Boc explica de ce trebuie sa plateasca pensionarii contributii la sanatate

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 15:13
3575 citiri
Boc explica de ce trebuie sa plateasca pensionarii contributii la sanatate
Foto: Antena3

Premierul Emil Boc a explicat, vineri, la postul public de radio, ca pensionarii trebuie sa contribuie la asigurarile sociale de sanatate pentru echilibrarea balantei "contribuabili-scutiti de plata", in conditiile in care "nu mai exista resurse financiare pentru a continua politicile populiste ale Guvernului Tariceanu".

"Vechiul guvern a vandut iluzii, fara acoperire in activitatea economica", a afirmat Emil Boc, subliniind inca o data ca, daca nu ar fi fost luate masurile de austeritate, dure dar corecte, in opinia sa, si s-ar fi continuat linia guvernelor anterioare, deficitul bugetar al Romaniei ar fi ajuns la 12%, iar Romania s-ar fi aflat intr-o situatie la fel de grava ca Grecia sau Irlanda.

Premierul a mai precizat ca nu este vorba despre o impozitare a pensiilor, asa cum se vehiculeaza, ci de plata contributiilor la asigurarile sociale de sanatate.

El a explicat ca, in prezent, 10.732.000 de persoane nu platesc contributii de asigurari de sanatate si exista numai 6.729.000 de platitori, la o populatie de circa 20 de milioane.

"Si vrem sa avem un sistem de sanatate performant", a comentat premierul, reamintind si faptul ca, in 2002, nivelul la CASS era mai mare, 7% atat pentru angajatori, dar si pentru cetateni.

"Aveam foarte multe categorii scutite de plata", a mai afirmat Emil Boc, explicand ca pentru a avea mai multi bani pentru spitale si pentru a asigura un management performant, dar si plata medicamentelor si a personalului medical, a fost nevoie de o echilibrare a balantei prin "eliminarea unei categorii din randul celor scutiti de plata CASS".

Astfel, pensionarii cu pensii sub 740 de lei nu vor trebui sa achite aceste contributii de 5,5% pentru asigurarile sociale de sanatate, pragul fiind stabilit ca fiind pensia medie in Romania.

"Sunt 3.443.000 de pensionari care nu platesc CASS nici de aici inainte, pentru ca au pensii sub 740 de lei. Cu pensii peste 740 sunt in jur de 4 milioane, iar acestia vor fi contributori", a mai afirmat prim-ministrul.

In aceste conditii, "dupa adoptarea masurii, oarecum se echilibreaza numarul contributorilor cu numarul scutitilor: 8.797.000 contributori, iar exceptati 8.764.000", a mai explicat Emil Boc, precizand ca masura va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2011.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#contributii asigurari sanatate pensionari, #Emil Boc pensionari, #Emil Boc radio , #premier