Boc: Romania ar trebui sa nu participe la majorarea resurselor FMI

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 13:41
2932 citiri
Boc: Romania ar trebui sa nu participe la majorarea resurselor FMI
Foto: RRA

Romania, fiind in acord cu Fondul Monetar International, nu va fi obligata sa contribuie la suplimentarea resurselor fondului cu 200 de miliarde de euro, din care 50 de miliarde de euro ar trebui sa vina din partea statelor non-euro, a precizat premierul Romaniei, Emil Boc.

"Dupa datele pe care le am in acest moment, tarile care sunt in acord cu FMI nu contribuie la acest acord. Romania, fiind in acord, nu ar trebui sa contribuie. Dar trebuie sa asteptam concluziile summit-ului de astazi (vineri - n.red.)", a declarat Emil Boc, la Radio Romania Actualitati.

Tarile care nu fac parte din zona euro ar putea contribui cu 50 de miliarde de euro la majorarea resurselor Fondului Monetar International cu o suma totala de 200 de miliarde de euro, potrivit Bloomberg.

Zona euro vrea sa acorde FMI 200 de miliarde de euro

In timpul discutiilor din cadrul summit-ului UE, liderii zonei euro au hotarat ca, pentru a suplimenta resursele disponibile pentru sprijinirea statelor care au nevoie de ajutor financiar, ar putea fi majorate contributiile la Fondul Monetar International, prin imprumuturi bilaterale in valoare totala de 200 de miliarde de euro.

Premierul a precizat faptul ca liderii europeni incearca, in summit-ul de la Bruxelles, sa impuna statelor din zona euro si in ansamblu UE masurile stricte pe care Romania a inceput sa le implementeze inca din 2010.

"Romania deja a facut aceste lucruri in 2010. Ceea ce noi am facut, asta vrea sa impuna tarilor din zona euro, sa vina si sa-si propuna bugete echilibrate, care sa aiba acoperire in economie si sa poate fi finantate", a precizat Boc.

Potrivit spuselor sale, situatia grava din zona euro a aparut din cauza "politicienilor iresponsabili si populisti", care au propus "lucruri fara acoperire in economie", pentru care a fost nevoie sa se imprumute si s-a ajuns la o spirala. "Pana la un moment dat cand au spus 'Stop, coborati cu picioarele pe pamanant'. Avantajul tarii noaste este ca, in acesti ani, daca nu luam aceste masuri, eram la un deficit de 15%. Credeti ca ar mai finantat cineva Romania acum, ar mai fi avut bani de salarii si pensii?", a explicat premierul.

Romania se incadreaza perfect pe linia propusa de liderii zonei euro

Pe modelul presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, Emil Boc a precizat ca, probabil, s-a analizat insuficient trecerea la euro a unor state si s-a realizat o Uniune Europeana fara o convergenta economica.

In acelasi timp, insa, a confirmat faptul ca Romania isi mentine tinta de intrare in zona euro pentru anul 2015, subliniind faptul ca tara noastra deja merge pe calea despre care vorbeste la summit, pentru zona euro.

Sah la euro - Urmareste LIVE cel mai important summit din istoria UE

"O tara cu datorii mai este suverana? Cand are 120% datorii este o tara putin suverana? E bine sa ai datorii mici. Este o chestiune voluntara, Romania isi mentine tinta de aderare la zona euro in 2015. Regulile trebuie clar stabilite si respectate de toata lumea. Sunt reguli aspre. Coborarea plafonului datoriilor publice si un deficit de 0,5 %. Este exact ce Romania a propus, sa avem deficit 0% in 2013. Se incadreaza perfect pe aceasta linie, iar ce ai in plus sa duci la investitii si locuri de munca", a comentat Emil Boc.

Premierul s-a aratat dezamagit de faptul ca nu toate statele membre au fost de acord cu moficiarea tratatelor, ceea ce s-ar fi putut realiza imediat, fiind, astfel, necesar un acord interguvernamental, care se va ratifica pana in primavara anului viitor.

"Este pacat ca nu s-a ajuns la unanimitate sa se impuna aceasta modificare, care s-ar fi putut opera imediat si ar fi dat un semnal puternic pietelor. Dar e bine ca forma a doua va reprezenta tot un angajament ferm", a sustinut Boc.

"Punctul meu de vedere personal este ca Marea Britanie va fi singura tara care nu va opta pentru regulile stricte", a opinat prim-ministrul, referitor la faptul ca premierul britanic, David Cameron, a declarat ca nu este in interesul Regatului Unit sa aprobe astfel de reglementari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#summit UE, #Emil Boc, #criza zona euro, #majorare fonduri FMI , #premier