Boc: Cota unica si TVA nu se majoreaza

Sambata, 11 Aprilie 2009, ora 14:28
1109 citiri
Boc: Cota unica si TVA nu se majoreaza

Premierul Emil Boc a anuntat sambata, la sfarsitul sedintei de Guvern, ca Ordonantele de urgenta adoptate in vederea semnarii acordului de imprumut cu FMI nu vor avea drept consecinta nici cresterea cotei unice sau a TVA-ului si nici nu mai prevad concedierea a 5% din personalul bugetar.

Boc a precizat ca cele doua Ordonante de Urgenta adoptate sambata au in vedere cresterea activitatii economice, sustinerea mediului de afaceri, limitarea efectelor negative ale crizei si relansarea economica.

Printre principalele consecinte ale acestor doua acte normative se numara faptul ca cele mai importante taxe raman nemodificate, cota unica de impozitare ramane de 16%, iar TVA ramane 19%.

Premierul a mai precizat ca si contributiile de asigurari sociale raman aceleasi la fel ca si procentul care va fi alocat investitiilor care ramane de 20% din buget.

Emil Boc a mai precizat ca Executivul are in vedere in urmatoarea perioada luarea de masuri pentru neimpozitarea profitului reinvestit si reducerea numarului de impozite.

De asemenea, el a precizat ca politica sociala ramane neschimbata, in sensul ca pensia sociala minima adoptata de Guvern "se va achita, se va respecta si nu va fi afectata de acordul cu FMI".

"Ne respectam angajamentele pe care si ministrul Muncii le-a facut, ca pensiile vor fi majorate anul acesta potrivit graficului anuntat", a mai subliniat premierul cu referire la datele de 1 aprilie si 1 octombrie cand sunt anuntate majorari ale pensiilor cu 5%.

Totodata, seful Executivului a precizat ca raman in vigoare masurile luate recent in legatura cu reducerile la medicamentele compensate pentru cei cu venituri sub 6 milioane de lei vechi, precum si cele legate de somajul tehnic.

In privinta politicii salariale, Emil Boc a anuntat ca a fost trimis la Parlament proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, precizand ca nu vor fi afectate anumite categorii sociale, cum sunt actorii, medicii sau profesorii.

De asemenea, premierul a anuntat ca s-a decis sa nu mai fie concediat 5% din personalul bugetar ci sa se gaseasca solutii de crestere a salariilor in domeniu in 2009, doar in conditiile cresterii economiei si gasirii resurselor necesare, si numai pentru cei care "nu taie frunza la caini si nu risipesc banul public".

Guvernul a aprobat, sambata, cele doua Ordonante de Urgenta de pe ordinea de zi, pe care urmeaza sa le trimita la Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

In urma rectificarii bugetare aprobate, cheltuielile bugetare au fost reduse cu 6,2 miliarde lei, in conditiile in care veniturile au fost revizuite in scadere cu 18,8 miliarde lei. Bugerul initial prevedea venituri publice totale de 193,79 miliarde lei (48,45 miliarde euro), echivalent cu 33,5% din PIB, si cheltuieli de 205,57 miliarde lei (51,4 miliarde euro), sau 35,5% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#acord FMI, #rectificare bugetara, #majorare cota unica, #impozit majorate , #premier