Emil Boc, catre romani: Greul nu a trecut

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 17:15
4672 citiri
Emil Boc, catre romani: Greul nu a trecut

Premierul Emil Boc a prezentat luni, in plenul Camerei Deputatilor, cateva dintre realizarile Guvernului in ultimele noua luni si a avertizat ca "greul nu a trecut", si ca in urmatoarea perioada masurile de reforma trebuie consolidate, pentru a se putea trece pe crestere economica.

Emil Boc a inceput prin a da cateva replici fostului premier Calin Popescu Tariceanu, care deschisese dezbaterea politica de la Camera Deputatilor cu un lung sir de acuzatii la adresa actualului Cabinet.

"In loc sa se fi fundamentat pe solutii si probleme concrete, am asistat la o lista demagogica de declaratii politice(...) Daca era cineva in masura sa ceara socoteala pentru perioada aceasta, acela nu era domnul Tariceanu.

Il intreb: Ce tara din lume a reusit sa aiba performanta pe care a avut-o Romania in 2008, cand era premier si pe o crestere economica de peste 8% sa lase tara cu un deficit de 5,4%, sa consume toti banii din vanzarea BCR, sa faca 5 km de autostrada si sa trimita toti banii pe cheltuieli cu substrat politic, fara a lasa urme de cheltuiala eficienta a banului public?", a replicat Boc.

Acesta a mai acuzat ca Romania a irosit sansa avuta imediat dupa aderarea la Uniunea Europeana, cand Guvernul Tariceanu ar fi trebuit sa duca banii in investitii pentru ca tara sa nu fie nevoita acum sa corecteze derapajele din economie, ci sa aiba o crestere economica sanatoasa.

Cu populismele Opozitiei nu scoatem tara din recesiune!

"Greul nu a trecut inca si lunile urmatoare vor fi decisive pentru ce inseamna consolidarea reformelor incepute si asigurarea temeiurilor sanatoase pentru cresterea economica in 2011, fundamentata pe productivitate, investitii si locuri de munca, si nu una pe consum, cum a fost cea promovata de PNL", a continuat Emil Boc, subliniind ca oricine ar fi acum la guvernare ar fi nevoit sa ia aceleasi "decizii dureroase, dar corecte si necesare Romaniei".

Liderul PD-L a subliniat: "cu politici populiste de genul celor promovate de Opozitie, Romania nu va iesi din recesiune si nu va putea sa aiba o crestere economica sanatoasa anul viitor. Cu populisme nu scoatem tara din recesiune si nu o ducem pe crestere economica!".

Premierul a mai spus ca rezultatele actualelor reforme se vor vedea incepand cu 2011 si ca obiectivul fundamental al actualului Guvern este de a lua deciziile necesare mentinerii unui deficit care sa poata fi acoperit, mai precis de 6,8% in 2010 si 4,4% in 2011.

De asemenea, acesta a subliniat ca in prezent "banii sunt scumpi", iar imprumuturile nu pot fi luate fara a avea credibilitate. "Avem nevoie sa facem ordine in propria ograda si asta am inceput sa facem in 2009 prin restructurare(...)

Avem nevoie sa gasim la noi acasa resurse si nu exista cale de crestere economica decat sustinerea investitiilor si reducerea cheltuilelilor cu ce ne putem permite", a mai spus premierul.

Legea pensiilor, descentralizarea spitalelor, legea educatiei, printre masurile anticriza

Emil Boc a trecut apoi in revista toate masurile adoptate in ultimele noua luni, precum si rezultatele acestora.

Printre efectele acestor masuri numite anticriza, a reamintit faptul ca somajul este in limite controlabile, succesul programului "Prima casa", programul "Rabla", sprijinirea IMM-urilor prin intermediul fondurilor de garantare si contragarantare, mentinerea cotei unice si a cotei reduse de TVA de 5% la locuintele cu caracter social.

De asemenea, premierul le-a vorbit deputatilor despre reforma pensiilor si eliminarea celor speciale si a tinut sa precizeze foarte clar ca varsta de pensionare va creste la 65 de ani dupa anul 2015, nu pentru cei care ies la pensie pana atunci, acestia incadrandu-se in actuala lege a pensiilor.

"Actuala reforma a sistemului de pensii reprezinta primul pas in directia asigurarii dreptatii si sustenabilitatii sistemului de pensii pe termen mediu si lung", a punctat premierul.

In domeniul sanatatii, Emil Boc a reamintit masurile de descentralizare a spitalelor, introducerea cardului de sanatate, a fisei electronice a pacientilor, clasificarea spitalelor sau prescrierea electronica a medicamentelor, masuri care au intrat sau vor intra anul urmator in vigoare.

In domeniul educatiei, premierul a reamintit ca Legea Educatiei se afla in prezent in Senat si a vorbit despre reforma pe care adoptarea acesteia o va produce in sistemul de invatatamant.

De asemenea, premierul a reamintit si masurile luate in Justitie sau in achizitiile publice, dar si in reglementarea absorbtiei de fonduri europene sau a combaterii evaziunii fiscale.

"Va fi regandit impozitul minim in aceasta toamna, el va fi eliminat si restrans doar la domeniile in care combaterea evaziunii fiscale nu poate fi realizata", a mai spus premierul revenind si prezentand o serie de alte masuri economice care au fost sau vor fi luate in curand de Guvern.

Premierul a incheiat exprimandu-si multumirea ca actuala coalitie de guvernamant a reusit "sa nu cada in populism si demagogie" si sa ia masurile necesare redresarii economice.

"Cu costuri politice dureroase, dar vom culege roadele cand vom duce Romania pe crestere economica si vom demonstra ca am reusit sa trecem cu bine peste aceasta perioada dificila", a conchis seful Executivului.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Emil Boc premier, #Emil Boc bilant Guvern , #premier
Comentarii