Opinii: Bilantul frustrarii si neputintei

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 09:43
2744 citiri
Opinii: Bilantul frustrarii si neputintei
treispe.ro

Atunci cand premierul Romaniei isi incepe discursul de evaluare a activitatii guvernamentale cu un cliseu deja cunoscut inseamna ca Emil Boc nu are nimic de spus.

Sa vii si sa invoci iarasi, a mia oara, greaua mostenire, este echivalent cu recunoasterea esecului. Un esec ce s-a consolidat chiar in timpul discursului din plen si chiar in fata camerelor de luat vederi. Cu vina aruncata pe Vladescu si pe Tariceanu.

Cresterea economica a lui Tariceanu, obsesiv invocata de Boc, nu a fost una sustenabila economic. A spus-o chiar Isarescu, cel care a afirmat ca excedentul bugetar a fost creat in mod artificial, cu aportul considerabil al "capsunarilor" si cresterea salbatica a creditelor de consum.

Daca iti asumi un mandat guvernamental, in peroiada de criza, stii foarte bine ca sectorul economic al tarii nu-ti poate aduce prosperitatea bugetara mult dorita. "Capsunarii" de altadata nu mai au forta financiara, necesara, sa ridice economia prin consum. Asta pentru ca intreaga Europa traverseaza criza financiara globala.

Deci, asteptarile unui prim-ministru trebuie sa fie axate pe alte coordonate economice. Nu mai vin bani de-afara, credite nu prea se mai dau, consumul a scazut, ce ramane de facut? E drept, Guvernul Tariceanu nu prea a lasat bani urmasilor de la Palatul Victoria, dar cat ne mai putem baza pe efectul speculator si oportunist al pietei? A ajuns Romania o tara second-hand si nu mai putem acoperi din productia interna niste amarate de deficite?

Problema lui Emil Boc este banalitatea cuvintelor, stereotipizarea discursului prin repetarea obsesiva a acelorasi sintagme, fara a oferi orizonturi temporale pentru problemele tarii.

De vreo doi, nu auzim decat ca "greul nu a trecut, dar mai avem putin pana la liman", sau ca "avem nevoie de reforme sanatoase si crestere economica cat mai putin bolnava". Cam, din trei in trei luni, se mai prelungeste orizontul de timp pentru iesirea la mal. Acum "momentul zero" este considerat ianuarie 2011.

Traian Basescu folosea de "Ziua Pompierului", printre cuvinte de lemn, indemnuri pentru oropsitii sortii: "am convingerea ca impreuna vom reusi, trebuie sa ne pastram curajul". Vorbea presedintele si despre momentele grele care au strabatut poporul roman si pe care acesta le-a depasit cu brio. De asemenea, Elena Udrea, de pe inaltimile unui deal, facea un apel hilar la solidaritate.

Marea hiba a acestor indemnuri bociste, basiste sau udriste este ca ni se pune pe masa problema, ni se spune ca trebuie sa depasim nu stiu ce, dar noi habar n-avem in ce-am intrat. Si nu avem idee, de ce fel de curaj trebuie sa dam dovada in lupta cu necunoscutul. Nu avem habar pentru ca nu avem semnale clare si explicatii certe din partea conducatorilor.

Sedintele de Guvern se desfasoara intr-o discretie totala, scrisorile catre FMI se trimit pe sest, finantele tarii stau bine, doar fondul de pensii are probleme, nu se schimba cota unica, dar se adauga zeci de impozite locale si majorari de taxe. Iar pierderile gigantilor de stat sunt compensate cu mariri de tarife, din buzunarul maselor.

Cate locuinte s-au vandut prin programul "Prima casa" si ce crestere a provocat "Rabla" in PIB. Boc nu vorbeste deloc despre cifre. "Primul tractor", invocat de Basescu in campanie, se pare ca a ramas la stadiul de "fasaiala". Legea educatiei, legea pensiilor se vor temelii ale reformei de criza romanesti.

Cifrele din timpul lui Tariceanu si cele de acum nu spun nimic omului de rand. Cresterea sau scaderea economica nu prea conteaza, daca buzunarul ramane rigid.

Medicii, profesorii, persoanele cu handicap, si multe alte categorii defavorizate nu au simtit acele 8 procente de crestere economica. Au ramas la aceleasi salarii mizere si nedemne pentru o societate europeana. Insa, acum simt cel mai greu masurile austere ale Guvernului. Deci, mai are vreo importanta crestera sau descresterea economica, atat timp cat la crestere profita potentii, iar la scadere "profita" fraierii. Halal bilant, domnule Boc. Ati uitat sa mentionati "Primul siloz" conceput impreuna cu Pogea. Taranii stiu de ce!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Boc bilant parlament, #Boc discurs pensii, #Boc masuri anticriza , #premier
Comentarii