Boc, despre repatrierea romanilor din Japonia: Nu se face caritate pe bani publici

Luni, 21 Martie 2011, ora 17:13
2196 citiri
Boc, despre repatrierea romanilor din Japonia: Nu se face caritate pe bani publici
Foto:Arhiva

Premierul Emil Boc a explicat, luni, ca statul roman nu a putut acoperi decat jumatate din banii necesari pentru aducerea acasa a romanilor din Japonia, apreciind ca acestia trebuie sa acopere si ei o parte din cheltuieli.

"Nu se pot face acte de caritate pe bani publici. Trebuie sa existe un echilibru atunci cand este vorba de utilizarea banului public", a spus Boc, citat de Mediafax, remintind ca bugetul Ministerului Afacerilor Externe a fost suplimentat, duminica, de Guvern cu 1,1 milioane lei, pentru acoperirea cheltuielilor de transport si asistenta consulara pentru cetatenii romani aflati in Japonia si care au dorit sa revina in tara.

Premierul a explicat ca suma aferenta deplasarii avionului pana la Tokyo a fost suportata de statul roman, iar romanii care au dorit sa paraseasca Japonia au completat banii pentru cursa Japonia-Romania, dar prin angajamente de plata, nu prin achitarea efectiva a banilor.

De asemenea, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat luni ca biletele romanilor au fost subventionate de stat.

Ministrul a afirmat ca pretul unui bilet de avion din Japonia pana in Romania ar fi fost intre 2.000 si 3.000 de euro fara subventia din partea statului roman.

Intrebat daca exista romani care nu s-au putut intoarce in Romania din cauza banilor, ministrul de externe a aratat ca "romanii din Japonia au nivel de trai destul de bun". "In al doilea rand, am putut sa le oferim un bilet subventionat, deci un tarif absolut rezonabil. Exista insa si alte variante, alte curse de linie, care pot sa coste de trei-patru mai scump", a subliniat seful diplomatiei romane, citat de Newsin.

In ceea ce priveste acuzatia de "specula" lansate de unii membri ai Comisiei de politica externa, ministrul Teodor Baconschi a afirmat ca "este o acuzatie infama, care dovedeste inca o data incapacitatea unora de a gandi in termeni de solidaritate nationala".

"Nu numai ca biletele au fost subventionate, deci mult mai accesibile decat cele de pe piata propriu-zis, dar romanii care s-au intors din Japonia cu acea cursa vor putea plati dupa efectuarea cursei. Nimeni nu le-a cerut suma inainte, deci am facut toate eforturile pentru ca ei si copiii sa revina in bune conditii acasa", a mentionat ministrul Teodor Baconschi.

O aeronava Tarom avand la bord 30 de romani repatriati in urma cutremurului din Japonia, majoritatea femei si copii, a ajuns duminica seara la Bucuresti.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#repatriere romani Japonia, #Boc Baconschi romani Japonia , #premier