Boc: Nastase sa isi ceara scuze de 6 miliarde de ori pentru contractul Bechtel

Joi, 04 August 2011, ora 14:32
5076 citiri
Boc: Nastase sa isi ceara scuze de 6 miliarde de ori pentru contractul Bechtel
Foto: RRA

Premierul Emil Boc a declarat, joi, la postul public de radio, ca Adrian Nastase ar trebui sa isi ceara scuze romanilor de 6 miliarde de ori, cate o data pentru fiecare ban economisit din renegocierea contractului cu Bechtel, incheiat de fostul premier in defavoarea statului roman.

Premierul a explicat pe larg modul in care au fost distribuiti de guvern banii la rectificarea bugetara aprobata in sedinta de miercuri, si a afirmat ca infrastructura, sanatatea si investitiile sunt prioritatile actualului guvern, care nu isi permite sa recurga la populisme, asa cum a facut Guvernul Tariceanu, in conditiile in care economia europeana are mari probleme.

In ceea ce priveste o eventuala reapropiere a PDL de PNL, liderul democrat-liberalilor a spus ca nu exclude nimic, fara sa faca alte comentarii pe acest subiect, exprimandu-si insa convingerea ca USL se va "dezumfla" precum o gogoasa, deoarece este o alianta construita pe o conjunctura de moment, care a facut ca PDL sa fie nevoit sa ia masuri de austeritate dureroase.

Ziare.com a prezentat principalele declaratii ale premierului in format live text:

- Rectificarea bugetara a fost pozitiva, este o confirmare a faptului ca mergem pe drumul cel bun.

- Cea mai importanta suma a venit din combaterea evaziunii fiscale, pentru prima data. Suma a venit in special din evaziunea cu tigarete. Este o consecinta a actiunilor din vami, a controalelor desfasurate pe produse accizate. E doar un prim semnal, mai avem evaziune pe produse petroliere, legume si fructe, munca la negru.

- Actiunile statului vor continua, la fel cum pentru combaterea muncii la negru e o actiune permanenta. Peste 700 de mii de contracte noi de munca s-au incheiat pana la 1 iulie.

- Astazi, Romania are o situatie mai buna decat multe alte tari din UE, Grecia, Portugalia, Italia, Ungaria. Avem o pozitie stabila, care trebuie sa fie consolidata. Cuvinte de ordine: precautie, moderatie, echilibru.

- In lume lucrurile nu sunt complet stabilizate, noi nu trebuie sa repetam greselile.

Pensii, salarii si infrastructura

- Suntem in trimestrul III, care este unul de maxima dezvoltare. Ne-am propus sa avem o crestere de 1,5%, deci in trimestrul III trebuie sa apasam pedala acceleratiei si sa mentinem sansele de a obtine noi locuri de munca.

- Ca sa platim toate pensiile trebuie sa ne imprumutam cu 3,5 mld euro, daca nu faceam reforma trebuia sa punem peste 5 mld.

- Avem resursele financiare ca pana la sfarsitul anului pensiile sa fie platite, la fel si in 2012. Dar cum putem avea resursele necesare, altfel decat din activitatea economica. Dam resurse pentru investitii, pentru Ministerul Agriculturii, pentru ministerul Transporturilor, la Biblioteca Nationala, etc.

- Ministerele vor avea in vedere finalizarea obiectivelor care pot fi date in exploatare anul acesta, autostrada Arad, Cernavoda, drumuri nationale, centuri ocolitoare.

Sanatate:

- Sanatatea este un subiect de maxima prioritate: componenta reformei sistemului si componenta financiara. S-a alocat direct 300 de mil de lei, plus 150 mil din fondul de rezerva, si credite de angajament in valoare de 1.682 de mil, pentru medicamente.

- Ministrul Cseke a facut un pas important restructurand spitalele, dar nu a fost suficient. Mai avem nevoie de introducerea pachetului minimal de servicii medicale. Fiecare roman trebuie sa stie ca din banii sai i se asigura anumite servicii, iar pentru alte probleme pot aparea costuri suplimentare.

- Merg bani pentru sanatate, dar sunt conditionate de masurile de reforma. S-a dublat cheltuiala cu medicamentele, dar in realitate nu gasim banii in tratamente.

- Pana la finalul lunii august va fi introdusa taxa clowback.

- In Sanatate dezechilibrul s-a produs in 2008, cand Nicolaescu a eliminat plafoanele la farmacii. Nu spun ca e rau, dar trebuia pus ceva in loc. Facturile au crescut exploziv, s-au creat datorii pe care le tot platim de atunci. Acum punem un filtru, vrem sa platim medicamentele care nu sunt cele mai scumpe, sa nu se mai deconteze 4-5 retete, sunt multe plangeri pentru fraude medicale.

- (Spitalul Codlea) E un caz izolat, decizia ministrului a fost corecta. Decizia nu e definitiva. Foarte multe unitati spitalicesti erau centre de triere, acolo se murea cu zile. E mai bine sa ai zece spitale care sa iti salveze viata, decat sute de spitale care nu pot face nimic. Am vazut noua sectie de la Spitalul Universitar Bucuresti, e una dintre cele mai performante din Romania, comparabila cu ce este in Europa. Acesta este obiectivul nostru, dar banii sunt limitati.

Educatie:

- Ieri am adoptat un act fundamental, metodologia de clasificare a universitatilor. Diplomele trebuie sa conteze pe piata muncii.

- Vor intra si universitatile particulare in acest sistem. Banii se vor aloca in functie de performante, astazi banii merg in maniera legala, indiferent de rezultate.

Transporturi:

- Vrem sa avem pe viitor companii de stat care sa nu mai produca pierderi, cum ar fi CFR Calatori sau CFR Infrastructura si CFR Marfa.

- Am apelat la scheme de compensare, aprobate de CE, pentru a stinge din datorii si a incepe in 2012 curat, cu un management performant.

- Si in energie se gasesc diverse forme de compensare, ca pe viitor sa nu se mai acumuleze arierate.

- Introducerea managementului privat este vitala. A inceput deja, se va derula anul acesta si la inceputul anului viitor. Nu e firesc sa platim in continuare incompetenti pe banii nostri.

- Managerii vor fi selectati prin concurs, de o firma recunoscuta in resurse umane. Se va face o licitatie pentru alegerea ei.

- Companiile vor fi de la ministerul Economiei, Transporturilor,dar si altele.

Bechtel

- Se vor finaliza cei 64 de km din tronsonul Suplacu de Barcau-Bors, apoi cel de la Gilau. Prin renegocierea contractului incheiat in 2004 de Adrian Nastase, s-au economisit 6 miliarde de euro la bugetul de stat.

- Adrian Nastase ar trebui sa isi ceara scuze romanilor de 6 miliarde de ori pentru ca a incheiat acest contract. A fost moftul guvernului Nastase. Autostrada Transilvania e necesara, dar nu la orice pret si nu oricum. Contractul a fost incheiat in defavoarea statului roman.

- Autostrada va continua la costuri decente, care sa poata fi acoperita de la buget.

Investitii

- La Ministerul Dezvoltarii banii vor fi alocati in special pentru investitii.

- Foarte multe dintre obiective, cum ar fi salile de sport, au inceput pe vremea lui Tariceanu, ministerul nu a facut decat sa le finalizeze. Ele aduc un beneficiu pentru comunitatea respectiva. In stadiul incipient lucrarile pot fi oprite, dar altfel nu. La fel a fost si la scoli, au inceput 4.000 de santiere.

- Tariceanu a lasat un deficit de 5,4%, UE ne-a bagat in procedura pentru deficit excesiv, daca nu luam masurile intram in colaps, ajungeam la -14% deficit bugetar, comparabil cu tarile aflate acum in dificultate.

USL

- (declaratia presedintelui privind numirea unui premier de la partidul care obtine peste 50%) Presedintele este obligat, daca nu exista un partid care sa castige alegerile, consulta toate partidele. Textul Constitutiei este fara echivoc, se refera la un partid care obtine 50% plus 1, daca nu exista, presedintele are o marja mult mai mare de apreciere, ca le place sau nu celor de la USL.

- Vor trebui sa modifice Constitutia, sa spuna "partidul sau alianta". Cata vreme Constitutia nu este revizuita, asta este. In articolul 103 scrie doar "partidul", nu alianta.

- Gogoasa USL se dezumfla. Nu exclud nimic, (o alianta cu PNL), dar USL se dezumfla, a fost o conjunctura de moment, au profitat de faptul ca am fost nevoiti sa luam masuri dure.

Infrastructura, pe primul loc la rectificarea bugetara

Premierul Emil Boc a anuntat, miercuri seara, la finalul sedintei de guvern, rectificarea de buget, prima din acest an. Banii au fost redirectionati spre continuarea proiectelor de infrastructura, la plata pensiilor pana la sfarsitul anului si cu scopul unei suplimentari la cateva ministere, pentru plata contributiilor de sanatate.

Premierul a mai anuntat ca firma americana Bechtel va mai realiza un singur tronson din Autostrada Transilvania, de 64 de kilometri, restul tronsoanelor urmand sa fie licitate, fara ca Bechtel sa primeasca despagubiri.

In sedinta Executivului de miercuri a mai fost aprobat setul de criterii ce va sta la baza clasificarii universitatilor si ierarhizarii programelor de studii, universitatile riscand sanctiuni daca vor raporta date false in vederea ierarhizarii lor.

De asemenea, Guvernul a adoptat miercuri memorandumul privind infiintarea unui contact center - o linie telefonica gratuita - pentru romanii din Spania, cu scopul prevenirii abuzurilor legate de aplicarea restrictiilor pentru muncitorii romani.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Emil Boc RRA, #Boc Bechtel, #Boc premier , #premier
Comentarii
Poza dana.grecu
dana.grecu
rank 5
Poza lool
lool
rank 5
Nu stiam ca TVR si RRA apartin PDL. Deci base e mogul.