Ziare.com

Boc: Perioada de procesare a cererilor de ramursare pe fonduri UE trebuie redusa

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 16:59

   

Boc: Perioada de procesare a cererilor de ramursare pe fonduri UE trebuie redusa
Primul-ministru Emil Boc s-a intalnit, marti, cu reprezentantii agentiilor de dezvoltare pentru a le solicita sa reduca perioada de procesare a cererilor de rambursare pentru programe derulate prin bani europeni de la 60 de zile la maximum 45.

Intalnirea a avut loc la Palatul Victoria si la ea au mai participat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea si reprezentanti ai Ministerului de Finante, ANRMAP, UCEVAP.

Scopul sau a fost urgentarea procesului de absorbtie a celor patru miliarde de euro alocatia de catre Uniunea Europeana prin Programul Operational Regional. Premierul le-a cerut agentiilor de dezvoltare sa nu adauge obstacole birocratice suplimentare procesului de absorbtie a banilor europeni.

"Fac un apel la resposabilitate maxima din perspectiva fondurilor europene. Daca Romania nu reuseste sa absoarba fondurile europene planificate pentru acest exercitiu financiar, va fi privata de resursele financiare aferente in exercitiul financiar urmator al UE. De munca fiecaruia dintre noi depinde viitorul banilor europeni in urmatorul ciclu financiar", a avertizat Boc.

Acesta a propus, impreuna cu ministrul Udrea, o serie de solutii ce pot scurta procedurile birocratice la nivelul agentiilor de dezvoltare care constituie doar o etapa din cele obligatorii pentru efectuarea platilor pe programele europene.

"Trebuie sa eliminam mecanismele birocratice nenecesare si care sunt obstacole in absorbtia fondurilor europene. Particularitatea in Programul Operational Regional este ca ministrul, dupa ce a semnat contractul, nu mai are niciun instrument la dispozitie pentru a urgenta implementare fondurilor. Centrul de greutate se muta la dumneavoastra si la beneficiari.

Dumneavoastra nu sunteti intr-o relatie de subordonare directa fata de Guvern, fiind o structura care tine mai mult de consiliile judetene, dar vreau sa intelegeti ca indiferent de relatia de autoritate pe care o avem cu totii suntem in aceeasi barca", a spus seful Executivului cerandu-le sefilor de agentii sa nu reziste tentatiei de a introuce cerinte suplimentare ce pot intarzia absorbtia efectiva a banilor comunitari.

In al doilea rand, Boc a apreciat ca cererile pentru plati depuse de catre primarii la agentiile de dezvoltare sunt analizate intr-o perioada prea mare de timp.

"Cred ca exista o durata prea mare a procesarii cererilor de rambursare, de 60 de zile. Cea mai mare parte a termenului este consumat cu schimbul de clarificari intre agenti de dezvoltare regionala si beneficiar. Practic 80% din cererile de rambursare necesita cel putin o clarificare. Trebuie imbunatatit mecanismul prin proceduri standardizate pentru ca termenul de 60 de zile sa se reduca la maxim la 45 de zile, pentru ca fiecare zi ne scoate din graficul aducerii banilor europeni in Romania cu consecinte pentru viitor si de a incetini ritmul cresterii economice pentru aceasta tara in 2011", a mai spus Boc la inceputul intalnirii cu reprezentantii agentiilor de dezvoltare.

Sursa: rNews

Articol citit de 511 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

brava boc

cand romanika are atatea cazuri de fraude in felul in care au fost folosite fondurile EU, tu ce faci, dai ordin sa se dea bice mai departe. nu sa se puna capat la fraude, si sa fie asigurate standarde.


doua concluzii:

nu esti serios in stoparea fraudelor, esti interesat in mentinerea nivelului fraudelor.

vine falimentul si nu mai stii de unde mai poti trage ceva bani in cuferele pe care le-ai mismanaged.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor