Editorial: Partenerul lui Boc isi pierde mintile

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 11:51
2394 citiri
Editorial: Partenerul lui Boc isi pierde mintile

De acord cu administratorii acestei tarii: se produce uneori o confuzie intre deciziile menite a reduce deficitul si ceea ce s-ar putea numi masuri de stimulare a economiei.

Taierile dureroase in planul stimulentelor sociale nu pot fi considerate masuri anticriza, reprezinta doar identificarea zonelor din care, "bob cu bob", dupa cum afirma Andreea Paul-Vass, se mai poate strange cate ceva pentru a indeplini conditiile FMI.

Ok, dar atunci care sunt masurile care pot impulsiona sectorul privat, fara de care dezastrul, la care se gandesc pesimistii autointitulati realisti, nu mai pare un scenariu imposibil? E drept, guvernantii vorbesc mereu despre investitii, iar o resursa sunt exact ajustarile puse in opera in aceste zile nenorocite.

Insa faptul ca apare mereu cate-o noua resursa, fix in moalele capului unei categorii care se baza pe ajutorul statului ca sa supravietuiasca, demonstreaza ca nu exista o strategie. Ca nu pot numi astfel intentia de-a introduce contributii la sanatate si pentru pensionarii din intervalul 1.000 - 740 de lei, o buna bucata din bani urmand sa fie folositi pentru a alimenta decontarile CNAS catre farmacisti - ce ironie neagra!

Necesitatea ca cineva sa se gandeasca si la economie este cu atat mai stringenta cu cat impozitul pe munca depaseste nivelul vestului continentului in conditiile in care calitatea serviciilor si productivitatea sunt la pamant, absorbtia banilor europeni arata incapacitatea admministrativa, distribuirea resurselor se face dupa criterii politice, nu urmand un plan de impulsionare a economiilor locale prin cofinantarea unor proiecte interconectate.

In plus, creste somajul - cifrele care arata scaderea lui sunt basme, este vorba pur si simplu despre iesirea din plata, deci din evidente, a unor persoane.

Calitatea vietii se degradeaza mereu si simplele enunturi ale lui Emil Boc, cum ca reusim sa depasim criza in 2011, puse in relatie cu deciziile dure, nu pacalesc pe nimeni. Nu sunt insotite si de calcule economice. Lucrurile se desfasoara astfel: apare mereu cate-o gaura care trebuie cusuta si ata vine de la o zona scapata deocamdata intacta. In scurt timp, se vad efectele: alta gaura, alta carpeala.

Impactul social este naucitor si intrecut doar de cel psihologic. Si daca premierul nu este responsabil pentru deficit si lantul slabiciunilor creat in urma astuparii rupturilor, pentru maniera in care explica situatia nu poate fi scuzat.

Oamenii asteapta inca - dar sunt la capatul puterilor - sa-i considere cineva parteneri de discutie. S-ar multumi cu o abordare simpla - "Suntem intr-o situatie disperata, pe marginea prapastiei, aproape ca nu va mai putem plati salariile, pensiile, medicamentele, dar trebuie sa suferim acum, ca sa ne fie mai bine".

De acord, este exact mesajul lui Emil Boc. Ambalajul, insa, conteaza enorm. In loc de un enunt turuit, usor iritat (are in fata jurnalisti ostili), ar putea folosi un ton mai molcom, aratandu-si sentimentele pe care stiu ca le mai are. Care sunt de durere - ce om infinge andrele in creierul poporului sau fara sa-l afecteze profund?

Dialogul se bazeaza pe comunicare, iar comunicarea presupune existenta unui receptor. Ca acesta sa-si indeplineasca functiunea, emitatorul trebuie sa fie pe aceeasi lungime de unda. Lucru pe care domnul Boc pare sa-l fi uitat, in timp ce romanii asteapta doar un semn de simpatie, ca sa nu-si piarda mintile. Iar efectul poate fi catastrofal.

In ziua cand Guvernul va veni cu o strategie pentru economie, s-ar putea sa aiba in fata o natiune amorfa.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#masuri austeritate Boc, #Guvern Emil Boc , #premier
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
"Si daca premierul nu este responsabil pentru deficit si lantul slabiciunilor creat in urma astuparii rupturilor,