Frica lui Emil Boc (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 13:41
9044 citiri
Frica lui Emil Boc (Opinii)
Foto: Ziare.com

S-a instalat in Palatul Victoria ca o solutie disperata, scoasa din joben de Traian Basescu dupa retragerea neasteptata a lui Teodor Stolojan si apropiatii sai sustin ca nu a fost deloc incantat sa lase primaria Clujului pentru complicata masinarie guvernamentala.

Iata insa cum premierul improvizat se apropie de un mandat intreg de 4 ani si refuza cu obstinatie sa plece din functie, chiar daca aceasta a ramas singura solutie logica pe care i-o sugereaza, mai mult sau mai putin elegant, de la protestatari, la grei din PDL, pana la cei mai echilibrati jurnalisti. Si de fiecare data cand este invocat, tot mai des, subiectul depunerii mandatului, Emil Boc nici macar nu stie sa-l dribleze elegant si relaxat. Devine crispat, usor iritat, recurge la eschive grosiere care nu conving pe nimeni.

Nu cred ca Emil Boc a ajuns sa iubeasca aceasta functie atat de mult incat ii vine greu sa renunte la ea. O asemenea explicatie ar fi fost valabila in cazul unui Adrian Nastase sau al lui Calin Popescu Tariceanu, dedulciti cu privilegiile si placerile de toate felurile ale puterii. Pentru Emil Boc insa puterea nu pare a fi nici un afrodisiac care da dependenta, nici un borcan cu miere de unde nu mai poate sa-si scoata degetele. In plus, nu cred ca exista premier mai ridiculizat si mai contestat din 1990 incoace, ceea ce poate stimula doar placerea unui masochist. Pentru Emil Boc puterea nu e un bladachin pufos, ci un pat cu spini. Si atunci, de ce nu pleaca?

Daca ar fi sa-l asociati pe Emil Boc rapid cu imaginea unui animal, ce ati alege? Un pradator feroce, o maimuta abila, un peste lunecos sau iepure sperios? Asadar, de ce nu demisioneaza Emil Boc? De frica.

Emil Boc a fost intotdeauna executantul perfect al strategiilor concepute de altii, dar nu a avut niciun strop de viziune si de imaginatie. Este greoi, lemnos si necarismatic. Functia pe care o are acum este o certitudine. Ii asigura un statut, o leafa, o anumita autoritate si ii da posiblitatea sa cumpere niste fidelitati. Daca pleaca toate acestea se spulbera.

Va ramane doar un politician cu imaginea facuta praf, cu un procent de credibilitate minuscul, numai bun de tap ispasitor pentru toate erorile ultimilor 4 ani. Parlamentar nu este, ce sa faca? Dupa ce ai fost premier e greu sa te intorci pur si simplu la bara, sa pledezi ca simplu avocat. Sigur, teoretic poate candida in colegiul din Cluj ramas vacant dupa decesul unui parlamentar maghiar, poate astepta alegerile pentru a-si adjudeca un fief al democrat liberalilor sau poate sa candideze din nou la primaria Clujului. Practic insa, la cota de credibilitate pe care o are acum fostul premier, la perceptia publica de care "se bucura", ma tem ca nu exista candidatura suficient de sigura pentru domnia sa.

Dar chiar si fara alta functie publica, dupa eventuala demisie va ramane sef de partid. Oare? Emil Boc stie foarte bine ca pozitia sa in fruntea partidului este legata strict de sefia guvernului. Baronilor le-a convenit de minune caci este, din punctul lor de vedere, prim-ministrul ideal. Adica foarte slab, onest, dar tolerant cu coruptia, generos cu pusculita guvernamentala si intotdeauna aplecat in partea care exercita presiunea mai mare.

Dar in secunda in care Emil Boc nu va mai fi premier, aceste "calitati" nu vor mai conta. Dupa cum Emil Boc nu ar mai fi fost preseidintele PDL dupa ultima conventie a partidului. Domnia sa stie foarte bine ca imediat ce va pleca din Palatul Victoria va pierde si sefia PDL pentru ca baronii nu vor mai avea nevoie de el si vor fi chiar fericiti sa ii puna in brate intreg decontul crizei si al guvernarii. Deja Vasile Blaga, vechiul sau adversar aflat intr-o revenire spectaculoasa, ii zgaltaie puternic scaunul din Palatul Victoria, pentru a trece apoi la cel din Aleea Modrogan.

Si vestea proasta pentru Emil Boc este ca PDL, aflat in plina degingolada, tanjeste dupa un lider autoritar precum Vasile Blaga care mai are si aura de a nu fi pierdut niciun scrutin pe care l-a organizat.

Dar e o vorba care spune ca de ce ti-e frica nu scapi. Presiunea asupra lui Emil Boc este in crestere, mai ales din interiorul partidului disperat, si pana la urma tot va fi nevoit sa se retraga. Dar cu cat o va face mai tarziu, cu atat mai mici ii vor fi sansele de a-si salva cariera politca si cu atat mai mici vor fi sansele PDL de a obtine un scor decent la viitoarele alegeri. Asadar, cu cat lui Emil Boc ii e mai frica, cu atat are motive mai mari de a-i fi frica.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#Emil Boc premier, #Emil Boc demisie, #Boc demisie Guvern premier , #premier