Boc: Cand am ajuns premier am realizat impactul justitiei asupra economiei

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 16:08
1430 citiri
Boc: Cand am ajuns premier am realizat impactul justitiei asupra economiei
Foto: Arhiva

Premierul Emic Boc a declarat, miercuri, la Deschiderea Anului Judiciar, ca durata si corectitudinea proceselor sunt la fel de importante ca regimul fiscal pentru potentialii investitori, sustinand ca atunci cand a ajuns premier a realizat impactul puterii judecatoresti asupra dezvoltarii economice.

Premierul Emil Boc a vorbit, miercuri, in Aula Academiei Romane, in cadrul evenimentului "Deschiderea Anului Judiciar 2011-2012", despre reforma sistemului judiciar si despre intrarea in vigoare a noului Cod civil.

Boc a sustinut ca reforma sistemului judiciar face parte dintr-un amplu proces de reformare a statului.

"Ar fi fost de dorit ca toate aceste reforme ale statului, care s-au desfasurat in ultimii doi ani, sa fi fost facute nu intr-o perioada de criza si recesiune economica, ci intr-o perioada de crestere economica", a punctat premierul.

Acesta a adaugat ca noile institutii introduse de Codul civil care ar urma sa intre in vigoare pe 1 octombrie incearca sa dea un raspuns modern la institutii traditionale din dreptul civil romanesc, exemplificand institutia casatoriei, a divortului, a mostenirii, a contractelor.

"Sunt solutii noi, care raspuns nevoilor societatii romanesti actuale, unele dintre ele adaptate la situatia economica actuala. Ma refer aici la adaptarea contractului daca executarea a devenit excesiv de oneroasa. Este o institutie inspirata de practica, dar si de situatia economica actuala. Este rolul judecatorilor sa realizeze aceasta adaptare, sau obligatia bancilor din noul Cod de a trimite clientilor extrase de cont gratuit odata pe luna", a adaugat Emil Boc.

Pe de alta parte, premierul a afirmat ca strategia financiar-fiscala pe care Guvernul a adoptat-o si a trimis-o spre adoptare Parlamentului "reflecta locul si importanta puterii judecatoresti in sistemul judiciar romanesc".

De asemenea, Boc a spus ca si in privinta independentei puterii judecatoresti, in ultimii ani s-au facut pasi importanti pentru asigurarea acesteia. "Independenta judecatorului nu este si nu poate fi niciodata absoluta, nu este dincolo de lege. Judecatorul nu este si nu poate fi independent fata de lege. Din nefiricire, unele cazuri au aparut in sistemul romanesc", a spus premierul.

Boc a vorbit si despre introducerea institutiei managerului de instanta, problema care ar urma sa fie discutata in sedinta de Guvern, care reprezinta un pas inainte in ceea ce priveste administrarea justitiei.

"Pana nu am ajuns in aceasta pozitie vremelnica de prim ministru, nu mi-am dat seama cat de important este impactul puterii judecatoresti pentru ceea ce inseamna dezvoltarea economica a unei tarii. Spun asta pentru ca in foarte multe intalniri pe care le-am avut cu investitori strategici, dincolo de regimul fiscal pe care l-am discutat si il discutam, de faciluitatile pe care le putem oferi, am constat ca un punct a fost in permanenta pe agenda investitorilor: solutionarea la termen a proceselor si in maniera onesta. Impreuna cu dumneavoastra cred ca trebuie sa gasim cheile la rezolvarea acestei probleme. Cu totii putem sa dam sansa modernizarii acestei tarii", a mai spus premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Emil Boc putere judecatoreasca, #impact putere judecatoreasca dezvoltare economica , #premier