Boc: Un acord de finantare cu FMI fara acordul Bruxelles-ului nu este posibil

Luni, 16 Februarie 2009, ora 15:24
628 citiri
Boc: Un acord de finantare cu FMI fara acordul Bruxelles-ului nu este posibil

Romania poate semna un acord de finantare cu Bruxelles-ul fara ca acesta sa treaca pe la Fondul Monetar International, dar nu poate incheia un acord cu FMI fara ca acesta sa primeasca girul Comisiei Europene (CE), conditie obligatorie pentru orice stat membru al UE, a precizat premierul Emil Boc.

Acesta a precizat ca nu s-a luat inca o decizie cu privire la acest subiect, dar in cel mult doua saptamani se va sti de la cine se va imprumuta Romania, informeaza NewsIn.

Practic, un posibil acord cu Comisia Europeana va trebui sa presupuna si o colaborare cu FMI, potrivit afirmatiilor facute de Ionut Popescu, consilier al primului ministru si fost ministru de finante.

"Toate statele care au apelat la ajutorul CE in contextul actual au recurs si la un acord cu Fondul. Ultimul acord al Romaniei cu FMI, care nu a presupus ajutor financiar pentru tara, a fost facut tocmai la solicitarea UE, in contextul preaderarii si tocmai pentru ca UE nu avea aceasta capacitate de monitorizare pe care o are Fondul", a explicat Ionut Popescu.

Acesta a mai explicat faptul ca un acord al Romaniei cu FMI, in conditiile actuale, ar fi mai putin restrictiv decat intelegerile incheiate anterior. "Nu trebuie sa privim FMI la modul rigid, ca ne impune inghetarea salariilor si cresterea taxelor. Putem lua si exemplul Ungariei, ca sa vedem ca sunt mult mai flexibili in momentul de fata", a subliniat Ionut Popescu.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Emil Boc, #acord FMI, #acord Comisia Europeana , #premier