazele unei colaborari intre tarile noastre, colaborare care intra intr-o noua etapa. Am semnat declaratia comuna privind instituirea unui comitet consultativ la nivel inalt - in fiecare an vom avea sedinte comuna. Tot ce am discutat azi s-a inregistrat si va fi proba, in urmatoarea sedinta comuna, a pragmatismului relatiilor noastre", a declarat seful Executivului roman.

Printre proiectele despre care a vorbit Boc au fost cele de infrastructura, dar si cele privind strategia Dunarii.

"Avem un potential comun care trebuie valorificat in continuare. Romania a devenit al doilea partener comercial al Bulgariei din randul tarilor Uniunii Europene. Avem foarte multe interese si pozitii comune in plan european si regional si avem proiecte concrete pe care trebuie sa le dezvoltam. De exemplu - finalizarea podului Calfat-Vidin, construirea de noi poduri la Calarasi-Silistra si Bechet-Orahovo, construirea unor hidrocentrale, construirea conectorului de Giurgiu-Ruse. In plan regional, suntem parteneri in cadrul proiectului Nabucco. Avem o sansa extraordinara de a valorifica strategia Dunarii. Din aceasta perspectiva, coordonam impreuna axa "Cultura si Turism" din strategie.

Subliniem interesul pentru infiintarea unui brand al Dunarii si al unor noi rute culturale si de dezvoltare. Am discutat si despre aderarea noastra la Spatiul Schengen. Suntem pregatiti pentru aderarea la Schengen, iar acest lucru a fost confirmat de Consiliu si Parlamentul European. Cerem o solutie corecta, bazata pe propriile merite, pe respectarea regulilor, nu schimbarea acestora in timpul jocului", a adaugat premierul.

Ne aparam granitele mai bine ca in zona Schengen

Premierul de la Sofia, Bosko Borisov, a apreciat si el nivelul bun al colaborarii si a declarat ca Romania si Bulgaria isi apara granitele mai bine ca unele state aflate deja in zona Schengen.

"Pe tema Schengen nu avem ce sa spunem, Europa sa stea e linistita, Romania si Bulgaria apara in comun granitele comune ale UE. Apelez la celelalte tari din Schengen sa-si apere granitele asa bine ca noi.

Cealalta tema importanta - proiectele comune in domeniul cultural - toti se vor convinge ca suntem popoare stravechi si avem lucruri care merita vazute.

Doresc sa amintesc ca schimbul comercial a crescut in ultimii ani de 5 ori. In ambele tari, aproape 35 de milioane de oameni, o piata mare", a mai afirmat Borisov.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Boc sedinte Guvern Bulgaria, #Romania Bulgaria brand Dunare , #premier