Boc lauda finalizarea acordului cu FMI si isi stabileste obiectivele pentru 2011

Luni, 07 Februarie 2011, ora 19:03
1720 citiri
Boc lauda finalizarea acordului cu FMI si isi stabileste obiectivele pentru 2011
Foto: Antena 3

Premierul Emil Boc a laudat, luni seara, modul in care Romania a finalizat acordul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala si a vorbit despre noul acord, de tip preventiv, pe care tara noastra il va incheia cu aceleasi institutii.

"Guvernul a finalizat cu succes acordul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Obiectivul acordului pe care il incheiem a fost asigurarea stabilitatii macroeconomice in conditiile crizei economice. Acest obiectiv a fost atins. Romania s-a incadrat in tintele de deficit angajate si, in 2010, a incheiat cu un deficit de 6,4%, sub cel de 6,8% convenit.

Daca Romania ar fi continuat in 2009 si 2010 politicile si deficitele structurale din anul 2008, tara noastra ar fi ajuns in colaps economic. Pentru a evita colapsul, am avut nevoie de masuri dure, dar corecte. Prin acordul incheiat cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala am evitat derapajele economice, s-a asigurat aceasta stabilitatea macroeconomica si s-au creat premisele pentru cresterea economica", a declarat Emil Boc, intr-o conferinta de presa.

In ceea ce priveste noul acord, prim-ministrul a anuntat ca acesta este pe o durata de doi ani si ca va avea un caracter preventiv, adica nu accesam in mod direct banii, deci nu ne imprumutam.

"Dar daca va fi nevoie, in conditiile agravarii situatiei economice, vom avea la dispozitie banii, pentru a-i utiliza. Daca obiectivul vechiului acord a fost acela de a evita derapajele, obiectivul noului acord il constituie cresterea economica, adica ceea ce reprezinta si prioritatea Guvernului in perioada urmatoare: crestere economica, locuri de munca si investitii", a adaugat el.

Emil Boc a anuntat si ca Guvernul estimeaza o creste economica de 1,5-2% in 2011 si de 4-4,5% in 2012. In privinta componentei politicii fiscale, tinta de deficit este de 4,4% pentru 2011 si de 3% din PIB pentru 2012.

Contributii sociale mai mici?

Pe partea de venituri, premierul a tinut sa precizeze ca principalele componente ale sistemului fiscal vor ramane nemodificate. Emil Boc a afirmat insa ca exista posibilitatea ca, in a doua parte a anului 2011, nivelul contributiilor sociale sa scada.

"In cazul in care redresarea economica va crea suficient spatiu fiscal, vom analiza in a doua parte a anului, posibilitatatea unei reduceri a contributiilor sociale. Creem cadrul pentru posibilitatea de reducere treptata a contributiilor sociale, pentru ca ele ingreuneaza mentinerea si crearea fortelor de munca", a precizat premierul.

Totodata, in partea a doua a anului, Boc sustine ca se vor crea conditii pentru a avea un spatiu fiscal mai mare.

Program de reducere a datoriilor

"Vom analiza o inventariere a facturilor neachitate la finele lui decembrie 2010 la intreprinderile de stat si la buget si vom stabili un program de reducere a acestor datorii. Scopul acestui element este de a elimina treptat datoriile existente si a preveni acumularea de noi datorii. Legea stabilitatii fiscale si Ordonanta 63 sunt elemente cheie pentru a preveni acumularea de noi datorii in perioada urmatoare", a completat seful Guvernului.

In privinta administrarii fiscale, Emil Boc sustine ca preocuparea majora vizeaza imbunatatirea administrarii fiscale si combaterea evaziunii fiscale.

"Ordonanata privind persoanele fizice cu averi mari a fost deja aprobata in decembrie, asa ca ne vom concentra pentru punerea in aplicare in sensul eliminariii evaziunii fiscale.

Tot pe aceasta linie, vom institui un sistem simplificat de taxare a contribuabilor mici si vom solicita Uniunii Europene o modificare a plafonului pentru platitorii de TVA. Acum este de 35.000 de euro si vom solicita sa fie de 50.000 de euro. Vom solicita o simplificare a declaratiilor fiscale si o extindere a declaratiilor electronice", a mentionat Boc.

Legat de absorbtia fondurilor europene, Emil Boc a vorbit despre prioritizarea investitiilor si despre intarirea coordonarii procesului de absorbtie a acestora. Acest lucru se va face, conform lui Emil Boc, prin trecerea in subordinea prim-ministrului a autoritatii de coordonare a acestor fonduri, care acum este in subordinea Ministerului Finantelor.

Guvernul va continua, in 2011, si restructurarea sectorului de sanatate, "pentru a asigura la standarde de calitate serviciile sistemului, in limita alocarii bugetare". "Ca masuri vor fi clarificarea cadrului legislativ referitor la clauza de clawback a distribuitorilor de medicamente, restructurearea sistemului spitalicesc", a precizat premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#Emil Boc 2011, #Boc FMI, #acord FMI Boc , #premier
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
bravo Boc(ule)! sunt bani acum pt furat de catre guvernanti...berechet! ca daca erau de la UE nerambursabili, trebuia sa dati socoteala cum i-ati cheltuit!