Emil Boc: Romanii nu vor plati niciun leut din cei 13 miliarde de euro de la FMI

Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 20:07
4433 citiri
Emil Boc: Romanii nu vor plati niciun leut din cei 13 miliarde de euro de la FMI

Premierul Emil Boc a tinut miercuri sa le transmita romanilor ca ei nu vor plati niciun cent, niciun leut, pentru cele 13 miliarde imprumutate de la FMI, care vor sosi in urmatoarele luni, pentru ca banii vor fi returnati de Banca Nationala a Romaniei.

"Dupa ratificarea acordului stand by de impumut cu FMI el va fi trimis spre aprobare la Parlament. Este vorba de imprumutul de 13 miliarde de euro pe care Romania l-a contractat de la FMI, imprumut care in integralitate merge la BNR pentru consolidarea rezervelor valutare ale tarii. Acesti bani nu ajung la ministerul Finantelor sau la unii din ministrii Romaniei", a declarat premierul.

Emil Boc a precizat ca acesti bani nu sunt utilizati pentru proiecte de infrastructura, ci merg la BNR, care ii va folosi pentru a diminua rezervele minime obligatorii la 3%, ca sa putem adera la euro in 2014.

"Returnarea imprumutului ii apartine Bancii Nationale a Romaniei. Niciun un roman nu plateste niciun cent, niciun leut din acest imprumut, pentru ca plateste banca", a mai declarat seful Executivului.

Emil Boc a spus din nou ca Guvernul ia 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana, iar ca acesti bani sunt dati in diferite transe.

"1,5 miliarde i-am primit in prima transa. Acesti bani ii returneaza Ministerul Finantelor, iar restul de 3,5 trebuie sa soseasca in alta transa. Restul de 2 miliarde de euro, pana la 20, au mers la banci ca sa acorde credite si nu este o datorie directa a statului roman.

Guvernul are acces la cinci miliarde de euro, iar in privinta negocierilor pe care le-am dus cu FMI, Romania pana la data de 1 iulie si-a respectat angajamentele de natura fiscala si bugetara si deficitul bugetar agreat a fost respectat pe primele sase luni ale anului", a precizat Boc.

Emil Boc a mai spus ca banii vor fi folositi pentru reformele structurale pe care Guvernul trebuie sa se realizeze.

"Actualul Guvern al Romaniei are la baza o coalitie extrem de puternica, cel putin teoretica, dar daca nu face reformele structurale, acest Guvern nu isi justifica existenta. Am inceput cu Justitia si am continuat cu legea salarizarii unice, iar pe 14 august forma ei finala trebuie prezentata pe masa Guvernului. Personal optez pentru angajarea raspunderii pentru ca este un proiect foarte important", a mai declarat seful Executivului.

Acelasi termen, stabilit saptamana trecuta in sedinta de Guvern, este valabil si pentru prezentarea pachetului de reforma a sistemului educational, a amintit Boc.

"Pachetul de legi pentru reforma sistemului educational trebuie finalizat pana pe 14 august cand ministrul Educatiei trebuie sa il prezinte la Guvern, iar el este elaborat avand ca suport pachetul Miclea", a mai declarat premierul.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Emil Boc, #imprumut FMI, #pachet legi educatie , #premier
Comentarii
Poza gelu
gelu
rank 1
La cite minciuni a mincat Boc pe piine in aceste 6 luni de investitura inca una ii prieste!!!
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Domnule prim-ministru , e clar ca nu stiti ce se intampla pe acolo pe la guvern !