Boc: Refuzul Opozitiei de a revizui Constitutia, sfidare a regulilor democratiei

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 11:05
2399 citiri
Boc: Refuzul Opozitiei de a revizui Constitutia, sfidare a regulilor democratiei
Foto:Antena 3

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca decizia Opozitiei de a se opune revizuirii Constitutiei incalca regulile democratiei si ca, daca ar fi facut la fel Opozitia din 2003, nu am fi avut o revizuire care sa serveasca Romaniei la integrarea in Uniunea Europeana.

"Daca Opozitia, oricare ar fi ea, s-ar raporta mereu spunand 'nu acum, in mandatul urmator, nu am avea niciodata o revizuire a Constitutiei'. Daca Opozitia din 2003 ar fi spus 'nu acum', nu am fi avut revizuirea. Intrebarea se pune - mai are rost sa chemam oamenii la referendum, sa le cerem parerea, daca Opozitia spune nu?

Refuzul Opozitiei e o sfidare a regulilor democratiei", a spus seful Guvernului.

El a amintit faptul ca Opozitia din 2003, din care facea atunci parte, a stat la masa Comisiei Consitutionale, astfel incat s-a putut face o revizuire a Legii fundamentale, in interes national.

Boc s-a intrebat retoric de ce nu se poate intampla acelasi lucru si acum.

Un proiect blocat

Presedintele Traian Basescu a trimis proiectul de revizuire a Constitutiei catre Parlament pe 23 iunie, dupa ce Curtea Constitutionala si-a dat avizul consultativ.

Acest proiect a fost insa blocat la Senat, la nivelul Biroului Permanent, urmand ca parlamentarii Puterii sa ceara reluarea lui in plen.

Revizuirea Constitutiei, blocata la Senat

Vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru, a declarat, pe 28 iunie, ca la nivelul Biroului Permanent reprezentantii coalitiei guvernamentale au solicitat transmiterea proiectului de revizuire catre Comisia juridica pentru a fi realizat un raport pana la toamna, in paralel cu demersul Comisiei juridice a Camerei Deputatilor.

Propunerea a obtinut sase voturi "pentru" si sase voturi "impotriva", fapt pentru care soarta proiectului de revizuire a ramas in suspensie.

Chelaru a precizat ca, in ciuda celor sustinute la nivelul Biroului Permanent, senatorii PDL nu au mai reluat in plen solicitarea pentru transmiterea catre Comisia juridica a proiectului de revizuire, pentru realizarea unui raport.

In consecinta, analiza asupra proiectului de revizuire va fi reluata la viitorul Birou Permanent al Senatului, doar daca parlamentarii Puterii vor redeschide subiectul, a mai spus Chelaru.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a hotarat, saptamana trecuta, ca, incepand cu 1 septembrie, Comisia juridica sa finalizeze in termen de 60 de zile raportul asupra proiectului privind revizuirea Constitutiei.

"S-a stabilit ca actul normativ respectiv sa urmeze procedura obisnuita. S-a luat in calcul un termen de 60 de zile - fiind un act juridic complex, termen care incepe sa curga de la 1 septembrie, urmand ca in aceasta perioada Comisia juridica, ce a fost sesizata, sa intocmeasca raportul", a sustinut vicepresedintele Camerei, Ioan Oltean (PDL).

Reprezentantii Opozitiei au declarat in repetate randuri ca nu isi vor da voturile pentru a se ajunge la cele doua treimi necesare revizuirii, pretinzand ca acest Parlament nu are legitimitate necesara pentru a o face. In plus, ei considera ca multe dintre propunerile lui Traian Basescu sunt inacceptabile.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Boc revizuire Constitutie, #Boc Opozitie sfidare democratie , #premier