Emil Boc: Nu a fost avansata nicio data pentru comasarea alegerilor

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 21:26
2104 citiri
Emil Boc: Nu a fost avansata nicio data pentru comasarea alegerilor
Foto: TVR 1

Premierul Emil Boc a precizat ca nu s-a stabilit nicio data pentru comasarea alegerilor, saptamana viitoare urmand sa fie reluat acest subiect, dupa ce partidele din Coalitie isi vor clarifica punctul de vedere.

"Nu a fost avansata nicio data in Coalitie, pentru comasarea alegerilor. S-a stabilit ca, pana saptamana viitoare, partidele din Coalitie sa decida daca exista acord sau nu cu privire la acest element", a spus premierul Emil Boc luni seara, la TVR1.

PDL vrea alegeri comasate pe 18 noiembrie 2012 - surse

Premierul a precizat ca, in cazul in care comasarea alegerilor va fi acceptata de toate partidele din Coalitie, data alegerilor va fi stabilita tot prin consens politic. "18 noiembrie cade vineri, asa ca nici nu se pune problema acestei date", a precizat premierul.

Pledand din nou pentru comasarea alegerilor, Boc a precizat ca "ar fi un semn si pentru UE, ca Romania este preocupata de stabilitatea macroeconomica si mai putin de luptele politice si ar fi un element ca ar da o substanta mai mare sistemului politic romanesc".

"Cred ca, dupa 20 de ani de democratie, romanii stiu exact pentru cine voteaza. Cuplarea alegerilor ar aduce, probabil, mai multi cetateni romani la vot", a mai spus seful Guvernului.

Emil Boc a enumerat legile prioritare pentru Guvernul sau si a precizat ca "Legea electorala" nu este inca elaborata, la fel si "Legea bugetului de stat", aceasta urmand sa fie elaborata spre sfarsitul lunii octombrie, dupa urmatoarea vizita de evaluare a organismelor internationale.

Revizuirea Constitutiei

Despre proiectul de revizuire a Constitutiei, premierul a precizat ca exista doua elemente-cheie: stabilirea deficitului bugetar si posibilitatea confiscarii averilor provenite din acte si fapte de coruptie. "Si aici se opune USL-ul si sper ca pana la urma sa inteleaga", a spus seful Guvernului.

"Cert este ca modificarea Constitutiei se poate face cu votul a doua treimi dintre parlamentari si sper ca si Opozitia sa inteleaga necesitatea modificarii actului fundamental al tarii. (...) Nu vad de ce USL ar vota impotriva interesului romanilor", a adaugat Emil Boc. Totusi, in interiorul Coalitiei, exista divergente legate de revizuirea Constitutiei, in special cele legate de Parlamentul unicameral, cu care UDMR nu este de acord. "Maine (marti N.R.) vor exista noi discutii pe aceasta tema", a precizat premierul.

Intrebat daca intalnirea de marti, dintre UDMR si PSD, care are drept scop revizuirea Constitutiei, nu ar putea fi si o intalnire pentru stabilirea parteneriatelor pentru alegerile din 2012, Boc a precizat ca, in urma discutiilor cu presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, s-a stabilit clar ca "nu se pune in discutie functionarea actualei Coalitii".

In privinta Legii electorale, Boc a precizat ca pozitia PDL este "vot uninominal si imbunatatirea actualului sistem, cel din 2008".

Reorganizarea alegerilor

Despre reorganizarea administrativa discutata de ceva timp la nivelul clasei politice, Emil Boc a dat exemplul Italiei. "Putem discuta si despre zece regiuni, de exemplu, numai sa putem merge pana la capat", a spus premierul, referindu-se la opozitia UDMR in fata proiectului propus de PDL.

"Aceasta reorganizare se face in interesul Romaniei, nu pentru a proteja interesele vreunului cetatean sau al unui grup de cetateni", a adaugat Emil Boc.

Renuntarea la culoarea portocalie

"Daca se va impune schimbarea siglei sau a culorii reprezentative pentru partid, o vom face. Deocamdata nu s-a discutat despre acest lucru", a spus Emil Boc. Despre 'Smart and right', sloganul adoptat de tinerii PDL la Scoala de vara din weekendul trecut, si despre culoarea verde adoptata la intalnire, premierul a precizat ca "nu a fost luata nici o decizie in ceea ce priveste culoarea, sigla sau sloganul partidului".

Vorbind despre colaborarea dintre tinerii pedelisti si cei liberali, presedintele PDL a opinat ca "tinerii liberali vor elibera PNL-ul de sub jugul pesedist. Acum, pe scena politica, singurul partid autentic de dreapta peste PDL".

Despre salarii: "Ne vom intinde cat ne este plapuma"

Ca si pana acum, premierul a refuzat sa promita marirea salariilor bugetarilor, anul viitor, "chiar daca este an electoral".

"Legea salarizarii personalului bugetar va oferi atat cat poate oferi economia romaneasca, la momentul la care va fi promovata. Asteptam rezultatul vizitei de evaluare a Uniunii Europene, din luna octombrie. Daca vor exista perspective optimiste, vom discuta atunci. Ne vom intinde cat ne este plapuma. Fara acoperire bugetara, chiar daca este an electoral, nu vom promite marirea salariilor bugetarilor", a spus Emil Boc.

Despre transformarea subventiilor la caldura in ajutoare sociale, seful Guvernului a opinat ca "daca autoritatile locale vor da macar jumatate din subventiile date anul trecut, factura la intretinere nu va creste".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#comasare alegeri, #emil boc data comasare alegeri , #premier