Boc, despre scutul antiracheta: Avem cel mai inalt grad de securitate

Marti, 03 Mai 2011, ora 15:09
1471 citiri
Boc, despre scutul antiracheta: Avem cel mai inalt grad de securitate
Foto: Arhiva

Premierul Emil Boc a declarat, marti, ca prin amplasarea scutului antiracheta, Romania are, poate, cel mai inalt grad de securitate din istoria sa.

Scutul ar urma sa fie amplasat in judetul Olt, la Deveselu, unde se afla un aeroport militar apartinand Ministerului Apararii Nationale, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 500 de hectare. Potrivit reprezentantilor MApN, unitatea militara a fost dezafectata inca din anul 2002, aflandu-se, in prezent, in conservare.

Presedintele Traian Basescu a precizat marti ca scutul antiracheta este un sistem "defensiv", pentru protejarea teritoriului Romaniei si al SUA, si este creat in urma unei intelegeri bilaterale, iar seful statului a subliniat ca elementele scutului "nu sunt indreptate impotriva Federatiei Ruse".

Traian Basescu: Scutul antiracheta va fi in judetul Olt, la Deveselu

"Sistemul anti-racheta american este un sistem defensiv. Nu este destinat ofensivei. Este un sistem defensiv de aparare al teritoriului Romaniei si SUA, de aparare impotriva rachetelor balistice. (...) Elementele de scut antiracheta nu sunt indreptate impotriva Federatiei Ruse", a subliniat Basescu, dupa anuntul locatiei de amplasare a sistemului.

Seful statului a aratat ca, desi de acesta beneficiaza si alte state, scutul este "o intelegere bilaterala americano-romana". "La momentul la care statele membre NATO vor dezvolta scutul antiracheta asa cum s-a stabilit la ultimul summit de la Lisabona, si componenta americano-romana va fi integrata acestui sistem. Deocamdata, este o tratare bilaterala a sistemului", a adaugat Basescu.

Baza aeriana de la Deveselu va ramane sub comandament roman, a mai asigurat presedintele, urmand ca zona destinata scutului sa fie deservita de un numar de 200 de militari americani. Numarul maxim de militari americani care ar putea fi dislocati este 500.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#scut antiracheta Romania, #scut antiracheta deveselu, #scut antiracheta terorism emil boc , #premier