Boc: Daca nu vom cadea in patima populismului, exista premise de majorari

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 14:11
2657 citiri
Boc: Daca nu vom cadea in patima populismului, exista premise de majorari
Foto: Antena 3

Premierul Emil Boc a declarat, marti, ca in cazul in care politicienii "nu cad in patima populismului", exista premise de crestere pentru 2012 a salariilor si pensiilor.

Intrebat daca Guvernul va urma recomandarile Fondului Monetar International privind cresterea salariilor bugetarilor si indexarea pensiilor, premierul a raspuns: "Nu e un secret ca am spus daca economia va permite acest lucru va fi posibil, l-am precizat din noiembrie sau decembrie anul trecut, astazi bugetul nu ne permite acest lucru. (...) Daca nu vom cadea in patima populismului si pastram stabilitatea, exista premise pentru crestere", a precizat Emil Boc.

Premierul intelege nemultumirile protestatarilor care au iesit in ultimele zile in strada, insa sustine ca Romania nu are alternative in acest moment.

O misiune comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) a venit la Bucuresti pentru a patra evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.

In cadrul acordului de precautie, Romania are la dispozitie aproximativ 3,6 miliarde de euro, pentru cazuri de urgenta.

Se pare ca recomandarile FMI cuprind si o sectiune privind cresterea salariilor si pensiilor in anul 2012, care ar fi posibila in cazul in care se respecta indicatorii economici stabiliti.

FMI incepe vizita in Romania cu intalniri tehnice

Si purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a spus ca in cazul in care economia va avea o evolutie pozitiva, se vor putea efectua cresteri, iar acest lucru a fost precizat de Guvern in 2011, cand s-a estimat o crestere economica intre 1,5 si 2 la suta.

"Am spus foarte clar ca in momentul in care cresterea economica permite pastrarea indicatorilor esentiali pentru stabilitate, adica deficitul, inflatia, raman gestionabili, dorim sa marim in anul care vine veniturile populatiei. Lucrul acesta nu se poate face si nu se poate discuta sustenabil decat dupa luna aprilie. Trebuie sa vedem cum decurge primul trimestru si abia apoi vom putea discuta aceasta crestere", a spus Voinescu.

Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a declarat ca, in cazul in care cresterea economica permite, salariile si pensiile vor creste.

"Au fost discutiile publice, si eu am spus la un moment dat ca in conditii de crestere exonomica se pot crestere salariile si pensiilor. In primul rand sa vedem in primul semestru cum evolueaza economia", a spus Elena Udrea.

Anul trecut, Emil Boc declara ca o crestere de salarii sau pensii este posibila doar in a doua jumatate a anului, in conditiile in care exista resurse financiare.

"Nu vorbim de mariri de pensii si salarii cand nu este acoperire. Daca exista resurse financiare, se realizeaza aceste indexari, daca nu exista, nu se fac. Am patit-o ca tara in 2008, cand politicieni iresponsabili au marit peste noapte salarii si pensii fara sa aiba acoperire in economie si am suferit doi ani de zile, cu consecinte mult mai grave", spunea premierul anul trecut.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Emil Boc, #Boc patima populism, #Boc crestere salarii , #premier