Firmele care angajeaza someri, scutite la plata CAS

Marti, 23 Februarie 2010, ora 13:55
4114 citiri
Firmele care angajeaza someri, scutite la plata CAS

Firmele care vor angaja someri vor fi scutite sase luni de la plata asigurarilor sociale, a anuntat marti, dupa sedinta de Guvern, premierul Emil Boc.

"Am adoptat un act normativ prin care firmele care angajeaza someri vor fi scutite 6 luni de la plata asigurarilor sociale. Speram ca prin aceasta masura sa putem infiinta in jur de 50.000 de locuri de munca si sa putem controla somajul", a declarat Emil Boc.

Primul ministru a tinut sa precizeze ca cei care vor fi angajati trebuie sa fie de trei luni in evidentele agentiilor de somaj. Totodata, firmele sunt obligate sa le asigure somerilor locul de munca pentru 12 luni.

Premierul Emil Boc a mai afirmat ca, in luna februarie, nivelul somajului a ramas constant si nu s-au inregistrat cresteri fata de ianuarie.

"In luna februarie rata somajului nu a crescut fata de ianuarie. In prezent sunt peste 745.000 de someri, deci nu a crescut fata de ianuarie", a spus Boc.

Seful Executvului spera ca prin aceasta masura sa ajute economia romaneasca.

"Speram sa putem ajuta economia din Romania. Preocuparea de baza a Guvernului ramane locul de munca al cetateanului", a conchis Emil Boc.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca angajatorii

Conditiile pe care angajatorii trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de aceste facilitati sunt de a incadra, indiferent de tipul contractului, persoane din randul somerilor pe locuri de munca nou create, nu vacante, si de a mentine in activitate pe o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii.

Angajatorii vor beneficia de scutirea la plata a contributiilor de asigurari sociale aferente somerilor daca angajeaza persoane provenind din randul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca cu minimum 3 luni inaintea deciziei de angajare si care nu au avut raporturi de munca cu respectivii angajatori in ultimele 6 luni premergatoare angajarii, informeaza un comunicat al Guvernului remis Ziare.com

"Este o masura pe care o salut. Multumesc ministrului Muncii, ministrului Finantelor, celorlalti colegi care au contribuit la elaborarea ei. Este o dovada a faptului ca acest Guvern are in permanenta in atentie masurile care vizeaza sustinerea locurilor de munca", a mai afirmat primul-ministru.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihai Seitan, a precizat ca, potrivit acestui act normativ, angajatorii vor fi scutiti de la plata contributiei de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, datorate, potrivit prevederilor legale, de angajatori.

De asemenea, ministrul Muncii a precizat ca analiza realizata de minister privind acordarea acestor facilitati pentru angajarea a 50.000 de persoane arata ca aplicarea masurii va conduce la o reducere a cheltuielilor bugetului de somaj cu aproximativ 235 de milioane de lei, o diminuare a tuturor bugetelor sociale de circa 183 de milioane de lei, astfel incat, se va realiza o economie la nivelul bugetului general consolidat.

Actul normativ aprobat de Guvern a fost discutat anterior cu partenerii sociali, in cadrul Consiliului Economic si Social, si a primit aviz favorabil cu unanimitate de voturi.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#facilitati firme angajeaza someri, #firme angajeaza someri Boc, #firme someri scutite plata , #premier