Boc, la a patra motiune de cenzura

Marti, 15 Iunie 2010, ora 11:27
1807 citiri
Boc, la a patra motiune de cenzura
Foto: Arhiva

Primul-ministru Emil Boc se prezinta marti in fata Parlamentului, pentru a-si apara Cabinetul in fata motiunii de cenzura, a patra de cand el conduce Guvernul si la mai bine de jumatate de an de la demiterea sa, in octombrie 2009, in urma unei alte motiuni.

Parlamentul dezbate marti motiunea de cenzura depusa de PSD+PC, "Opriti genocidul social", dupa ce presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului, fara succes, devansarea acestui termen, despre care a considerat ca nu a respectat prevederile constitutionale si regulamentare.

Alaturi de Boc, si ministrii Elena Udrea, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Catalin Predoiu, Vasile Blaga, Gabriel Sandu se prezinta pentru a patra oara in fata Parlamentului, ei fiind membri ai Executivului si in formulele guvernamentale din 2009, cand s-au depus alte trei motiuni de cenzura, dintre care ultima a fost si adoptata.

Totusi, parlamentarii sunt sceptici ca exista masa critica necesara pentru a reedita rezultatul de anul trecut, cand trei formatiuni parlamentare - PNL si UDMR, ca initiatori, cu sprijinul PSD - au reusit sa adopte actul impotriva Guvernului, dupa alte doua incercari esuate in 2009.

Prima dintre motiunile la adresa Guvernului Boc, intitulata "Marea pacaleala PDL-PSD", a fost initiata de 124 de parlamentari PNL si UDMR si depusa la 4 mai 2009. Motiunea a fost respinsa in 13 mai 2005, cu 130 de voturi pentru si 272 impotriva. Guvernul Boc era acuzat de "imoralitate" si de neindeplinirea promisiunilor din campania electorala.

In 17 septembrie 2009, 120 de parlamentari PNL si UDMR au depus motiunea "Guvernul PDL-PSD a hotarat: Decat munca fara rost, mai bine putin si prost". Textul motiunii mentiona faptul ca nu se impunea adoptarea unei legi "de o complexitate deosebita", cum este cea a salarizarii unitare, prin angajarea raspunderii. O saptamana mai tarziu, in 24 septembrie 2009, motiunea a fost respinsa, cu 112 voturi pentru si 137 impotriva.

Dupa iesirea PSD de la guvernare, 117 parlamentari PNL si UDMR au initiat motiunea "11 impotriva Romaniei", motiune depusa in 6 octombrie 2009. Initiatorii motiunii de cenzura cereau demisia Cabinetului Boc pe motiv ca este "nereprezentativ" si "ilegal", catalogandu-l drept "camarila restransa a domnului Basescu". Motiunea de cenzura a fost adoptata in 13 octombrie 2009 cu 254 de voturi pentru si 176 impotriva, iar Guvernul Boc a fost astfel demis, fiind prima data in perioada postrevolutionara cand o astfel de motiune trece in Parlament.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Boc a patra motiune, #Boc motiune cenzura , #premier