Ziare.com

Editorial: Partenerul lui Boc isi pierde mintile

de Cristian Mihai Chis
Joi, 09 Decembrie 2010, ora 11:51

   

Editorial: Partenerul lui Boc isi pierde mintile
De acord cu administratorii acestei tarii: se produce uneori o confuzie intre deciziile menite a reduce deficitul si ceea ce s-ar putea numi masuri de stimulare a economiei.

Taierile dureroase in planul stimulentelor sociale nu pot fi considerate masuri anticriza, reprezinta doar identificarea zonelor din care, "bob cu bob", dupa cum afirma Andreea Paul-Vass, se mai poate strange cate ceva pentru a indeplini conditiile FMI.

Ok, dar atunci care sunt masurile care pot impulsiona sectorul privat, fara de care dezastrul, la care se gandesc pesimistii autointitulati realisti, nu mai pare un scenariu imposibil? E drept, guvernantii vorbesc mereu despre investitii, iar o resursa sunt exact ajustarile puse in opera in aceste zile nenorocite.

Insa faptul ca apare mereu cate-o noua resursa, fix in moalele capului unei categorii care se baza pe ajutorul statului ca sa supravietuiasca, demonstreaza ca nu exista o strategie. Ca nu pot numi astfel intentia de-a introduce contributii la sanatate si pentru pensionarii din intervalul 1.000 - 740 de lei, o buna bucata din bani urmand sa fie folositi pentru a alimenta decontarile CNAS catre farmacisti - ce ironie neagra!

Necesitatea ca cineva sa se gandeasca si la economie este cu atat mai stringenta cu cat impozitul pe munca depaseste nivelul vestului continentului in conditiile in care calitatea serviciilor si productivitatea sunt la pamant, absorbtia banilor europeni arata incapacitatea admministrativa, distribuirea resurselor se face dupa criterii politice, nu urmand un plan de impulsionare a economiilor locale prin cofinantarea unor proiecte interconectate.

In plus, creste somajul - cifrele care arata scaderea lui sunt basme, este vorba pur si simplu despre iesirea din plata, deci din evidente, a unor persoane.

Calitatea vietii se degradeaza mereu si simplele enunturi ale lui Emil Boc, cum ca reusim sa depasim criza in 2011, puse in relatie cu deciziile dure, nu pacalesc pe nimeni. Nu sunt insotite si de calcule economice. Lucrurile se desfasoara astfel: apare mereu cate-o gaura care trebuie cusuta si ata vine de la o zona scapata deocamdata intacta. In scurt timp, se vad efectele: alta gaura, alta carpeala.

Impactul social este naucitor si intrecut doar de cel psihologic. Si daca premierul nu este responsabil pentru deficit si lantul slabiciunilor creat in urma astuparii rupturilor, pentru maniera in care explica situatia nu poate fi scuzat.

Oamenii asteapta inca - dar sunt la capatul puterilor - sa-i considere cineva parteneri de discutie. S-ar multumi cu o abordare simpla - "Suntem intr-o situatie disperata, pe marginea prapastiei, aproape ca nu va mai putem plati salariile, pensiile, medicamentele, dar trebuie sa suferim acum, ca sa ne fie mai bine".

De acord, este exact mesajul lui Emil Boc. Ambalajul, insa, conteaza enorm. In loc de un enunt turuit, usor iritat (are in fata jurnalisti ostili), ar putea folosi un ton mai molcom, aratandu-si sentimentele pe care stiu ca le mai are. Care sunt de durere - ce om infinge andrele in creierul poporului sau fara sa-l afecteze profund?

Dialogul se bazeaza pe comunicare, iar comunicarea presupune existenta unui receptor. Ca acesta sa-si indeplineasca functiunea, emitatorul trebuie sa fie pe aceeasi lungime de unda. Lucru pe care domnul Boc pare sa-l fi uitat, in timp ce romanii asteapta doar un semn de simpatie, ca sa nu-si piarda mintile. Iar efectul poate fi catastrofal.

In ziua cand Guvernul va veni cu o strategie pentru economie, s-ar putea sa aiba in fata o natiune amorfa.

Citeste mai multe despre masuri austeritate Boc Guvern Emil Boc
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1990 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Si daca premierul nu este responsabil pentru deficit si lantul slabiciunilor creat in urma astuparii rupturilor,

pentru maniera in care explica situatia nu poate fi scuzat."
Despre comunicarea catastrofala a guvernului, am mai vorbit. Merkel a schimbat purtatorul de cuvant, ar trebui si la noi.
Despre lantul slabiciunilor si gauri in buget: eu m-am mirat de cativa ani ca RO se mai poate finanta, cand veniturile la buget scad, dar nu si cheluielile.
Nu poti trai cu 100 incasari si 110 cheltuili!

 
 

Absolut corect ce spui, in principiu

dar orice guvern normal isi stabileste prioritatile. Intr-un stat normal acestea sunt pentru sustinere financiara educatia, sanatatea si protectia sociala iar ca si politici sustinerea legislativa a sectorului privat. In Romania educatia este complet distrusa din cauza nefinatarii, sanatatea stim cu totii cum este, fara o infrastructura demna macar de secolul 19 si in curind fara medici, iar protectia sociala aproape ca nu mai exista. Cit despre sustinerea sectorului privat, am vazut cu totii cum se face. Se sustine doar sectorul portocali, in rest jale. Se pare ca prioritatile acestui guvern sunt salile de sport, soselele umflate ca pret, cocolosirea mamutilor care nu platesc nimic dar consuma virtos, deturnarea banilor spre firme cotizante la alegeri si cam atit. Toare astea pe spinarea populatiei si a privatilor de alta culoare politica sau a celor onesti. Singura speranta pentru Romania este ca aceasta coalitie monstruoasa sa dispara cit mai reped, presedintele dictator sa fie suspendat si sa incercam sa revenim la o viata democratica, mai mult sau mai putin indestulata, inainte de a trece de un punct de la care drumul este fara intoarcere.

boc-poc

http://www.youtube.com/watch?v=tjL_GN3N0qc

 

Conducatorii de azi ai Romaniei au fost crescuti de statul comunist ai lui Ceausescu. Mamele lor i-au dat la cresa dupa 3 luni de la nastere iar tatii se drogau cu alcool pe nava iar in fiecare port isi etalau barbatia la fiecare fusta creatza...

Altii ciolpleau cu toporisca la CAP si cantau "Pusca si Cureaua" lata cosind cat este ziua de lunga ptititi prin iarba de frica serviciului militar... La serul din venele ministrului cercetator lovit cu leuca de mic... observa degradarea umana a confuzilor care baiguie la conducerea tarii...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor