Ce nu intelege Emil Boc

Vineri, 27 August 2010, ora 00:35
4020 citiri
Ce nu intelege Emil Boc

Sunt suparati numai cei care erau platiti in mod ilegal pe drepturi de autor, spune premierul fata in fata cu revolta celor obligati sa stea la cozi infernale si sa dezlege misterele unor reglementari absurde si contradictorii pentru a da bani statului.

Care e problema, nu inteleg, va e teama ca trebuie sa dati bani mai multi?, zice ironic si iritat ministrul Muncii, convins, la randul sau, ca aglomeratia de la Casele de Pensii este o inventie a mogulilor.

Ceea ce nu inteleg sau nu vor sa inteleaga cei doi inalti demnitari este ca lezati de brambureala fiscala, pe care doar domniile lor nu o vad, sunt tocmai cei care vor sa plateasca banii datorati statului, cei care vor sa fie in legalitate si nu intentioneaza sa se sustraga obligatiilor.

Evazionistii nu au motive de enervare pentru simplul motiv ca nici macar nu au calcat pe la Fortele de Munca sau pe la Casele de Pensii.

Evazionistii nu-si bat capul cu formularele stupide care trebuie completate, ci, eventual, cu solutiile cele mai bune de a incasa/plati bani la negru.

Daca cei doi isi imagineaza ca prin modificarile, facute pe genunchi, ale Codului Fiscal vor da o lovitura evaziunii fiscale se insala amarnic.

Dimpotriva, evazionistii adora ambiguitatile si reglementarile complicate in ale caror meandre se pot pierde uosr. In schimb, ele dau o lovitura grea celor mai cinstiti dintre romani, dispusi sa plateasca toate contributiile sociale, dar adusi la limita rabdarii de umilinta si absurditatea pe care trebuie sa o infrunte.

Sa luam exemplul lui Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman pentru Politici Europene, un jurnalist cat se poate de echilibrat, independent de moguli, chiar sustinator al generalizarii contributiilor sociale.

Ei bine, acest om a incercat sa plateasca ceea ce statul i-a cerut, n-a reusit sa o faca in conditii cat de cat decente, s-a simtit calcat in picioare si a lansat un indemn public la care nici nu se gandea in urma cu o luna: apel la greva fiscala.

In aceeasi situatie sunt si directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, dar si jurnalistul EVZ Mircea Marian, adversar declarat al mogulilor.

Acesti oameni perfect onorabili si multi altii ca ei, dar mai putin cunoscuti, nu vor sa se sustraga platii, domnilor guvernanti. Acesti oameni sunt de acord sa plateasca si CAS, si contributie pentru somaj, si contributie pentru pensie. Ca dovada, s-au dus la ghiseele institutiilor cu pricina.

Dar acesti oameni vor sa-si indeplineasca obligatiile in conditii decente. Adica sa plateasca doar banii datorati, nu si timp nedatorat, in care ar putea sa produca ceva generator de alte contributii pentru stat. Nu si nervi nedatorati, care sa le pericliteze sanatatea si sa le pericliteze viata.

Acesti oameni perfect onorabili si multi altii ca ei, vreo 500.000 in total, vor doar o declaratie unica pe care sa o completeze on line, o data pe an pentru veniturile anului respectiv, si o plata unica, tot on line, intr-un singur cont.

Vor reglementari clare, simple, care pot fi intelese si fara asistenta unui specialist in contabilitate. Legi care sa nu aiba nevoie de norme de aplicare sau, cel putin, sa nu fie in contradictie flagranta cu normele de aplicare.

Acesti oameni nu vor in schimbul banilor pe care-i platesc decat un pic de respect pentru timpul si nervii lor. O fi prea mult?

E statul in mare intarziere cu informatizarea? Softurile Casei de Pensii, CNAS si Fortelor de Munca nu sunt compatibile intre ele? Functionarii acestor institutii lucreaza mai mult cu abacul decat cu tastele, iar cei cu adevarat necesari sunt prea putini? Multe dintre declaratiile depuse zilele acestea au fost inregistrate cu pixul pe hartie din cauza lipsei logisticii informatice?

Asa e, dar acestea nu sunt problemele contribuabilului roman. Acestea sunt restantele guvernantilor pe care nu au niciun drept sa le puna tot in spinarea celui care plateste taxe si impozite.

Dupa ce ele vor fi recuperate, dupa ce declaratiile si platile on line vor deveni o banalitate, astfel incat numai cine nu vrea sa nu-si indeplineasca obligatiile, abia atunci guvernul le va putea impune cu maxima severitate.

Abia atunci vorbele domnilor Boc si Seitan vor fi perfect justificate. Pana atunci insa, ele nu reprezinta decat jigniri la adresa contribuabililor cinstiti, dar exasperati de ineficienta si stupiditatea guvernantilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Emil Boc drepturi autor, #contributii drepturi autor , #premier