Boc: Nu exista riscul ca cenusa vulcanica sa se depuna la sol

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 18:02
3860 citiri
Boc: Nu exista riscul ca cenusa vulcanica sa se depuna la sol

Nu exista riscul ca norul de cenusa vulcanica sa se depuna la sol si nu exista recomandari specifice pentru populatie, a declarat vineri premierul Emil Boc.

Informatiile sunt confirmate si de meteorologi, care sustin ca nu exista riscuri pentru sanatatea populatiei. Guvernul Romaniei a organizat vineri o sedinta de urgenta pentru a gestiona situatia provocata de eruptia unui vulcan in Islanda.

Premierul a precizat ca va mai exista o informare oficiala sambata la ora 12.00.

"Nu se retine nicun fel de recomandare speciala pentru populatie. Nu exista riscul ca cenusa sa se depuna pe sol", a declarat Emil Boc.

Pana in prezent, au fost anulate cursele pe aeroporturile Oradea, Baia Mare si Satu Mare, masura urmand sa fie aplicata incepand cu ora 24.00. Este posibil sa fie inchise si aeroporturile din Cluj-Napoca si Suceava, in functie de evolutia situatiei. Mai multe informatii vor fi facute publice incepand cu ora 21.00, a adaugat premierul.

Premierul a solicitat fiecarui aeroport sa actualizeze din ora in ora cursele care au fost anulate astfel incat pasagerii sa fie informati.

Comitet de urgenta la Guvern din cauza norului de cenusa

Norul de cenusa vulcanica rezultat in urma eruptiei a perturbat traficul aerian in aproape toata Europa. Mii de zboruri au fost anulate in Marea Britanie, Finlanda, Suedia, Danemarca, Olanda si Belgia, iar vineri norul de cenusa a ajuns si in Romania, anuland zeci de zboruri.

Meteorologii spun ca norul de cenusa s-ar putea sa persiste mai multe zile. Cenusa vulcanica este extrem de periculoasa, depunandu-se pe elice si motoare si producand oprirea acestora si, in cele din urma, la prabusirea aeronavei.

Mii de zboruri anulate din cauza unui nor urias de cenusa vulcanica

Cenusa mai poate intra si in cabina, producand intoxicatii pasagerilor, si poate deregla sistemul electronic al avionului.

Vulcanul activ de sub ghetarul Eyjafjallajokull, din sudul Islandei, a erupt pentru a doua oara, miercuri, la numai doua zile dupa ce isi incetase activitatea inceputa luna trecuta.

Europa, paralizata inca 24 de ore de cenusa vulcanica. Norul trece peste Romania

Eruptia puternica de miercuri a topit partial ghetarul sub care se afla vulcanul activ, determinand evacuarea locuitorilor din zona, de teama inundatiilor, in conditiile in care un rau din apropiere a crescut deja cu 83 de centimetri.

Vulcanul a erupt pentru prima data dupa 200 de ani in luna martie si a continuata sa scoata flacari si fum pana luni, potrivit cercetatorilor islandezi.

Eruptia vulcanului s-a intensificat joi seara. Dupa 40 de ore de activitate, Vulcanul de sub ghetarul Eyjafjallajokull a continuat sa arunce in aer cantitati mari de cenusa si fum, potrivit lui Pall Einarsson, geofizician la Universitatea din Islanda, citat de Reuters.

Vaporii fierbinti au topit aproape o treime din ghetarul care acoperea vulcanul, facand ca un rau din apropiere sa iasa din matca, iar in interiorul craterului au in continuare loc explozii puternice.

L.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Emil Boc, #Boc nor cenusa, #nor cenusa vulcanica , #premier