Cine l-a decredibilizat pe Emil Boc? (Opinii)

Sambata, 28 Mai 2011, ora 13:58
3466 citiri
Cine l-a decredibilizat pe Emil Boc? (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Emil Boc l-a intrecut pe Calin Popescu Tariceanu in rolul de incasator. Caci daca exista o privinta in care actualul premier exceleaza, aceasta este cu siguranta. Din pacate, este o calitate departe de a fi suficienta pentru conducerea Guvernului.

Nu fac parte dintre cei care socotesc ca Emil Boc este raul absolut. Premierul are si punctele lui luminoase, incepand cu onestitatea fara pata, pana acum, si continuand cu faptul ca a reusit, in extremis, sa indeparteze pistolul de la tampla Romaniei (pistol pus inclusiv de Guvernul sau in 2009) indeplinind cu strictete acordul cu FMI.

In acelasi timp, insa, este clar ca Emil Boc nu are statura necesara unui lider autentic, motiv pentru care, in pofida onestitatii sale, partidul si Guvernul colcaie de coruptie si nici nu controleaza partidul si Guvernul. In acelasi timp, nu poate fi socotit un reformist autentic cat timp, fara presiunea teribila a crizei si a FMI, nu a facut absolut nicio reforma.

Dar cea mai mare problema a lui Emil Boc este, in acest moment, lipsa de credibilitate proprie si a Cabinetului pe care-l conduce, dovedita de toate sondajele de opinie, inclusiv de cele comandate de PDL.

E drept, a fost sapat temeinic la acest capitol de televiziunile mogulilor. Cea mai buna dovada am avut-o chiar in timpul interviului de joi de la Realitatea TV, cand declaratiile i-au fost distorsionate pe burtiera si a fost nevoit sa ceara eliminarea ei sub amenintarea parasirii emisiunii. Evident ca ulterior acest demers legitim a fost interpretat drept tentativa de a controla presa.

Dar dincolo de aceste excese detestabile, Emil Boc insusi a oferit materia prima a decredibilizarii sale. Si am sa ma refer doar la cateva evolutii ale ultimei perioade. Cand ai un ministru care recunoaste ca a bagat mana in fondurile europene, cum poti sa te apuci sa-l caracterizezi drept un om onest? Cum poti semna numirea in functie a unui personaj precum Laurentiu Mironescu, asezandu-ti singur o bomba sub scaun? Iar daca ai fost indus in eroare de cel care ti l-a propus, adica de ministrul de Interne, cum nu-l demiti in secunda a doua dupa declansarea monstruosului scandal?

De ce nu esti in stare sa gasesti un titular pentru portofoliul Muncii, lasand impresia ca fie PDL este intr-o mare criza de cadre, fie lupta dintre baroni pentru adjudecarea prazii este foarte greu de transat? Cum poti pastra in Cabinet un ministru care ti-a cerut aproape public demisia si a condus un autentic puci in partid impotriva ta? Ma refer la episodul din toamna anului trecut cand Elena Udrea a fost in fruntea curentului de opinie in favoarea schimbarii premierului.

Si mai apoi cum poti pastra in Cabinet doi ministri, ma refer la aceeasi Elena Udrea dar si la Gabriel Oprea, care nu voteaza o lege organica esentiala pentru reforma Ministerului de Interne, lege care a si fost respinsa? Ce fel de sef de partid si guvern esti tu daca nu reusesti sa impui adoptarea proiectelor reformiste si asta mai ales dupa ce ti-ai reconfirmat mandatul, bazandu-te tocmai pe continuarea reformelor?

La fel de adevarat este ca Emil Boc a fost sapat temeinic la capitolul credibilitate si de insusi presedintele Traian Basescu. Sa nu uitam ca tema inlocuirii premierului cu unul tehnocrat, tocmai pentru revigorarea increderii in actul guvernamental, a fost lansata de insusi presedinte la inceputul anului, mai precis inainte de Congresul UDMR. Sa nu uitam ca Traian Basescu a obtinut, intr-o sedinta nocturna din aceeasi perioada, acordul liderilor de filiale pentru schimbarea lui Emil Boc.

Sa nu uitam nici ca Traian Basescu insusi a recunoscut ca i-a propus lui Mugur Isarescu sefia Guvernului si a fost refuzat. Si acelasi presedinte se plange, suparat tare, ca niciun specialist din BNR nu vrea sa fie premier, de unde intelegem ca a incercat, dar a fost refuzat.

Din perspectiva presedintelui, Emil Boc apare asadar mai degraba ca singura varianta posibila in acest moment, dar in niciun caz ca varianta cea mai buna. Cred insa ca poporul acesta atat de obosit de experimente si haos ar vrea acum cu disperare un singur lucru: varianta cea mai buna, indiferent ce nume poarta ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Boc premier Basescu tehnocrat , #premier
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Domnule Racaru .... in afara de faptul ca exista in Romania niste tembeliziuni care incearca sa controleze politicul prin presiuni , dezinformare , minciuna ,in afara de faptul ca avem coalitia Secu - PCR numita USL ....