Opinii: Cand statul nu-si face treaba

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 26 Iulie 2010, ora 15:44
5553 citiri
Opinii: Cand statul nu-si face treaba

Intr-o alta tara, in care antievazionismul a intrat deja in mentalitatea colectiva, masurile de stimulare a populatiei anuntate de premier ca parte a luptei impotriva evaziunii fiscale ar putea fi salutare si eficiente. Desi e ciudat ca nimanui, in afara grecilor, nu i-a trecut prin cap asa ceva. Ma indoiesc insa sincer ca ele vor functiona si in cazul Romaniei, pentru ca nu vin, asa cum ar fi normal, ca o incununare a unui sistem care functioneaza, ci sunt menite sa inlocuiasca un sistem care nu functioneaza.

Asadar, premierul ne invita sa cerem bon fiscal pentru fiecare cumparatura, cat de marunta, pe care o facem, sa adunam bonurile si, in final, sa ne ducem cu ele la organul fiscal, pentru a fi primi inapoi o parte din bani, ca recompensa pentru ca am luptat cu evaziunea fiscala.

Este foarte adevarat ca evaziunea fiscala in randul micilor comercianti priveaza anual statul de cateva miliarde de euro, potrivit estimarilor specialistilor. Sunt bani cu care s-ar putea plati multe pensii ori s-ar putea face multe investitii importante. Iar daca romanii vor o tara mai dezvoltata si mai bogata, daca vor un nivel de trai mai ridicat si un buget mai generos, ar trebui sa contribuie la toate acestea macar prin refuzul de a face pact cu evazionistii.

Aceste argumente sunt insa in mare masura anulate de o mare neincredere. Neincrederea totala a oamenilor in statul disfunctional, despre care considera ca ii fura mai abitir decat orice evazionist. Daca oamenii ar avea certitudinea ca banii stransi datorita vigilentei lor ar ajunge, intr-adevar, in pensii si investitii, probabil ca multi s-ar mobiliza. Insa imensa majoritate a romanilor considera ca aceste sume suplimentare tot in buzunarele politicienilor si ale clientelei se vor scurge, exact ca pana acum.

Daca oamenii ar vedea un stat puternic si eficient impotriva evaziunii fiscale si a coruptiei de la toate nivelurile, probabil ca ar colabora. Dar cand vad un stat slab care-i vaneaza doar pe cei marunti, care sta cu ochii pe vanzatorul de branza, dar inchide ochii la asfaltatorul prieten cu toti puternicii politicii, ma tem ca oamenii nu simt niciun imbold sa urmeze indemnurile guvernului.

Cat despre partea returnata din suma cheltuita pe cumparaturi fiscalizate, ma tem ca ea nu va fi teribil de tentanta, din acelasi motiv al neincrederii. Oamenii, care nu mai cred nimic din ce le promite un om politic, oricare ar fi el, prefera vrabia cumparaturilor mai ieftine acum, la mica intelegere cu vanzatorul evazionist, decat cioara unor restituiri ulterioare in baza unei intelegeri cu statul, care s-a dovedit mereu un hot.

Totusi cineva ar putea profita de aceasta ,,boniada" a guvernului. Ar putea aparea, ca in cazul cupoanelor de la Remat, o noua categorie de traficanti. Ei vor cumpara, pe nimic, aceste bonuri fiscale de la oameni care nu au nici chef, nici incredere sa astepte bonusul guvernului si le vor valorifica, apoi, asigurandu-si un castig complet nemuncit si, va asigur, nefiscalizat. In treacat fie spus, va imaginati ce masa de functionarime si cat timp presupune verificarea a milioane de bonrui fiscale? Si ma mai intreb, oare insistenta cu care este promovata ,,boniada" nu arata ca majorarea TVA a produs deja o previzibila explozie a evaziunii fiscale?

Cam la fel sta treaba si in privinta promisei deduceri din impozit a unor cheltuieli facute cu renovarea casei. Adica cei care primesc chitanta de la zugravi isi vor pot recupera parte din bani la incheierea anului. Ideea ar fi excelenta, daca in Romania munca nu ar fi excesiv fiscalizata. Ganditi-va ca pentru 100 de lei platiti angajatului, patronul mai plateste 80 de lei statului, 80 de lei care se regasesc in costul produsului sau al serviciului prestat, de exemplu zugraveala.

Va dati seama cat de mare este diferenta dintre costul muncii la vedere si cel al muncii la negru? Si atunci credeti ca deducerea oferita de stat va putea acoperi diferenta dintre aceste costuri? Ma indoiesc sincer. Asa ca oamenii vor alege in continuare sa zugraveasca cu bani putini, folosind munca la negru, decat sa plateasca aproape dublu ca sa beneficieze de cine stie de deducere care oricum nu poate fi mai avantajoasa.

Pana la urma, ceea nu par a intelege guvernantii (toti, nu numai cei ai momentului) este raportul corect dintre stat si cetatean: cetateanul ar trebui sa ajute, mai de teama, mai din spirit civic, un stat puternic si eficient, care si-a facut treaba, nu sa faca treaba in locul lui. Si numai dupa ce acest raport va deveni unul corect ne putem astepta la schimbari de mentalitate.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Emil Boc bonuri fiscale, #Boc bonuri fiscale bani , #premier
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Stimata Dna Ioana Ene !.... pai Guvernoiu STIA ce o sa se intample daca maresc TVA .... de-aia au insistat pe alte solutii .