Boc: Raportul CE este unul realist

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 22:44
490 citiri

Premierul Emil Boc a declarat miercuri ca raportul Comisiei Europene pe justitie este unul "echilibrat si realist" si ca mentinerea monitorizarii arata ca Romania mai are obiective de indeplinit, pentru acest lucru Guvernul urmand sa faca un plan de analiza.

Emil Boc a spus ca raportul CE contine doua vesti bune. Prima este ca nu a fost activata clauza de salvgardare pe justitie, care ar fi insemnat nerecunoasterea sentintelor romanesti.

"Cea de-a doua veste buna este ca raportul nu este insotit de vreo sanctiune impotriva Romaniei si ma refer aici in special la vreo sanctiune financiara prin pierderea unor fonduri europene sau de alta natura.

Asta inseamna ca in esenta, Comisia Europeana a remarcat progresele pe care le-am facut cel putin incepand cu luna februarie, de la ultimul raport, cand se constatase o stagnare a progreselor de reforma in domeniul justitiei", a continuat Emil Boc.

Premierul a spus ca raportul pe justitie mentine in continuarte mecanismul de cooperare si verificare pe justitie, ceea ce inseamna ca Romania inca mai are de indeplinit anumite obiective.

In esenta, este vorba despre pregatirea intrarii in vigoare a Codurilor penal si civil si promovarea celor doua Coduri de procedura care sunt inca in procedura parlamentara, de pregatirea si intarirea capacitatii resurselor umane in domeniul justitiei si de continuarea aplicarii masurilor adecvate in ceea ce priveste unificarea jurisprudentei.

Emil Boc a mai mentionat "stabilitatea si functionalitatea cadrului legal pentru combaterea coruptiei" si punerea in aplicare a strategiilor locale de combatere a coruptiei.

"Cu alte cuvinte, ne luam foarte in serios ceea ce mai avem de facut, consideram ca ceea ce s-a facut a fost apreciat de catre Comisia Europeana si, nu in ultimul rand, facem apel la toate partidele politice din Romania pentru a gasi consensul politic necesar continuarii reformelor si a luptei impotriva coruptiei", a declarat Emil Boc.

Premierul Boc a mai spus ca e nevoie, in continuare, "de dovezi foarte ferme si clare" din partea factorului politic ca "in aceasta tara nimeni nu este mai presus de lege", anuntand ca Guvernul va pregati actele normative pentru ca un astfel de demers sa fie sustinut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Emil Boc, #Raport CE justitie, #realist, #indeplinire obiective , #premier