Ziare.com

Boc: Pensionarii statului pot primi doua venituri daca renunta la cartea de munca

de Adriana Toma
Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 20:43

   

Boc: Pensionarii statului pot primi doua venituri daca renunta la cartea de munca
Ordonanta care interzice cumulul de salarii si pensii de la stat ramane in vigoare, insa Guvernul vrea ca acesti oameni care au iesit la pensie sa lucreze in continuare, cu ore platite pe conventii civile sau drepturi de autor, dar nu cu salariu, a anuntat, miercuri, premierul Emil Boc.

"Guvernul isi mentine punctul de vedere potrivit caruia nimeni in Romania nu trebuie sa mai cumuleze de la stat salariul cu pensia" a subliniat Emil Boc.

"Dorinta noastra e sa primenim sistemul, dar nu dorim sa cream blocaje. Nu am modificat ordonanta, nicio virgula nu se modifica. In 15 zile, persoanele care intra sub aceasta incidenta trebuie sa opteze pentru pensie sau pentru salariu", a adaugat premierul.

Concret, pensionarii care pana acum cumulau de la stat pensia si salariul vor putea fi platiti in continuare, insa fara carte de munca, ci prin conventie civila sau drepturi de autor, pentru care impozitul este mai mic decat in cazul salariului.

Primul ministru a invocat trei argumente: "este un act de dreptate, de echitate, un act moral, e nevoie de sange proaspat in sistem, e nevoie sa incurajam tinerii sa aiba acces in sistem, se realizeaza economii bugetare".

Boc a precizat ca pensionarii care sunt profesori, medici sau actori vor putea lucra in continuare - dar nu cu salariu de la stat, ci pe baza de conventie civila sau de drepturi de autor.

"Un profesor, pe baza de conventie civila, va putea fi platit pentru orele punctule pe care le tine la clasa. Incurajam in sistem ca posturile sa fie scoase la concurs si ocupate de cadre titulare", a adaugat Boc.

Un alt exemplu dat de Emil Boc sunt actorii, care pot fi platiti punctual "fie prin conventie civila, fie pe baza dreptului de autor, sa joace intr-o piesa si sa fie platit, dar nu pe baza de salariu".

Intrebat daca demnitarii se incadreaza in aceasta Ordonanta de Urgenta, Boc a declarat ca "au temeiul legal in Constitutia Romaniei" pentru ca sunt alesi prin cadru legal.

Guvernul a hotarat, in sedinta de pe 30 decembrie 2008, sa interzica orice cumul de pensie cu salariu la stat.

De asemenea, cei care au primit la pensionare salarii compensatorii pot lucra in mediul privat doar daca returneaza, in termen de 30 de zile, respectiva suma compensatorie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5340 ori