Consiliul Concurentei vede preturile carburantilor "la limita acceptabilului"

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 08:34
1275 citiri
Consiliul Concurentei vede preturile carburantilor "la limita acceptabilului"

Premierul Emil Boc nu este multumit de informatiile pe care le-a primit de la Consiliul Concurentei despre piata de distributie de carburanti, unde exista suspiciuni de intelegere ilegala, asa ca i-a cerut presedintelui Consiliului, Bogdan Chiritoiu, sa lucreze cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru a realiza o analiza suplimentara.

In replica, seful Consiliului Concurentei a invocat ca nu a reusit sa stranga probe care sa indice daca pe piata carburantilor exista sau nu o situatie incompatibila cu regulile competitiei, sustin surse din cadrul guvernului, citate de Financiarul.com.

Se pare ca acestea sunt, de fapt, motivele pentru care Chiritoiu nu a putut prezenta o concluzie a verificarilor.

Unde e adevarul?

Premierul Boc si oamenii din subordinea sa sustin ca majorarea pretului carburantilor din 2010, cu aproape 25%, s-a facut exclusiv din cauza petrolistilor. Petrom vine insa cu o alta varianta, sustinand ca majorarea pretului a fost cauzata de majorarea taxelor impuse de autoritati in 2010, cu TVA in frunte, si cresterii cotatiilor barilului de titei.

In ciuda tuturor acestor controvese, Bogdan Chiritoiu considera ca pretul carburantilor este unul firesc, chiar mai mic decat media UE, si exclude o intelegere de tip cartel. Potrivit acestuia, pretul benzinei, care se apropie de nivelul de 1,2 euro pe litru, "este in limita acceptabilului".

Din punctul sau de vedere, este un nonsens economic sa se justifice pretul carburantilor in functie de veniturile populatiei.

"Datele pe care le avem acum nu ne dau indicii de incalcare a legii. Ca sa spunem ca e ilegal, trebuie sa dovedim ca oamenii astia (companiile de distributie - n.r.) cumva s-au inteles, ca au avut un schimb de mesaje intre ei, o intalnire intre ei", a declarat Chiritoiu.

Profit record pentru Petrom, pe fondul scumpirilor

Premierul Emil Boc nu pare deloc sa fie de acord cu pozitia acestuia si si-a aratat nemultumirea chiar in ziua in care Petrom a anuntat un profit record de 2,19 miliarde de lei.

Si asta in timp ce Rompetrol, care rafineaza titei din Asia, a raportat o pierdere de 193 de milioane de dolari, iar Lukoil a anuntat un cumul de pierderi de 500 de milioane de dolari de cand se afla in Romania.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#scumpire carburanti, #pret benzina, #pret carburanti , #premier
Comentarii
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
Cred ca dl. Chiritoiu este cu totul depasit de situatie, incapabil sa aiba o imagine de ansamblu realista, asupra industriei petroliere din Romania!
Poza Dan-Ionescu
Dan-Ionescu
rank 5
atunci ei să plătească diferența între acceptabilul poporului