Boc: Nu poti face agricultura performanta fara subventii

Sambata, 13 Februarie 2010, ora 14:34
2518 citiri
Boc: Nu poti face agricultura performanta fara subventii

Premierul Emil Boc a anuntat sambata ca Guvernul pregateste un nou plan de sprijinire financiara a agricultorilor in conditiile in care perioada de tranzitie prevazuta in acordul cu Uniunea Europeana a expirat, iar agricultorii romani nu mai pot primi subventii directe.

"E un anunt in premiera. Avem in pregatire un plan de ajutorare a fermierilor prin sprijin acordat la motorina(...) il vom face cunoscut in perioada urmatoare", a anuntat premierul sambata la Radio Romania Antena Satelor.

Emil Boc a explicat ca impreuna cu ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, se incearca gasirea de noi solutii pentru ajutorarea agricultorilor in conditiile in care a expirat perioada de 3 ani in care se puteau acorda subventii, potrivit acordurilor cu UE.

"E important sa gasim scheme de sprijin financiar, altele decat pana acum", a punctat premierul, subliniind ca nu se pot obtine rezultate bune in agricultura daca ea se face pe suprafete mici si fara utilaje moderne. "Competitia este mare, alte tari sprijina puternic agricultura, cu masini performante pe suprafete extinse. La noi s-a faramitat proprietatea(...) E bine, dar trebuie sa se inteleaga ca numai pe suprafete mari si performante se poate face agricultura", a explicat premierul.

"Poti sa traiesti de pe o zi pe alta dar daca vrei sa poti sa te extinzi si sa faci o afacere trebuie sa fii sprijinit de stat", a mai spus Emil Boc, anuntand ca nu sunt probleme cu plata subventiilor pe 2009.

"Subventiile restante pe 2009 sunt in plata si se platesc. O parte se dau acum in luna februarie, sunt resurse financiare pentru ele", a spus acesta.

Anul acesta vom incheia electrificarea tuturor satelor

Premierul s-a aratat decis ca prin programe adecvate si cu ajutorul fondurilor europene, pana in 2013 sa se reuseasca modernizarea satelor romanesti.

"Noi nu am incheiat calendarul civilizatiei: asfalt, bec, canal(...) dar fondurile europene ne dau marea sansa sa modernizam tara", a declarat premierul.

Acesta a anuntat ca impreuna cu ministrul Economiei si cel al Administratiei lucreaza la un parteneriat astfel incat "anul acesta toate satele sa fie electrificate".

Mai mult, Emil Boc a reamintit ca exista proiecte astfel incat anul acesta sa se asfalteze 10 mii de km de drumuri judetene. "Se va schimba viata satelor in bine. Suntem pe directia cea buna", s-a aratat convins premierul, reamintind ca aproape jumatate din fondurile europene sunt pe agricultura si vor fi folosite la modernizarea satelor.

In privinta scolilor din mediul rural, seful Executivului a explicat ca din pacate populatia scolara a scazut iar o parte dintre unitatile de invatamant vor trebui comasate, acolo unde nu se mai indeplineste criteriul minimal de elevi.

"O sa facem scoala perfomanta, aducem si profesori foarte buni, nu cu suplinitori(...)Nu mai reparam 5 scoli ci 3, introducem Internet", a mai spus premierul.

"Calculatorul este pixul pe care il aveam noi, altfel nu vom putea face educatie performanta", a conchis premierul recunoscand ca "daca nu ai bani nu poti sa investesti in toate scolile" si nu se pot intretine inutil cladiri mari si personal numeros, ci mai bine scoli mai putine si mai bine dotate.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Emil Boc subventii agricultori, #Boc pensii, #modernizare sate, #pensii speciale, #modernizare agricultura , #premier
Comentarii
Poza pistruiatul
pistruiatul
rank 5
Vorbele premierului BOC nu au acoperire in fapte, adevarul nu mai poate sa fie ascuns