Boc: Punctul de pensie va porni de la minim 40% din salariul mediu pe economie (Video)

Vineri, 19 Martie 2010, ora 14:26
3876 citiri
Boc: Punctul de pensie va porni de la minim 40% din salariul mediu pe economie (Video)

Premierul Emil Boc a declarat vineri la sfarsitul intalnirii cu liderii sindicali ca s-au facut niste pasi inainte, ca nicio pensie normala nu scade dupa 2011, iar valoarea minima a punctului de pensie va porni de la 40% din salariul mediu pe economie.

"Am discutat pe marginea a trei teme majore: legea pensiilor, legea salariului minim pe economie si legea salarizarii unitare. In privinta legii pensiilor am facut unele progrese si varsta de pensionare a fost una in disputa. Nu pentru azi, nu pentru 2015 se aplica modificarile, ci pentru 2030. In 2030 sa se ajunga la aceeasi varsta de pensionare intre femei si barbati, adica 65 de ani. Putem discuta ca in cazul femeilor sa se reduca varsta de pensionare cu 1 an daca au 2 copii si cu 2 ani pentru cele cu mai mult de doi copii", a spus seful Executivului.

Emil Boc a mai subliniat faptul ca dupa 2011 nicio pensie obisnuita nu scade ci doar pensiile speciale se recalculeaza, iar pensiile de lux vor scadea, dar cele obisnuite nu vor scadea.

In ceea ce priveste modalitatea de crestere a pensiei dupa 2011 valoarea punctului de pensie va fi astfel calculata incat sa mentina valoarea minima de 40% din salariul mediu pe economie.

"In functie de mersul economiei aceasta va creste. Acum si pe viitor vom avea nevoie de un sistem al pensiilor sustenabil. Daca aplicam azi punctul de 45% ar trebui sa luam 3 miliarde de euro de Educatie, Sanatate si Infrastructura ca sa ducem la pensii. Acum mentinem cel putin 40% si in functie de cum merge treaba va creste", a mai explicat seful Executivului.

Emil Boc a spus ca in ceea ce priveste cresterea salariului minim de la 600 la 705 se va mai discuta timp de o luna de zile.

Sindicalistii au plecat de la negocieri suparati ca Boc a batut cu pumnul in masa

"Trebuie sa discutam cu patronatele pentru a vedea implicatiile unei asemenea majorari pentru companiile nationale de stat. Legea bugetului spune ca la companiile nationale de stat care nu sunt pe castig nu pot face majorari salariale si la cele care au profit se fac majorari de 3,7%. Daca s-ar aplica asta atunci nu ar fi majorari egale. Am mai lasat o luna de zile ca sa fie analizate aceste contracte colective de munca si sa vedem implicatiile", a precizat acesta.

Emil Boc a spus ca trebuie vazut si cum se va aplica in mod corect salarizarea unitara, iar din economiile facute sa se aplice majorari la toti bugetarii, nu in mod diferentiat.

"Sambata la ora 12.00 vom continua analiza si discutiile. Eu nu am orgolii si azi (vineri n.red.) am invitat pe toata lumea sa discutam. Nimeni nu este refuzat la masa discutiilor, unii s-au suparat au plecat. Eu nu am trimis pe nimeni acasa, ei au plecat. Daca ei au orgolii intre dansii in materie sindicala e treaba lor si sa si-o rezolve in alta parte", a conchis Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Emil Boc negocieri sindicalisti, #punct pensie salariu mediu , #premier
Comentarii
Poza Fan.Oprescu
Fan.Oprescu
rank 2
Poza wert
wert
rank 5
SALARIUL MEDIU PE ECONOMIE E PE TOBOGAN