Boc: Romania nu vrea mai multi bani de la FMI

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 15:26
971 citiri
Boc: Romania nu vrea mai multi bani de la FMI

Premierul Emil Boc a negat ca Romania intentioneaza sa solicite Fondului Monetar International majorarea fondurilor imprumutate, dupa ce au aparut zvonuri ca tara noastra spera la o plata anticipata sau la o crestere a sumei deja aprobate de FMI.

"In politica economica nu s-a schimbat nimic de ieri pana azi, tot ce a fost valabil ieri este valabil si astazi. Asteptam evaluarea oficiala a economiei la sase luni si vom face o analiza la sange.

Deocamdata nu avem in vedere majorarea cotei unice de impozitare si a TVA sau modificarea indicatorilor macroeconomici", a spus Boc, potrivit Evenimentul Zilei.

Citand persoane apropiate Fondului, cotidianul german Handelsblatt scrie ca cel putin 10 state est-europene discuta cu FMI despre contractarea urgenta de imprumuturi de miliarde de euro pentru sustinerea economiilor lor, grav afectate de criza.

Handelsblatt arata ca majoritatea factorilor de decizie ai Fondului sunt in favoarea acordarii imprumuturilor, din cauza impactului crizei asupra acestor tari. Guvernul ungar nu a decis inca daca are nevoie de fonduri suplimentare.

omania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar international (FMI), 5 miliarde euro de la Comisia Europeana (CE), 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la Banca Nationala a Romaniei (BNR), pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

E.E.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#fonduri FMI Romania, #sumplimentare fonduri FMI, #Emil Boc FMI , #premier