Emil Boc: Legea salarizarii unice va fi adoptata pe 30 iunie

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 18:06
1773 citiri
Emil Boc: Legea salarizarii unice va fi adoptata pe 30 iunie

Legea salarizarii unice in sectorul bugetar va fi adoptata pana pe 30 iunie si se va aplica din 2010, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

Potrivit premierului, legea va prevede ca salariatii din anumite categorii a sectorului bugetar vor beneficia de cresteri accelerate de salarii, pe cand in alte categorii se vor impune cresteri mai mici sau chiar inghetarea salariilor.

"Nu excludem posibilitatea ca Guvernul sa isi asume responsabilitatea pentru proiectul de lege in fata Parlamentului", a adaugat premierul.

Schimbarile aduse de aceasta lege in sectorul bugetar se axeaza in principiu pe eliminarea discrepantelor dintre diversele categorii de bugetari si eliminarea diferentelor imense dintre salariile cele mai mici si cele mai mari din sistem, potrivit premierului.

"Raportul dintre salariul de baza minim pe economie si salariul maxim va fi unul intre 1% si 15%. Acest raport este in prezent de 1% la 70%, in unele cazuri de 1% la 100%, au aparut discrepante uriase. Aceasta lege va permite pe de o parte eliminarea acestor discrepante si pe de alta parte va da o satisfactie echitabila fiecarei categorii sociale platite din bani publici", a declarat Boc.

Sporuri vor fi maxim 30% din veniturile salariale

Premierul a specificat ca nicio persoana nu va inregistra o diminuare a salariului, in urma aprobarii legii salarizarii unice.

"Salariile mai mari vor fi inghetate un numar de ani in timp ce salariile altor cateogrii de bugetari care stau la baza piramidei sistemului bugetar vor avea cresteri accelerate de salarii", a explicat premierul, adaugand ca legea va fi inspirata din legislatia europeana.

Noua lege ar urma sa aduca si modificari in ceea ce priveste sporurile pentru bugetari, in conditiile in care, in prezent salariile mari din sectorul bugetar sunt acordate prin acumularea de sporuri.

Acestea ar urma sa fie plafonate la maxim 30% din valoarea salariului de baza, potrivit lui Emil Boc.

"In totalul castigurilor salariale, un bugetar nu va avea mai mult de 30% sporuri", a precizat premierul, precizand ca Ministerul Muncii a fost mandatat ca minister coordonator pentru discutiile cu partenerii sociali in privinta legii salarizarii unice.

(L.S.)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#legea salarizarii unice, #adoptata iunie Boc , #premier
Comentarii
V
valentin.m
rank 1
Sa ma pis pe *** de criminal si terorist. Blochezi salariile de 700 000 000 de milioane lei si maresti salariile de 5 600 000 lei in 20 de ani sa le ajunga din urma pe astea de sute de milioane de lei.