Editorial: Boc inalta lacas de rugaciune pentru mortaciune

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 11:17
2138 citiri
Editorial: Boc inalta lacas de rugaciune pentru mortaciune

Emil Boc are dreptate. Un popor fara credinta e neputincios. "Fara credinta in Dumnezeu nici dumneavoastra, si nimeni din tara asta nu poate face nimic" - a justificat premierul alocarea a 25 de milioane de lei pentru necesitatile unor lacasuri de cult.

As putea sa afirm, folosind acelasi rationament, ca un Guvern neputincios e lipsit de Dumnezeu, dar n-as incurca logica cu treburile Cetatii, ca putine arata ca ar avea vreo legatura.

Boc nu se afla la prima tentativa de-a-L imbuna pe Cel de Sus prin repartizarea de bani unor parohii, si nu se indoieste nimeni, cred, nici acum, de intentiile sale. La fel au facut-o toti predecesorii. In absenta unor politici datatoare de sperante - or fi bune, am mai spus-o, dar e cazul sa afle si poporul beneficiar - necazurile imping intr-un refugiu etern, unde moleseala ar trebui sa se transforme, pe calea rugaciunii, in putere.

Si ce sa spuna cuviosii, afland din predici ce bine a facut puterea ca a trimis bani de var, si simtind ca pe undeva, ce pricepusera ei timp de doi ani, nu se pupa cu inima iubitoare de norod? "Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac!".

Daca vor gasi puterea asta, treaba e ca si facuta. Desigur ca se vor intoarce acasa si vor mangaia calul la care au revenit ca sa intoarca brazda, lipsindu-L pe Creator de cateva injuraturi la adresa scumpirii motorinei. Apoi vor deschide frigiderul si vor hali tocanita de portocale cu spate de pui. Dupa care ii va apuca o durere de mate si vor telefona la medicul de familie la programare, pentru a afla ca li s-a gasit loc peste doua saptamani. Tot e bine, pana atunci mai sunt niste slujbe la biserica, prilej de aducere aminte ca pana la urma, tot murim.

Cred ca Doamne-Doamne s-a obisnuit sa fie invocat de politicieni si folosit drept caraus de cabine de vot, iar portavocile pamantene sa intre in hora laicilor pentru a-i servi la fel de patimas. Sau chiar cu cate doua perechi de plamani. Atata bai sa fie, noroc ca poporul are unde sa se adaposteasca si poate se prinde ceva de el.

Ce nu cred ca e de natura sa-L impace este dezbadejdea, in ciuda rugaciunii. Romanii merg din inertie, vorbesc din inertie, injura din inertie, iubesc din inertie, mananca din inertie si merg la biserica tot asa. Un fluviu de pasi care se chinuie sa-si gaseasca drumul, pe care nu-l mai pot influenta. Semnele de circulatie indica mereu fundaturi.

... Si acesta nu este un atac la adresa Guvernului, ci un desen al realitatii percepute de romani. "Om fi noi prosti, dar suntem multi", spunea odata Ion Iliescu. Cata dreptate avea! In fond, prostia are multe definitii. In cazul de fata e refuzul de-a lupta atunci cand nimeni nu-ti intinde o mana de ajutor. Sau cel putin asa ai impresia.

Atunci plonjezi in emisiuni de cancanuri, in telenovele si, daca ai resurse, in biserici. Oriunde gasesti un umar sau poti sa uiti de tine. Aceasta este starea natiunii. O moarte tot mai adanca. A o nega nu inseamna decat lasitate. De-abia de la cunoastere poate incepe dialogul si lacrima se transforma in mistrie. Dar pentru asta, nu numai norodul trebuie sa inteleaga ce-i spune popa. Ar fi cazul ca demnitarii sa-si viziteze ctitoriile. Poate intr-o zi, vor intelege.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Boc bani biserici, #Guvern bani lacasuri cult, #Boc biserica bani , #premier